Στον bodybuilding κόσμο, η γλουταμίνη είναι γνωστή ως ένα από τα πιο ωφέλιμα συμπληρώματα στην αγορά. Η γλουταμίνη είναι ουσιαστικά ένα “μη βασικό” αμινοξύ. Το ότι είναι μη βασικό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο. Σημαίνει ότι το ανθρώπινο σώμα μπορεί να το παράγει φυσικά.
Εξήντα τοις εκατό της φυσικής γλουταμίνης, βρίσκεται στους μύες, ενώ το υπόλοιπο υπάρχει στους πνεύμονες, το ήπαρ, και το στομάχι. Η γλουταμίνη έχει μια μοναδική μοριακή δομή με 2 πλευρικές αλυσίδες αζώτου και αυτό την καθιστά ως τον πρωταρχικό και πιο σημαντικό μεταφορέα αζώτου στα κύτταρα των μυών.
Τι κάνει δηλαδή η γλουταμίνη;
Τα τελευταία χρόνια, η γλουταμίνη έχει αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον, μέσα από μελέτες που αποκαλύπτουν τη μοναδική συμβολή της στην πρωτεϊνοσύνθεση (μυϊκή ανάπτυξη), στις αντι-καταβολικές λειτουργίες της (αποτρέπει τη διάλυση μυϊκού ιστού) και τις θετικές επιδράσεις της πάνω στην αυξητική ορμόνη. Λόγω αυτών των επιδράσεων, το αμινοξύ αυτό, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο σώμα, βοηθώντας στην ανάρρωση των μυϊκών κυττάρων.
Διάβασε επίσης: Κρεατίνη: Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε
Υπό κανονικές συνθήκες, το ανθρώπινο σώμα είναι κάτι παραπάνω από ικανό να παράγει όση γλουταμίνη χρειάζεται. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, απαιτείται περισσότερη από ότι το ανθρώπινο σώμα είναι σε θέση να παράγει και αυτό ονομάζεται γλουταμινική εξάντληση. Η γλουταμινική εξάντληση μπορεί να προκληθεί από μια ασθένεια, όπως το κοινό κρυολόγημα ή από εκτεταμένα εγκαύματα ή από μια χειρουργική επέμβαση ή από έντονη σωματική άσκηση. Όλα αυτά έχουν να κάνουν, όπως έχετε καταλάβει, με την ανάρρωση. Και η ανάρρωση είναι ευθύνη του ανοσοποιητικού συστήματος το οποίο βασίζεται στη γλουταμίνη ως το κύριο “καύσιμο” του.
Η γλουταμίνη επίσης, προωθεί την κατακράτηση αζώτου στο σώμα και εμποδίζει την απώλεια μυϊκών πρωτεϊνών. Στα πρώτα λεπτά της προπόνησης, οι μύες αρχίζουν να διασπάνε μόρια γλουταμίνης (Μετά το πέρας της άσκησης τα επίπεδα γλουταμίνης στο αίμα πέφτουν κατά 50%). Εάν τα επίπεδά της πέσουν πολύ χαμηλά, οι μύες μπορεί να εισέλθουν σε καταβολική κατάσταση (διάσπαση μυών). Σε ακραίες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκού ιστού. Η γλουταμίνη είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τη μεταφορά του αζώτου σε όλο το σώμα. Μια θετική ισορροπία αζώτου και υψηλά επίπεδα γλουταμίνης, αποτελούν αναγκαία κριτήρια στην προσπάθεια για μυϊκή ανάπτυξη.
Πότε είναι η καλύτερη ώρα για να πάρει κάποιος γλουταμίνη;
Τα συμπληρώματα γλουταμίνης χρειάζονται όταν τα σωματικά αποθέματα φυσικής γλουταμίνης είναι χαμηλά. Και τα φυσικά επίπεδα γλουταμίνης βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους μετά από μια έντονη σωματική δραστηριότητα. Θα πρέπει λοιπόν, να λαμβάνετε γλουταμίνη, το συντομότερο δυνατόν μετά την προπόνηση σας. Οι περισσότεροι bodybuilders προτιμούν να προσθέτουν συμπλήρωμα γλουταμίνης με το πρωτεϊνικό τους γεύμα διότι το αμινοξύ αυτό ως συμπλήρωμα είναι ως επί το πλείστον άγευστο.
Οφέλη για τους αθλούμενους
- Διεγείρει την πρωτεϊνική σύνθεση στους μυς, αυξάνοντας τα επίπεδα αζώτου στο αίμα για την κατασκευή πρωτεϊνών
- Μειώνει το χρόνο αποκατάστασης των μυών
- Αυξάνει την παραγωγή και την απελευθέρωση αυξητικής ορμόνης στο αίμα
- Μειώνει τον καταβολισμό των μυών κατά τη διάρκεια της άσκησης
- Αυξάνει την αντοχή, αντικαθιστώντας το γλυκογόνο σε συνθήκες εξάντλησης του μυϊκού γλυκογόνου
- Μειώνει τις πιθανότητες ασθένειας, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα
- Εμποδίζει τα φαινόμενα υπερπροπόνησης
Για να έχετε τα παραπάνω τα αποτελέσματα από τα συμπληρώματα γλουταμίνης, η καθημερινή πρόσληψη πρέπει να υπερβαίνει το ποσό που απαιτείται και που παράγεται από το σώμα. Πόσο γλουταμίνη χρειάζεστε εξαρτάται από το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας.
Πρόσθετα οφέλη για την υγεία
- Ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα όπως αναφέρθηκε πιο πριν, κάνοντας τον οργανισμό λιγότερο επιρρεπή σε ασθένειες και λοιμώξεις
- Αναστρέφει ορισμένες εντερικές βλάβες που έχουν προκληθεί από κακή διατροφή ή φαρμακευτική αγωγή
- Η γλουταμίνη αυξάνει τη διάθεση!
- Πιθανές θετικές επιπτώσεις σε ορισμένες νευροεκφυλιστικές ασθένειες
- Βοηθάει αρκετά τη βραχυπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη μνήμη
Έχει παρενέργειες;
Η γλουταμίνη είναι γενικά ασφαλής για τους περισσότερους ενηλίκους. Άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη θα πρέπει να είναι προσεκτικοί αν θέλουν να συμπληρώσουν τη διατροφή τους με αυτό το αμινοξύ, καθότι μεταβολίζεται ασυνήθιστα σε περιπτώσεις μεγάλης έλλειψης γλυκογόνου. Όπως πάντα, θα πρέπει να συμβουλευθείτε το γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής.
Πηγές/Βιβλιογραφία:
Glutamine: Metabolism and Immune Function, Supplementation and Clinical Translation
Glutamine as an Anti-Fatigue Amino Acid in Sports Nutrition
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ