ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συμβουλές και άρθρα διατροφικής γνώσης, αθλητικής διατροφής, συνταγών και συμπληρωμάτων

μεταπροπονητικό γεύμα

Ιδανικό μεταπροπονητικό γεύμα για απώλεια λίπους

Όπως έχουμε επισημάνει και σε προηγούμενο άρθρο, το μεταπροπονητικό γεύμα ενός bodybuilder παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο χτίσιμο των μυών και είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Τι γίνεται όμως όταν είμαστε σε περίοδο γράμμωσης ή αν γενικά πρωτεύοντας στόχος μας είναι η απώλεια λίπους και μετά η απόκτηση όγκου;

Σίγουρα υπάρχουν πολλές απόψεις πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και ναι τα επιστημονικά δεδομένα πάνω στην διατροφή αλλάζουν με ραγδαίο ρυθμό τα τελευταία χρόνια όμως τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα πάνω στην αθλητική διατροφή δείχνουν την αρνητική επίπτωση που μπορούν να έχουν στην καύση του λίπους οι υδατάνθρακες ακόμη και από φρούτα (φρουκτόζη) μετά από μια προπόνηση δύναμης όπως τα βάρη.

Η σχέση μεταξύ μετα-προπονητικών γευμάτων και μετα-προπονητικής καύσης

Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι η προπόνηση μπορεί να ξεκινήσει την πρώτη φάση της καύσης του λίπους, δεν εγγυάται όμως την πλήρη μεταπροπονητική δεύτερη φάση που είναι εξίσου σημαντική (και σημαντικότερη πολλές φορές).

Έρευνες έχουν δείξει ότι ένα μεταπροπονητικό γεύμα που περιλαμβάνει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως γλυκά, ζάχαρη, φρούτα, ισοτονικά ποτά κτλ μειώνουν σημαντικά μεταπροπονητική καύση του λίπους για την οποία κάνατε τόσο κόπο. Μια έρευνα του πανεπιστημίου στην Βιρτζίνια των Ηνωμένων πολιτειών έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση γευμάτων πλούσια σε γλυκόζη μέσα σε δύο ώρες μετά την προπόνηση (ειδικά όταν πρόκειται για τροφές όπως λευκή ανεπεξέργαστη ζάχαρη) προκαλούν αύξηση της ινσουλίνης (λόγω της αύξηση της γλυκόζης στο αίμα μας) η οποία προκαλεί την αύξηση μιας άλλης ορμόνης – την σωματοτροπίνη η οποία καταστέλλει επίσης την φυσική μετα-προπονητική παραγωγή αυξητικής ορμόνης.

Με λίγα λόγια

Αν βασικός σας στόχος είναι να κάψετε λίπος και είστε πάνω από 35 χρονών που σημαίνει ότι θέλετε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τα οφέλη της αυξητικής ορμόνης (η αυξ. Ορμόνη μειώνεται δραματικά μετά τα 30-35) τότε φάτε ένα γρήγορα αφομοιώσιμο πρωτεϊνικό γεύμα 20-40 λεπτά μετά την προπόνηση, ένα δεύτερο πρωτεϊνικό γεύμα μια ώρα μετά το πρώτο γεύμα και αφού περάσουν δύο ώρες από την στιγμή που τελείωσε η προπόνησή σας ξεκινήστε να καταναλώνετε γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες.

Ιδανικά μετα-προπονητικά γεύματα:
  • Αυγά
  • Πρωτεϊνη ορού γάλακτος
  • Κοτόπουλο
  • Ψάρι
Μην πανικοβάλεστε!

Αυτό το άρθρο δεν έχει σκοπό να σας πανικοβάλλει ούτε να σας πείσει ότι άμα φάτε λίγο ρύζι μετά την προπόνηση οι μύες σας δεν θα μεγαλώσουν. Μια προπόνηση δεν πάει ποτέ χαμένη ότι και να κάνετε αρκεί να δώσετε στο σώμα σας μια καλή ποσότητα από μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά και την ανάλογη ξεκούραση, αυτό που σας συμβουλεύει το Εν Σώματι είναι απλά να τρώτε αληθινό φαγητό (ρύζι, κρέας, όσπρια κτλ) μετά την προπόνηση και να αποφεύγετε ‘’ψεύτικες’’ τροφές όπως ροφήματα γεμάτα ζάχαρη, τυποποιημένες τροφές όπως κρουασάν, παγωτά, και γενικά τροφές γεμάτες συνθετικές ουσίες, επεξεργασμένη ζάχαρη και βλαβερά χημικά!


Πηγές
Maximum muscle, minimum fat – Ori Hoefmekler
Energy deficit after exercise augments lipid mobilization but does not contribute to the exercise-induced increase in insulin sensitivity: Sean A. Newsom1, Simon Schenk1, Kristin M. Thomas1, Matthew P. Harber1, Nicolas D. Knuth1, Naila Goldenberg2, and Jeffrey F. Horowitz1
http://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2012/04/13/fructose-post-workout-meal-support.aspx
http://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2010/07/27/the-growing-promise-of-shorter-more-intense-strength-training-workouts.aspx
Elevated insulin levels contribute to the reduced growth hormone (GH) response to GH-releasing hormone in obese subjects.
Lanzi R, Luzi L, Caumo A, Andreotti AC, Manzoni MF, Malighetti ME, Sereni LP, Pontiroli AE.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο καφές στη διατροφή μας. Βράζοντας τους μύθους στο γκαζάκι!

Ο καφές στη διατροφή μας. Βράζοντας τους μύθους στο γκαζάκι!

Διαφορετικές πηγές πρωτεΐνης για μέγιστη μυική ανάπτυξη

Διαφορετικές πηγές πρωτεΐνης για μέγιστη μυική ανάπτυξη

Οι καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης για vegan αθλητές

Οι καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης για vegan αθλητές


 

Για χάσιμο λίπους

Θέλουμε να σε γνωρίσουμε καλύτερα

Απάντησε σε 7 σύντομες ερωτήσεις που θα μας βοηθήσουν
να σε γνωρίσουμε καλύτερα και να δημιουργήσουμε ένα
ενδιαφέρον και χρήσιμο περιεχόμενο για σένα.


Copyright © 2012-2020 EnSomati - Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα