ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Συμβουλές προπόνησης με βάρη, αερόβιας προπόνησης και άρθρα για πρόληψη και αθλητική αποκατάσταση

γλουτοί

Μεγάλο αφιέρωμα: Γλουτοί. Αφυπνίστε τους και αναδείξτε τους

Αφυπνίζοντας τους «Ωραίους κοιμωμένους»

Το 2ο μέρος του μεγάλου μας αφιερώματος αποτελείται από ασκήσεις ενεργοποίησης των γλουτιαίων.

Στο βιβλίο του «Δυνατές καμπύλες» (Strong Curves), ο Μπρέτ Κοντρέρας (ίσως ο πιο ειδικευμένος άνθρωπος στον πλανήτη πάνω στην εκγύμναση γλουτών) διαχωρίζει της ασκήσεις γλουτών σε δυο κατηγορίες τις ασκήσεις ενεργοποίησης και τις ασκήσεις ενδυνάμωσης τονίζοντας πως οι ασκήσεις ενεργοποίησης στο αρχικό στάδιο εκγύμνασης των γλουτών είναι εξίσου σημαντικές με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης. Αυτό γιατί αν δεν μάθουμε πως να επαναφυπνίσουμε αυτούς τους μύες από τον λήθαργο στον οποίο μπορεί να τους έχει οδηγήσει το life-style μας οι ασκήσεις ενδυνάμωσης που θα χρησιμοποιήσουμε αργότερα θα έχουν ελλιπές αποτέλεσμα.

Ξαπλώστε σε κάτι μαλακό όπως ένα χαλί ή ένα στρώμα γυμναστηρίου και εκτελέστε τις παρακάτω ασκήσεις. Κατά την διάρκεια των ασκήσεων είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην αρκείστε μόνο στην νοητική αίσθηση της σύσπασης των μυών αλλά φροντίστε να τους ψηλαφίζετε συχνά με τα δάχτυλα για να επιβεβαιώνετε πως συσπούνται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά γίνεται.

1. Απαγωγές (ξαπλωτές) με το πόδι τεντωμένο

Από μια πλάγια ξαπλωτή θέση εκτελέστε απαγωγές με τεντωμένα πόδια. Κρατήστε το σώμα ισορροπημένο και μην γέρνετε πολύ προς τα πίσω ή προς τα μπρος.

2. Απαγωγές με το πόδι λυγισμένο

Από την ίδια στάση αυτή την φορά κάμψτε τους μηρούς σας μπροστά κατά 45 μοίρες και λυγίστε τα γόνατα κατά 90 μοίρες. Ο μέγας γλουτιαίος σας πρέπει να συσπάται προκειμένου ο πάνω μηρός να στρέφεται προς τα έξω και να ανυψώνεται.

3. Γέφυρα (για γλουτούς)

Ξαπλωμένες ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα πιέστε πάνω στις φτέρνες σας για να ανυψώσετε την λεκάνη σας στον αέρα. Όταν είστε στο μέγιστο ύψος οι μύες που δουλεύουν είναι οι δικέφαλοι μηριαίοι οι μύες χαμηλά στην ράχη και οι γλουτοί. Φροντίστε να εκπαιδεύσετε το σώμα σας ώστε να επιστρατεύει όσο το δυνατόν γίνετε παραπάνω τους γλουτούς σε σύγκριση με τους υπόλοιπους μυς. Όταν δυναμώσετε κάντε την άσκηση χρησιμοποιώντας εναλλάξ μόνο ένα πόδι για την ανύψωση του σώματος. Προσέξτε να μην υπερεκτείνεται την μέση σας!

4. Bird Dog

Ισορροπήστε στο έδαφος ακουμπώντας στα γόνατα και στις παλάμες σας και ταυτόχρονα τεντώστε ένα χέρι μπροστά και το αντίθετο πόδι πίσω κάνοντας επαναλήψεις εναλλάξ. Προσέξτε η σπονδυλική σας στήλη να μην περιστρέφεται δεξιά αριστερά σε κάθε επανάληψη αλλά κρατήστε την όσο γίνετε σταθερή και σε μια ουδέτερη θέση. Επειδή σε αυτή τη άσκηση δεν γινεται να νιώσετε τον γλουτό που συσπάται ακουμπώντας τον πείτε σε κάποιον να το κάνει για εσάς για να είστε σίγουρες πως τον επιστρατεύετε στο μέγιστο.

Στο μέρος 3 θα σας δώσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για γυμναστηρίου με βασικό στόχο του γλουτούς και το κάτω μέρος του σώματος.

H συνέχεια στην επόμενη σελίδα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Γενικές οδηγίες προπόνησης για όγκο και δύναμη

Γενικές οδηγίες προπόνησης για όγκο και δύναμη

5 κορυφαίες προπονήσεις για να κάψετε λίπος

5 κορυφαίες προπονήσεις για να κάψετε λίπος

Πως θα υπερνικήσετε τις αδύναμες μυικές ομάδες σας

Πως θα υπερνικήσετε τις αδύναμες μυικές ομάδες σας


Tags: , ,

Σελίδες:

Χτίσε μύες. Χάσε βάρος.

Εγγράψου στο μηνιαίο newsletter του ensomati και λάβε προγράμματα και συμβουλές προπόνησης ειδικά
για τους στόχους σου δωρεάν.


Copyright © 2012-2017 EnSomati - Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα