fbpx

Οι 10 βασικές αρχές μιας σωστής δίαιτας για απώλεια λίπους

10 βασικά στοιχεία που θα πρέπει να προσέξουμε όταν ξεκινάμε ή σκεφτόμαστε να ξεκινήσουμε μια νέα δίαιτα με σκοπό την απώλεια λίπους
Προπονήσου στο σπίτι ή το γυμναστήριο με δεκάδες δωρεάν προγράμματα γυμναστικής για κάθε στόχο
απώλεια λίπους

Επειδή όλοι πριν τις διακοπές διαβάζουμε για δήθεν «μαγικές» δίαιτες – που τελικά δεν κάνουν τίποτα – ας μιλήσουμε για τις βασικές αρχές ενός σωστού προγράμματος διατροφής για απώλεια σωματικού λίπους, όπως λέει και ο τίτλος, ώστε να μπορείτε να ξεχωρίσετε μια σωστή από μια λανθασμένη δίαιτα.

1. Η δίαιτα θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες τροφών

Καμία τροφή δεν είναι πλήρης από μόνη της. Κάποιες διαθέτουν περισσότερες φυτικές ίνες, άλλες καλύτερο προφίλ αμινοξέων, ενώ μερικές περιέχουν βιταμίνες που δεν θα βρείτε σε άλλες τροφές. Συνεπώς μια σωστή δίαιτα θα πρέπει να σας δίνει τη δυνατότητα επιλογής από μια ευρεία γκάμα τροφών για μια όσο το δυνατόν πλήρη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

2. Να μην είναι πάρα πολύ θερμιδικά αυστηρή

Πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε δίαιτα θα πρέπει να βρούμε τον Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό μας (ΒΜR) και να “δουλέψουμε” γύρω από αυτόν. Όσο λιγότερες θερμίδες αφαιρούμε από την ημερήσια θερμιδική μας πρόσληψη τόσο πιο δύσκολη, σχεδόν ανέφικτη και μακροπρόθεσμα αναποτελεσματική θα γίνεται μια δίαιτα.

Διάβασε επίσης: Θερμιδικό έλλειμμα για απώλεια βάρους

3. Να μην μας κάνει να νιώθουμε πείνα ή εξάντληση

Αυτό είναι αποτέλεσμα του προηγούμενου κανόνα. Αν μια διατροφή για απώλεια λίπους κάνει βουτιά κάτω από 500 θερμίδες του BMR μας αμέσως ο οργανισμός θα χτυπήσει συναγερμό κάνοντας να αισθανόμαστε υποτονικοί, κακόκεφοι, κουρασμένοι. Το στρες που θα του υποβάλουμε θα γυρίσει εναντίων μας μακροπρόθεσμα με περισσότερη συσσώρευση λίπους.

4. Να συστήνει σταδιακή μείωση του βάρους, όχι πάνω απο 0,5-1 κιλό την εβδομάδα

Κάθε αλλαγή στο σώμα μας θα πρέπει να γίνεται με αργό και σταθερό ρυθμό ώστε να δίνουμε τη δυνατότητα στον οργανισμό μας να προσαρμόζεται στις καινούριες συνθήκες και να μην τον σοκάρουμε με δραστικές αλλαγές. Άλλωστε, περισσότερο από 1 κιλό την εβδομάδα σημαίνει σχεδόν πάντα ότι μαζί με λίπος χάνουμε και μύες. Και αυτό είναι κακό.

5. Να έχει δοκιμαστεί από μεγάλο αριθμό ατόμων σε έρευνες, αλλιώς πρόκειται για πειραματική δίαιτα

Αυτό είναι κοινή λογική. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να γίνουμε τα πειραματόζωα ενός ακόμα “γκουρού” ή μιας εφήμερης διατροφικής μόδας.

6. Να συμβαδίζει με την ζωή του ανθρώπου που θα την ακολουθήσει ώστε να μπορεί να την κάνει

Το μυστικό μιας επιτυχημένης δίαιτας είναι να είμαστε σε θέση να… την κάνουμε! Αν περιλαμβάνει εξωτικά φρούτα, δυσεύρετα συστατικά, πολυδάπανη προετοιμασία ή δύσκολη παραγωγή, οι πιθανότητες είναι ότι θα την εγκαταλείψουμε σύντομα.


Προγράμματα διατροφής Mealpro

Η επανάσταση στη διατροφή

Κάναμε όλους τους υπολογισμούς για εσένα. Μετρήσαμε θερμίδες και μακροθρεπτικές αναλογίες. Το μόνο που σου μένει είναι να… μαγειρέψεις και να φτιάξεις το σώμα που πάντα ήθελες.

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ENSOMATI MEALPRO

7. Να μην τον απομονώνει κοινωνικά και να μπορεί να ενταχθεί σε όλη του την καθημερινότητα

Καμία δίαιτα δεν θα πρέπει να σας απαγορεύει από τις καθημερινές σας υποχρεώσεις και να επιτάσσει ένα δικό της τρόπο ζωής. Εκτός αν είναι δική σας απόφαση να αλλάξετε άρδην τη ζωή σας, η δίαιτα που θα ακολουθήσετε θα πρέπει να είναι πλήρως εναρμονισμένη με τον τρόπο που ζείτε.

8. Να προωθεί την βελτίωση της υγείας

Συχνά μπερδεύουμε τον όρο “δίαιτα” με τον όρο “διατροφή”. Μια σωστή δίαιτα θα πρέπει να είναι πάνω από όλα σωστή διατροφή. Και μια σωστή διατροφή είναι πάντα υγιεινή.

9. Να μην υποστηρίζει ότι έχει τάχα κάποιο μυστικό συστατικό που κάνει θαύματα

Κανένα συστατικό από μόνο του δεν κάνει θαύματα. Η σωστή επιλογή και η σωστή αναλογία τροφών κάνει τα πραγματικά θαύματα.

10. Να μην έχουν βρεθεί παρενέργειες σε όσους την ακολούθησαν

Κοινή λογική και αυτό. Ωστόσο θέλει ψάξιμο. Και από πολλές πηγές. Αφιερώστε χρόνο ψάχνοντας λίγο εκτενέστερα για τυχόν παρενέργειες της συγκεκριμένης δίαιτας που θέλετε να ακολουθήσετε. Αν βρείτε πολλές αναφορές για παρενέργειες καλό θα ήταν να το ξανασκεφτείτε λίγο.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προπονήσου στο σπίτι ή το γυμναστήριο με δεκάδες δωρεάν προγράμματα γυμναστικής για κάθε στόχο
Προπονήσου σωστά. Προπονήσου με πλάνο.
EnSomati Mealpro
EnSomati Mealpro

Προγράμματα διατροφής για απώλεια βάρους ή χτίσιμο μυικής μάζας, ειδικά σχεδιασμένα για αθλητική απόδοση, υγεία και ευεξία.


μάθε πως να χάσεις βάρος

Μάθε πως να χάσεις βάρος

Σωστά και εύκολα

μάθε πως να χάσεις βάρος

Μάθε πως να χάσεις βάρος

Σωστά και εύκολα


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ


EnSomati Fitpro

Η προπόνησή σου στο επόμενο επίπεδο

Κατέβασε προγράμματα γυμναστικής σχεδιασμένα για τους δικούς σου στόχους. Γυμνάσου με πρόγραμμα. Γυμνάσου σωστά.

Όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να χτίσεις το σώμα που θες

Χτίσε μύες. Χάσε βάρος.

Εγγράψου στο εβδομαδιαίο newsletter του EnSomati και λάβε δωρεάν προγράμματα και συμβουλές προπόνησης ειδικά για τους στόχους σου.Copyright © 2012-2021 EnSomati - Όλα τα νομικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Οι εικονογραφήσεις σε αυτό το site αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία της EnSomati. Συμβουλευτείτε πάντα τον προσωπικό σας ιατρό πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής ή διατροφής. Το περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο προορίζεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ιατρική συμβουλή ή ως αντικατάσταση ενός εξειδικευμένου επαγγελματία υγείας.