ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Συμβουλές προπόνησης με βάρη, αερόβιας προπόνησης και άρθρα για πρόληψη και αθλητική αποκατάσταση

αποχή από το γυμναστήριο

Μια εναλλακτική λύση αντί για αποχή από το γυμναστήριο

Καθ ‘όλη τη διάρκεια του χρόνου ίσως θα έχετε συναντήσει περιόδους όπου το σώμα σας δεν λειτουργεί στα επίπεδα που θα θέλατε. Δεν πρόκειται για τραυματισμό, απλά είναι μια περίοδος όπου οι μυς δεν μπορούν να λειτουργήσουν στο 100% τους.

Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός ήπιου τραβήγματος, ή μιας τενοντίτιδας λόγω υπέρχρησης ή απλά επειδή σηκώνετε πολύ βαριά κιλά. Όποια και αν είναι η αιτία, αυτό που βλέπετε είναι μια ελαφριά αδυναμία και ίσως παρατηρείτε μερικούς μικρούς πόνους όταν πάτε να σηκώσετε λίγο πιο βαριά κιλά. Παρ’ όλα αυτά όμως δεν θέλετε να αφήσετε το γυμναστήριο. Τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση;

Φυσικά και θέλετε να συνεχίσετε την προπόνηση, αλλά το να πάτε το ίδιο βαριά όπως παλιά θα πρέπει να βγει λίγο από το πρόγραμμά σας. Η λύση είναι σχετικά απλή. Μειώσετε το βάρος λίγο, και αυξήστε τον αριθμό των σετ. Θα δώσετε το ίδιο επίπεδο διέγερσης στους μυς σας, τον ίδιο φόρτο εργασίας, χωρίς όμως να φορτώσετε τα μέγιστα. Μπορεί να είναι δύσκολο για τον εγωισμό στο γυμναστήριο, αλλά απλά προσθέτοντας μερικές επαναλήψεις στο τέλος κάθε σετ ενώ ταυτόχρονα προσθέστε 2 επιπλέον σετ, σας βοηθά να κρατήσετε τον όγκο σας, αλλά και να δώσετε στο Κεντρικό Νευρικό σας Σύστημα ένα διάλειμμα ή σε έναν καταπονημένο τένοντα την ευκαιρία να χαλαρώσει λίγο χωρίς να αποφύγετε πλήρως τη γυμναστική.

Πηγαίνοντας πολύ ελαφριά με τις συνηθισμένες σας ασκήσεις μπορεί να μην οδηγήσει σε επιθυμητά αποτελέσματα. Προσπαθείτε να χτίσετε μυς, και είναι η συνέχιση της προοδευτικής αντίστασης από τα βαριά στα βαρύτερα που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων μυών. Δεν μπορείτε σηκώνετε ελαφρύτερα κιλά από πριν και να περιμένετε μυική ανάπτυξη! Θα πρέπει λοιπόν, να προσπαθήσετε να μείνετε σε σχετικά “βαριά” επίπεδα – όχι όμως στα μέγιστα. Με λίγα λόγια, μπορείτε να χαμηλώσετε στο 80%-90% των παλιών σας επιπέδων. Τα εξτρά σετ (ή και επαναλήψεις) θα βοηθήσουν στη συντήρηση και την μικρή μεν πρόοδο που θέλετε, χωρίς να βάζετε σε κίνδυνο περισσότερο τους μυς και τένοντές σας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Πόσο σημαντικός είναι ο σωστός ύπνος για την σωματική και ψυχική μας υγεία

Πόσο σημαντικός είναι ο σωστός ύπνος για την σωματική και ψυχική μας υγεία

Μεγάλο αφιέρωμα στους κοιλιακούς. Μέρος Β: Ενοχλήσεις και προβλήματα

Μεγάλο αφιέρωμα στους κοιλιακούς. Μέρος Β: Ενοχλήσεις και προβλήματα

Βάρη και κορτιζόλη – Μύθοι και αλήθειες

Βάρη και κορτιζόλη – Μύθοι και αλήθειες


 

Tags:

Χτίσε μύες. Χάσε βάρος.

Εγγράψου στο μηνιαίο newsletter του ensomati και λάβε προγράμματα και συμβουλές προπόνησης ειδικά
για τους στόχους σου δωρεάν.


Copyright © 2012-2017 EnSomati - Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα