Skip to main content

5+1 κακές συνήθειες στο γυμναστήριο που πρέπει να κόψεις τώρα που είναι καιρός

Ήρθε η ώρα να κάτσεις και να αναλογιστείς την πορεία σου μέχρι τώρα από τότε που ξεκίνησες να σηκώνεις βάρη και να κόψεις ορισμένες κακές συνήθειες που μπορεί να έχεις αποκτήσει
κακές συνήθειες στο γυμναστήριο

Ήρθε η ώρα να κάτσεις και να αναλογιστείς την πορεία σου μέχρι τώρα από τότε που ξεκίνησες να σηκώνεις βάρη. Το γεγονός που ξεκίνησες τη γυμναστική είναι ήδη πολύ καλό αλλά ίσως ο υπερβολικός σου ζήλος σε οδήγησε σε ορισμένα λάθη και αυτά, με τη σειρά τους, σε ορισμένες κακές πρακτικές. Δώσε λοιπόν βάρος στις παρακάτω κακές συνήθειες στο γυμναστήριο που μπορεί να έχεις υιοθετήσει και δες τι μπορείς να κάνεις όταν ξαναπιάσεις τα βάρη.

Κακή συνήθεια #1: Καμία προθέρμανση

Μπαίνεις βιαστικός στο γυμναστήριο, πετάς μια πετσέτα στον πάγκο και φορτώνεις την μπάρα από 2 ζευγάρια 20κιλα σε κάθε μεριά, ξαπλώνεις και ξεκινάς να χτυπιέσαι. Αν οι τένοντες σου μπορούσαν να μιλήσουν σίγουρα θα σε έβριζαν εκείνη τη στιγμή.

Είναι ωραίο που ενθουσιάζεσαι με την προπόνηση και δεν θέλεις να χάνεις χρόνο. Εμείς το επικροτούμε. Αλλά χωρίς καμία προθέρμανση, σε βλέπουμε σε λίγα χρόνια να μην μπορείς να σηκώνεις ούτε 5κιλο από τους πόνους στους ώμους, στους αγκώνες και τους καρπούς.

Αν και έχουμε μιλήσει σε άλλα άρθρα για την σημασία της προθέρμανσης, καλό είναι να επαναλάβουμε τους λόγους διότι είναι από τις χειρότερες κακές συνήθειες στο γυμναστήριο:

  • Πρώτον για την αιμάτωση της περιοχής που θέλεις να γυμνάσεις. Οι μυς που πρόκειται να εργαστούν θέλουν επαρκή αιμάτωση προκειμένου να βρίσκονται σε κορυφαία απόδοση.
  • Δεύτερον, οι αρθρώσεις σου πρέπει να ενεργοποιηθούν για να παρέχουν επαρκές αρθρικό υγρό ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.
  • Τρίτον, πρέπει να εγκαθιδρύσεις αυτό που στον κόσμο του bodybuilding λέμε «σύνδεση μυαλού-μυός» ώστε οι μυς σου να «νιώθουν» την κάθε επανάληψη και να μην σηκώνεις στα κουτουρού. Όλα τα παραπάνω θέλουν το χρόνο τους. Δεν γίνονται αυτόματα.

Κακή συνήθεια #2: Καμία προετοιμασία

Όταν λέμε προετοιμασία εννοούμε το πνευματικό είδος της. Πόσες φορές έχεις μπει στο γυμναστήριο με το μυαλό στη δουλειά ή στις υποχρεώσεις που έχεις μετά; Και χωρίς να το έχεις καταλάβει, ο νους σου αφαιρείται, κι εσύ χάνεις την απαραίτητη συγκέντρωση με αποτέλεσμα η προπόνηση να βγαίνει διεκπεραιωτικά, σχεδόν μηχανικά.

Διάβασε επίσης: Μεγάλο αφιέρωμα: Τα 10 πιο συνηθισμένα λάθη στο γυμναστήριο

Ξέρουμε, είναι πιο εύκολο να το λέμε από το να το κάνεις. Αλλά προσπάθησε όσο πιεσμένη και αν είναι η μέρα σου να την αφήνεις έξω από την πόρτα του γυμναστηρίου. Για αυτή τη 1-1μιση ώρα που θα είσαι μέσα στο χώρο, είσαι εσύ και τα βάρη.

Κακή συνήθεια #3: Κανένα πρόγραμμα

Δεν είναι απαραίτητα λάθος να προπονείσαι από ένστικτο αν θέλεις για λίγο καιρό να αλλάξεις τη ρουτίνα σου. Αλλά δεν μπορείς να βασιστείς μόνο σε αυτό αν θες να δεις πραγματικά αποτελέσματα στο σώμα σου. Χρειάζεται να έχεις μια ιδέα των σετ που έχεις κάνει μέσα στην εβδομάδα, τις μυικές ομάδες που έχεις να δουλέψεις και τυχόν σημεία στο σώμα σου που θες να βελτιώσεις.

Ένα πρόγραμμα δεν βοηθάει μόνο στο να γνωρίζεις τι έχεις να κάνεις κάθε μέρα. Είναι ένα πλάνο ελέγχου της προόδου σου που αναφέρεσαι πάντα όταν θέλεις να δεις σε ποιο σημείο βρίσκεσαι κάθε φορά και αν θα πρέπει να αυξήσεις τις προσπάθειες προς την επίτευξη των στόχων σου. Εκτός και αν δεν έχεις κανένα στόχο, οπότε πάσο…

Κακή συνήθεια #4: Λάθος κιλά

Ας πούμε ότι κρατάς ένα 20κιλο για να κάνεις δικέφαλο. Είναι αρκετά βαρύ, αλλά σήμερα είσαι σε πολύ καλή φόρμα και το σηκώνεις το ρημάδι με τέλεια φόρμα χωρίς σχεδόν καθόλου κόπο. Φλέβες πετάγονται, το πρήξιμο είναι στο Θεό. Υπέροχο συναίσθημα έτσι; Το κατεβάζεις αμέσως για να ξανακάνεις μια ίδια τέτοια γαμάτη επανάληψη. Συγχαρητήρια, μόλις έχασες τη μισή άσκηση.

Δεν είναι ποτέ πόσα σηκώνεις αλλά πως τα σηκώνεις. Αν δεν μπορείς με την ίδια ευχέρεια που τα σήκωσες να τα κατεβάσεις, τότε αυτά τα κιλά δεν είναι για σένα. Σώσε τους συνδέσμους σου και επέλεξε ένα λίγο ελαφρύτερο βάρος. Δεν είσαι σε κανένα διαγωνισμό, γυμναστική κάνεις.

Κακή συνήθεια #5: Δεν ακούς

Έχεις ποτέ νιώσει ένα περίεργο τσίμπημα στον ώμο ή στο γόνατο κατά την προπόνηση; Πονούσαν τα χέρια από την προηγούμενη μέρα αλλά αποφάσισες σήμερα να κάνεις δικέφαλους; Αν το σώμα σου προσπαθεί να σου πει κάτι, άκουσέ το.

Μπορεί εκείνη την ημέρα ο πόνος να έφυγε αλλά το σώμα θυμάται και οι καταπονήσεις είναι αθροιστικές. Πράγμα που σημαίνει ότι αν αγνοείς επανειλημμένα τα μηνύματα που λαμβάνεις από το σώμα σου, θα έρθει μια μέρα που ο πόνος θα γίνει χρόνιος και θα σε εμποδίσει να κάνεις τις ασκήσεις που αγαπάς και να σηκώνεις τα κιλά που θες. Τότε αποχαιρέτα τους μυς που χάνεις…  

Bonus: Κάνεις όλο τα ίδια

Κόλλησες σε ένα πρόγραμμα. Βρήκες τις ασκήσεις που σου αρέσουν ή σε βολεύουν να κάνεις. Σε κιλά που δεν τα λες λίγα αλλά δεν σε πολυζορίζουν κιόλα. Σε επαναλήψεις που έπαψες να μετράς γιατί τις έχεις μάθει απ’ έξω. Αν η παραπάνω εικόνα ταιριάζει με τον τελευταίο σου χρόνο στο γυμναστήριο προφανώς έχει βαλτώσει και σίγουρα δεν βλέπεις καμία πρόοδο στο σώμα σου.

Δεν συγκαταλέγεται στις κακές συνήθειες στο γυμναστήριο παρά στις κακές πρακτικές. Και είναι η χειρότερη γιατί η στασιμότητα δεν σε οδηγεί πουθενά. Αν ισχύει για σένα τότε ήρθε η ώρα να κάτσεις να επαναπροσδιορίσεις τους στόχους σου.

Σίγουρα πας γυμναστήριο για να κάνεις κάτι για το σώμα σου, κάτι για την υγεία σου γενικότερα. Αλλά τι είναι αυτό; Σκέψου πόσο μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση στην προπονητική σου ρουτίνα θα σε έκανε να αισθανθείς. Μήπως μια άλλη δραστηριότητα εκτός γυμναστηρίου για κάποιο διάστημα θα σε γέμιζε περισσότερο;


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ