Η ινσουλίνη είναι μια από τις πιο ισχυρές και αναβολικές ορμόνες στο σώμα και διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην ομοιόσταση της γλυκόζης στο αίμα (ισορροπία ζακχάρου).
Πως δρα η ινσουλίνη
Η ινσουλίνη είναι μια πεπτιδική ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας όταν καταναλώνουμε λίπη, πρωτεΐνες ή/και υδατάνθρακες. Το ποσό της απελευθέρωσης της ινσουλίνης εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο, καθώς και το είδος των τροφίμων που καταναλώνονται με τους υδατάνθρακες να προκαλούν το μέγιστο ποσό της απελευθέρωσης της ορμόνης αυτής.
Η ινσουλίνη είναι γνωστό ότι είναι μια από τις πιο – αν όχι η πιο – αναβολικές ορμόνες στο σώμα (που βοηθάνε στο χτίσιμο των μυών). Μπορεί να επιτρέψει την ανάπτυξη των μυών και την αποκατάστασή τους υποχρεώνοντας τη γλυκόζη (υδατάνθρακες), τα αμινοξέα, και τα λίπη να μπουν στα κύτταρα του σώματος. Γι’ αυτό και η σωστή μεταπροπονητική διατροφή είναι τόσο σημαντική, καθώς τα κύτταρα ανταποκρίνονται τέλεια στην αύξηση της ινσουλίνης και μπορούν να δεχτούν πιο εύκολα τα θρεπτικά συστατικά που τους προωθεί.
Διάβασε επίσης: Τι μας εμποδίζει να χάσουμε τα τελευταία κιλά περιττού λίπους στο σώμα μας
Ωστόσο, η ινσουλίνη μπορεί επίσης να λειτουργήσει εις βάρος μας. Η συνεχής αύξηση της ινσουλίνης οδηγεί σε αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων λίπους, το οποίο μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διαβήτη τύπου-2. Θυμηθείτε, η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη “αποθήκευσης”, ως εκ τούτου, αν έχετε πάρα πολύ από αυτή να κυκλοφορεί στο αίμα σας μπορεί να προκαλέσει περισσότερα από τα τρόφιμα που τρώτε να αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα. Είναι επίσης γνωστό ότι η ινσουλίνη απενεργοποιεί τη διαδικασία λιποδιάλυσης. Δηλαδή, δεν αποθηκεύει μόνο λίπος αλλά σταματά και τον οργανισμό από να το απαλλαγεί κιόλας!
Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι συμβαίνει όταν τρώμε ένα γεύμα
Μετά την κατανάλωση ενός γεύματος (π.χ. βρώμη και αυγά), η ινσουλίνη απελευθερώνεται από το πάγκερας (μην εξηγήσουμε εδώ όλη τη διαδικασία…) σε αναμονή και σε απάντηση στην αύξηση των επιπέδων γλυκόζης του κυκλοφορεί στο αίμα και σε μικρότερο βαθμό από άλλες ουσίες (πρωτεΐνες και λίπη). Ο πρωταρχικός ρόλος της ινσουλίνης από αυτή την άποψη, είναι η αποθήκευση του μεταβολικού υποστρώματος (στοιχείων). Ωστόσο, η απελευθέρωσή της στην κυκλοφορία του αίματος έχει ως αποτέλεσμα κατά κύριο λόγο στην αύξηση της μεταφοράς γλυκόζης, στο μεταβολισμό και στην αποθήκευση στους μυς και στον λιπώδη ιστό.
Επιπλέον, η έκκριση ινσουλίνης αναστέλλει την έκκριση γλυκαγόνης (η γλυκαγόνη είναι μια ρυθμιστική ορμόνη, αντίθετη με την ινσουλίνη που προσπαθεί να διορθώσει τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα) και μειώνει την λιπόλυση (δηλαδή το μεταβολισμό του λίπους). Με άλλα λόγια: τρώμε ένα νόστιμο γεύμα; Απελευθερώνουμε ινσουλίνη. Η ινσουλίνη είναι σημαντική, διότι επιτρέπει τη γλυκόζη να πάει κατευθείαν στο λιπώδη ιστό, μυϊκό ιστό και στο ήπαρ.
Σε απάντηση στην ινσουλίνη, ο GLUT-4 υποδοχέας που βρίσκεται σε κύτταρα ευαίσθητα στην ινσουλίνη, όπως τα μυικά και αυτά του λιπώδους ιστού, κινείται στη μεμβράνη για να διευκολύνει την πρόσληψη της γλυκόζης και βοηθήσει στη διατήρηση της ομοιόστασης της γλυκόζης στο αίμα.
Επιπλέον, η σηματοδότηση της ινσουλίνης στο αίμα αυξάνει το γλυκογόνο και τη σύνθεση λιπαρών οξέων, προκαλώντας έτσι την αποθήκευση των διαθέσιμων ποσοτήτων γλυκόζης και άλλων στοιχείων. Η αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του τύπου-2 διαβήτη, προκαλείται από μια διαταραχή στον παραπάνω τρόπο σηματοδότησης και είναι μια κοινή υποκείμενη πάθηση, η οποία επίσης συνδέεται και με την παχυσαρκία.
Αντίσταση στην ινσουλίνη
Η αντίσταση στην ινσουλίνη συμβαίνει όταν μια φυσιολογική ποσότητα ινσουλίνης παράγει μια βιολογική ανταπόκριση κάτω από το κανονικό και προκαλεί πρόβλημα στους ευαίσθητους στην ινσουλίνη ιστούς. Η αντίσταση στην ινσουλίνη μετατοπίζει την απόκριση στη δόση της ινσουλίνης που απαιτείται για να δοθεί η κατάλληλη απάντηση και ως εκ τούτου, το πάγκρεας αναγκάζεται να παράγει όλο και περισσότερη από αυτή την ορμόνη για την αντιμετώπιση της υπεργλυκαιμίας.
Με άλλα λόγια, το σώμα νομίζει ότι δεν έχει αρκετή ινσουλίνη όταν καταναλώνει μια τροφή και το πάγκρεας κυριολεκτικά τρελαίνεται. Μια μειωμένη ανταπόκριση στην ορμόνη στους περιφερικούς ιστούς, όπως στους μύες και το ήπαρ προκαλεί μειωμένη απορρόφηση της γλυκόζης στους ιστούς αυτούς που οδηγούν έτσι αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία). Δηλαδή, ενώ είμαστε σε θέση να παράγουμε ινσουλίνη, τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται. Αυτό σημαίνει ότι η γλυκόζη παραμένει στο αίμα και συσσωρεύεται, οδηγώντας τελικά σε υπεργλυκαιμία.Η άσκηση ως φάρμακο
Λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη της άσκησης για την υγεία, είναι λογικό και επόμενο να θεωρείται η γυμναστική ως το καλύτερο φάρμακο. Για παράδειγμα, η ινσουλίνη χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της υπεργλυκαιμίας και επιτρέπει τη γλυκόζη στο αίμα να εισχωρήσει στα κύτταρα, και ως εκ τούτου, πολλοί διαβητικοί χορηγούνται ινσουλίνη, ιδιαίτερα όταν η παγκρεατική λειτουργία αρχίζει να αποτυχάνει. Ωστόσο, μια δυνατή προπόνηση μπορεί να αποσπάσει την ίδια υπογλυκαιμική αντίδραση χωρίς την παρουσία της ινσουλίνης και μπορεί πραγματικά να αυξήσει την ανταπόκριση των ιστών σε αυτή. Δεν είναι εκπληκτικό;
Πως μπορούμε λοιπόν, να βελτιστοποιήσουμε την αναβολική δύναμη της ινσουλίνης και να αποφύγουμε την αντίσταση σε αυτή την ορμόνη; Παρακάτω, σας έχουμε 10 συμβουλές για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της ινσουλίνης
Βελτιστοποίηση της αναβολικής δράσης της ινσουλίνης
- Προπονηθείτε σκληρά! Προσπαθήστε για τουλάχιστον 4-5 ώρες γυμναστικής με βάρη την εβδομάδα. Επίσης, αξιολογήστε το πρόγραμμά που ακολουθείτε – είναι αποτελεσματικό; Σας βοηθά να πετύχετε τους στόχους σας;
- Αν είστε υπέρβαροι, προσπαθείστε πάση θυσία, να μειώσετε το ποσοστό σωματικού λίπους επάνω σας. Εάν βρίσκεστε σε ένα υγιές βάρος, προσπαθήστε να βελτιώσετε σημαντικά την αναλογία μυών / λίπους.
- Προσπαθήστε να τρώτε μικρότερα γεύματα όλη την ημέρα – τρώτε κάθε 3-4 ώρες, αν είναι δυνατόν, ώστε να διατηρείτε σε φυσιολογικά επίπεδα το σάκχάρο στο αίμα.
- Φάτε το φαγητό σας, μην το πιείτε! Προσπαθήστε να μειώσετε την ποσότητα των θερμίδων που περιέχουν τα ποτά, όπως τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το αλκοόλ, καθώς και τα πρόσθετα στον καφέ / τσάι.
- Τρώτε πράσινα λαχανικά σε κάθε γεύμα.
- Συμπεριλάβετε μια μερίδα πρωτεΐνης με κάθε γεύμα.
- Προσπαθήστε να πάρετε μια ποικιλία υγιεινών λιπών με κάθε γεύμα – ειδικά Ωμέγα 3 (καλύτερες πηγές είναι το ιχθυέλαιο).
- Τρώτε όσπρια και φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
- Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και ιδιαίτερα τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
- Προσπαθήστε τους υδατάνθρακές σας να τους λαμβάνετε το πρωί και πριν / μετά την προπόνηση σας.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ