Skip to main content

Αυγά: Η πιο ανέξοδη και ποιοτική πρωτεΐνη που υπάρχει!

Όποιος και αν είναι ο στόχος σας – χάσιμο βάρους ή μυϊκή ανάπτυξη – καλό θα ήταν να τα συμπεριλάβετε τα αυγά στο διαιτολόγιό σας. Οι λόγοι; Άπειροι!
αυγά

Κάποιοι τα αρέσουν, άλλοι τα απεχθάνονται. Όλοι όμως ξέρουν ότι τα αυγά, αυτή η ταπεινή τροφή, είναι και η πλουσιότερη σε θρεπτικά συστατικά! Και όσον αφορά σε μια αθλητική δίαιτα θεωρούνται πολύτιμα καθώς είναι μια η πιο πλήρης πηγή πρωτεϊνών, πράγμα που σημαίνει ότι έχει όλα τα ζωτικής σημασίας αμινοξέα απαραίτητα για το χτίσιμο των μυών.

Η πρωτεΐνη του αυγού είναι στην πραγματικότητα το πρότυπο με το οποίο κρίνονται όλοι οι άλλοι τύποι πρωτεΐνης και με 6 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά αυγό, είναι επίσης και η πιο φτηνή πηγή πρωτεΐνης στην αγορά!

Τα αυγά δεν περιέχουν μόνο όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται για τη βέλτιστη μυϊκή ανάπτυξη, αλλά είναι και μια πλούσια πηγή βιταμινών, μερικές από τις οποίες είναι οι εξής:

 • Α: κάνει καλό στο δέρμα και στην μυϊκή ανάπτυξη
 • D: ενισχύει τα οστά αυξάνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου.
 • Ε: προστατεύει τα κύτταρα από την οξείδωση.
 • B1: βοηθά σωστά την απελευθέρωση ενέργειας από τους υδατάνθρακες.
 • Β2: Βοηθά στην απελευθέρωση ενέργειας από τις πρωτεΐνες και λίπος.
 • Β6: προωθεί το μεταβολισμό των πρωτεϊνών.
 • Β12: απαραίτητη βιταμίνη για το σχηματισμό των νευρικών ινών και των κυττάρων του αίματος.

Διάβασε επίσης: Αυγά για μετά την προπόνηση: Φτιάξτα σωστά

Μέταλλα

 • Σίδηρος: ουσιαστικής σημασίας για την δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
 • Ψευδάργυρος: για τη ισορροπία ένζυμων και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού
 • Ασβέστιο: το πιο σημαντικό στοιχείο για την ενίσχυση των οστών και των δοντιών.
 • Ιώδιο: ελέγχει τις θυρεοειδικές ορμόνες
 • Σελήνιο: προστατεύει τα κύτταρα από την οξείδωση.

Αυγά και μυϊκή ανάπτυξη – αποκατάσταση

Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 6 γραμμάρια από την υψηλότερη ποιότητα πρωτεΐνης που υπάρχει σε οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Η πρωτεΐνη βρίσκεται τόσο στο ασπράδι όσο και στον κρόκο (λίγο πάνω από το μισά βρίσκεται στο ασπράδι και το υπόλοιπο βρίσκεται στον κρόκο). Φάτε το αυγό ολόκληρο για να επωφεληθείτε πλήρως από τα θρεπτικά του συστατικά.

Τα αυγά είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που θεωρούνται ως “πλήρης πρωτεΐνη”. Μια πλήρης πρωτεΐνη περιέχει τα 9 απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει με φυσικό τρόπο. Τα αμινοξέα θεωρούνται ως «δομικά στοιχεία» του σώματος και βοηθούν τον οργανισμό να συνθέσει πρωτεΐνη η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την γενική υγεία, την καταπολέμηση των λοιμώξεων, τη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού και φυσικά στην μυϊκή ανάπτυξη/αποκατάσταση.

Αυγά και χάσιμο βάρους

Η πρωτεΐνη στα αυγά μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος με τον έλεγχο του ρυθμού με τον οποίο το σώμα σας απορροφά θερμίδες. Μια πρόσφατη μελέτη συνέκρινε ένα πρωινό με βάση το αυγό με ένα πρωινό με βάση το κρουασάν – και τα δύο τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Αυτοί που τρέφονταν με αυγά για πρωινό καταναλώνονται 163 λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό τους, ένιωθαν λιγότερο πεινασμένοι και έτρωγαν 418 θερμίδες λιγότερες σε ένα 24-ωρο.

Κατά τη διαχείριση του βάρους σας, επιλέξτε τροφές που παρέχουν το μέγιστο ποσό της διατροφικής αξίας με το ελάχιστο ποσό των θερμίδων. Τα αυγά έχουν μεγάλη διατροφική αξία για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος ή να διατηρήσουν. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 14 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά μόλις 70 θερμίδες.

Ο μύθος χοληστερόλης

Τα αυγά έχουν γίνει θέμα διαμάχης εδώ και πολλά χρόνια, όταν διαδόθηκε στις κοινότητες των γυμναστηρίων ο μύθος ότι μπορούν να αυξήσουν την χοληστερίνη, να φράξουν τις αρτηρίες και να δημιουργήσουν ένα σωρό άλλα προβλήματα. Ο κρόκος σε ένα και μόνο αυγό περιέχει 5 γραμμάρια λίπους, γι ‘αυτό ήταν φυσικό οι διατροφολόγοι να υποθέσουν ότι τα αυγά φράζουν τις αρτηρίες, ειδικά δεδομένου ότι περιλαμβάνουν επίσης διαιτητική χοληστερόλη. Αργότερα (ευτυχώς) έγινε γενικά αποδεκτό ότι η διατροφική χοληστερόλη δεν αυξάνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα.

Έτσι, τα αυγά είναι (και θα είναι για πολύ καιρό ακόμα) από τα καλύτερα τρόφιμα που υπάρχουν. Παρέχουν στο σώμα με βιταμίνες με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Όποιος και αν είναι ο στόχος σας – χάσιμο βάρους ή μυϊκή ανάπτυξη – καλό θα ήταν να τα συμπεριλάβετε στο διαιτολόγιό σας.


Βιβλιογραφία

Layman. Protein Quantity and Quality at Levels above the RDA Improves Adult Weight Loss. J Am Coll Nutr. 2004; 23: 631-636
Hu et al, 1999. A prospective study of egg consumption and risk of cardiovascular disease in men and women. Journal of American Medical Association 218: (15): 1387-1394.
2Katz et al. Egg consumption and endothelial function: A randomized controlled crossover trial. Int J Cardiol 99(1), 65-40 (2005)
3Hu et al, 1997. Dietary fat intake and the risk of coronary heart disease in women. New England Journal of Medicine 337:1491-1499.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ