Skip to main content

Αυγά για μετά την προπόνηση: Φτιάξτα σωστά

Ας μάθουμε με ποιον τρόπο μπορούμε να μαγειρέψουμε τα αυγά μας ώστε να επωφελιθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο από τα πλούσια θρεπτικά συστατικά τους
αυγά για μετά την προπόνηση

Ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλίσετε όλη την θρεπτικότητα ενός αυγού είναι να το καταναλώσετε ώμο ή τέλος πάντως σχεδόν ωμό. Όμως αυτό το ξεχνάμε, οπότε πάμε σε ένα πιο απτό σενάριο. Ας μάθουμε να φτιάχνουμε σωστά τα αυγά για μετά την προπόνηση.

Τα αυγά μπορούν να θεωρηθούν και ως υπερτροφή γιατί αναλογικά με το μέγεθός τους είναι μια συμπυκνωμένη πηγή πρωτεΐνης υψηλής αξίας (αντίστοιχης με το κρέας καθώς περιέχει τα 9 ουσιώδη αμινοξέα) βιταμίνες (Β12,Β2,D,A,B5,B9) και σίδηρο, σε αναλογία πρωτεΐνης/βάρους περίπου στο 1/10 από αυτή ενός μοσχαρίσου κρέατος.

Τα παρεξηγημένα μας αυγά!

Ξέρουμε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι όμως κάντε μια επένδυση στην υγεία σας και επιλέξτε βιολογικά αυγά τα οποία μπορεί να είναι λίγο πιο ακριβά. Είναι όμως πιο υγιεινά, πιο θρεπτικά και επίσης πιο ασφαλή από άποψη μικροβίων όπως η σαλμονέλα.

Διάβασε επίσης: Αυγά: Η πιο ανέξοδη και ποιοτική πρωτεΐνη που υπάρχει!

Εφόσον τα αυγά σας είναι βιολογικά

  • Mην τα παρα-μαγειρεύετε γιατί έτσι καταστρέφεται μεγάλο ποσοστό της πρωτεΐνης από το ασπράδι και θρεπτικών συστατικών από τον κρόκο.
  • Μην αφαιρείτε και μην σπάτε τους κρόκους μέσα στο τηγάνι (για τον παραπάνω λόγο πάλι). Καμιά σοβαρή έρευνα δεν έχει αποδείξει οι κρόκοι των αυγών ανεβάζουν την κακή (LDL) χοληστερίνη, επίσης ο κρόκος των αυγών είναι το μέρος που βρίσκονται όλες σχεδόν οι βιταμίνες του. Άμα γυμνάζεστε και δεν έχετε προβλήματα υγείας φάτε άφοβα και 4 και 5 κρόκους.

Προετοιμασία

Η ιδανική προετοιμασία για αυγά μετά την προπόνηση έχει ως εξής:

  • Βγάζουμε τα αυγά 10-20 λεπτά νωρίτερα από το ψυγείο (ανάλογα με τη ζέστη) και τα αφήνουμε να πάρουν μια φυσιολογική θερμοκρασία δωματίου.
  • Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο θέλετε σε ένα τηγάνι και αφήνουμε να ζεσταθεί σταδιακά σε χαμηλή φωτιά. Η απότομη υψηλή αύξηση της θερμοκρασίας και το κάψιμο του λαδιού καταστρέφει ένα μέρος της θρεπτικής του αξίας (όπως και στα περισσότερα τρόφιμα). Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και λίγο φρέσκο αγελαδινό βούτυρο το οποίο θα αφήσετε να λιώσει πάλι σε πολύ χαμηλή φωτιά χωρίς να αφρίσει.
  • Πριν αρχίσει να καπνίζει το λάδι ρίξτε μέσα 4-5 αυγά και αφήστε τα σε χαμηλή θερμοκρασία με ένα καπάκι από πάνω για 4-6 λεπτά το πολύ.
  • Καλή όρεξη!

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ