Skip to main content

Μεγάλο αφιέρωμα στα φυσικά ενισχυτικά τεστοστερόνης

Αναλύουμε για εσάς τα κυριότερα συστατικά που βρίσκονται μέσα στα πιο δημοφιλή φυσικά ενισχυτικά τεστοστερόνης στην αγορά για να ξέρετε τι αγοράζετε
φυσικά ενισχυτικά τεστοστερόνης

Αν θέλετε να ωθήσετε τον εαυτό σας στα όριά του θα χρειαστεί κάποια στιγμή να διερευνήσετε όλες τις πιθανές (φυσικές) οδούς ανάπτυξης. Τότε ίσως σας έρθει στο μυαλό να χρησιμοποιήσετε φυσικά ενισχυτικά τεστοστερόνης που υπάρχουν στο εμπόριο.

Τα φυσικά ενισχυτικά τεστοστερόνης μπορεί να έχουν πολλαπλά οφέλη. Μπορείτε να περιμένετε υψηλότερα επίπεδα αντοχής στο γυμναστήριο και μείωση του σωματικού λίπους, με αποτέλεσμα τη συνολική βελτίωση της σύστασης του σώματος. Μπορείτε επίσης να δείτε μια σημαντική αύξηση της λίμπιντο και στην εν γένει σεξουαλική λειτουργία και να βελτιωθεί η διάθεσή σας αρκετά.

Τα φυσικά ενισχυτικά τεστοστερόνης επιπλέον, έχουν αποδειχθεί οτι μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη (έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενο άρθρο γιατί κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό). Τα ενισχυτικά τεστοστερόνης συνιστώνται επίσης σε άνδρες προχωρημένης ηλικίας καθώς μετά το τέλος της εφηβείας τα επίπεδα της πέφτουν σιγά – σιγά.

Φυσικά ενισχυτικά τεστοστερόνης. Μια σωστή αγορά

Ο όρος “φυσικά ενισχυτικά τεστοστερόνης” είναι κάπως γενικός. Διαφορετικά προϊόντα χρησιμοποιούν διαφορετικά υλικά και μηχανισμούς για να αυξήσουν τα επίπεδα της συνολικής σας και / ή ελεύθερης τεστοστερόνης. Επειδή ορισμένα συστατικά είναι πιο δοκιμασμένα και αποτελεσματικά από ότι άλλα, υπάρχει επικάλυψη μεταξύ πολλών ουσιών. Μερικά προϊόντα στην αγορά περιέχουν περισσότερες από μία φόρμουλες για να πετύχουν τον ίδιο σκοπό.

Διάβασε επίσης: Προ-προπονητικά συμπληρώματα: Τα καλύτερα συστατικά

Δοκιμάστε και να ανακαλύψετε ποια συστατικά θα λειτουργήσουν για σας προσωπικά, και στη συνέχεια προσπαθήστε να βρείτε μια τιμή που νομίζετε ότι είναι δίκαιη. Βεβαιωθείτε ότι η μάρκα που αγοράζετε έχει μια σταθερή φήμη στον on-line κόσμο των forum και των κοινοτήτων του bodybuilding. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά σε μερικά από τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των βασικών συστατικών των πιο δημοφιλών ενισχυτικών τεστοστερόνης στην αγορά.

D-ασπαρτικό οξύ (d-aspartic acid)

Οι πρωτεΐνες, οι λατρεμένες αυτές βιοχημικές ενώσεις κάθε bodybuilder, αποτελούνται από ομάδες των μορίων που ονομάζονται αμινοξέα που συνδέονται μεταξύ τους με χημικούς δεσμούς. Το d-ασπαρτικό οξύ είναι ένα από αυτά τα δομικά στοιχεία, και το αμινοοξύ αυτό έχει βρεθεί ότι βελτιώνει την κινητικότητα του σπέρματος και πως αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης στους άνδρες.

Πιστεύεται πως δουλεύει με την τόνωση της παραγωγής της ωχρινοτρόπου ορμόνης, η οποία με τη σειρά της προωθεί τους όρχεις στην παραγωγή της τεστοστερόνης. Από την άλλη πλευρά, το d-ασπαρτικό οξύ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, οι πρωτογενείς γυναικείες ορμόνες που λειτουργούν έναντι του επιθυμητού αποτελέσματος της οικοδόμησης περισσότερων μυών.

Είναι επίσης σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε ανθρώπους με d-ασπαρτικό οξύ είναι λίγες και το νέο αυτό προϊόν θεωρείται ότι είναι ακόμα στα σπάργανα. Ως εκ τούτου, οι επιπτώσεις του και τα μακροπρόθεσμα οφέλη δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί. Παρ ‘όλα αυτά, το στοιχείο αυτό μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα πολύ υψηλό επίπεδο υποστήριξης από τους καταναλωτές σε on-line κοινότητες.

HMB (Hydroxy-Beta-Methylbutyrate)

Ή αλλιώς βήτα-μεθυλοβουτυρικό υδροξύ, προέρχεται από την λευκίνη. Με απλά λόγια, είναι ένα ακόμη αμινοξύ. Πρόκειται για ένα πολλά υποσχόμενο συμπλήρωμα, και μερικές μελέτες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά του τόσο στην οικοδόμηση όσο και στη διατήρηση άπαχης μυϊκής μάζας σε τέτοιο βαθμό ώστε άνετα μπορεί να συγκριθεί με το “ιερό τέρας” των συμπληρωμάτων, την κρεατίνη. Το HMB πιστεύεται ότι δρα αυξάνοντας την ικανότητα του κυττάρου να χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη που λαμβάνει ένας οργανισμός. Αυτά τα αναβολικά αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι επηρεάζει την παραγωγή τεστοστερόνης.

Ως μπόνους, το HMB έχει αποδείχθεί πως μειώνει την κακή χοληστερόλη και τη συστολική αρτηριακή πίεση. Λίγες ως καμία παρενέργεια δεν έχουν αναφερθεί γι’ αυτό το στοιχείο. Δυστυχώς, όπως και με την κρεατίνη, υπήρξαν μερικοί άνθρωποι που απλά δεν ανταποκρίθηκαν στο συμπλήρωμα αυτό.

Οιστρογονικοί αναστολείς / Αναστολείς της DHT

Σε αντίθεση με την άμεση αύξηση της παραγωγής της τεστοστερόνης, ορισμένα προϊόντα λειτουργούν με την ελαχιστοποίηση της δραστηριότητα των οιστρογόνων στο αίμα, ενισχύοντας έτσι τα επίπεδα της ελεύθερης τεστοστερόνης (η ποσότητα της τεστοστερόνης που είναι βιολογικά διαθέσιμη στο σώμα).

Τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη και η οιστραδιόλη είναι οι γυναικείες αντίπαλοι της τεστοστερόνης, και ενώ ακόμη και οι άνδρες απαιτούν κάποιο ποσό αυτών των ορμονών σε λειτουργία, η υπερβολική ποσότητα αυτών θα ήταν αντιπαραγωγική για την ανάπτυξη μυών. Με την αναστολή της αρωματάσης, ένα ένζυμο που είναι υπεύθυνο για τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε οιστραδιόλη στο σώμα, μπορεί κανείς να διασφαλίσει – θεωρητικά – πολύτιμη ελεύθερη τεστοστερόνης στο αίμα του.

Η DHT, ή διυδροτεστοστερόνη, είναι ο “τσαμπουκαλεμένος” ξάδελφος της τεστοστερόνης. Είναι πολύ πιο ισχυρή, και ενώ αυτό ακούγεται καλό, η DHT είναι επίσης η κύρια αιτία για την φαλάκρα!

Στην πραγματικότητα, οι άνδρες που δεν παράγουν μια αρκετή ποσότητα της DHT δεν υποφέρουν από καμία επίπτωση απώλειας μαλλιών! Τα αυξημένα επίπεδα DHT επίσης πιστεύεται ότι συνεισφέρουν σε περιστατικά καρκίνου του προστάτη με τη διόγκωση του αδένα. Μπορεί κανείς να δει γιατί οι αρκετοί προσπαθούν να συγκρατήσουν την τεστοστερόνη τους από το να μετατροπεί στον πιο σχυρό ομόλογό του.

Ωστόσο, η DHT είναι επίσης υπεύθυνη για την ανάπτυξη των αρσενικών γεννητικών οργάνων κατά την εφηβεία, και οι ασθενείς που χρησιμοποιούν φάρμακα μείωσης DHT για τη φαλάκρα και καλοήθη προστατική υπερπλασία, υποφέρουν από παρενέργειες όπως μειωμένη λίμπιντο και στυτική δυσλειτουργία. Για αυτούς τους λόγους, η DHT δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι το… μαύρο πρόβατο της οικογένειας των ορμονών!

Tongkat Ali

Το Eurycoma longifolia είναι ένα ανθοφόρο φυτό της ΝΑ Ασίας. Έχει παράδοση αιώνων ως φάρμακο για αρκετές ασθένειες, από ρευματισμούς μέχρι πονοκεφάλους. Ωστόσο, η πιο κοινή χρήση του είναι ως αφροδισιακό.

Επαναλαμβανόμενες μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι η Eurycoma longifolia αυξάνει την ποσότητα σπέρματος και να ενισχύει την σεξουαλική απόδοση. Επιπλέον, το φυτό αυτό έδειξε αύξηση της μυϊκής μάζας σε νεαρούς άνδρες που συμμετείχαν σε πρόγραμμα προπόνησης με βάρη. Πιστεύεται ότι αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να αποδοθούν στις ικανότητες του φυτού στην ενίσχυση της τεστοστερόνης.

Διάβασε επίσης: 3 κορυφαία αντιοξειδωτικά για ταχύτερη μυική ανάρρωση

Το Tongkat Ali είναι ένα καταπληκτικό προϊόν. Αλλά σπάνιο. Και γι΄αυτό υπήρξαν περιπτώσεις ορισμένων εταιριών που λέγεται ότι γέμιζαν τις κάψουλες με κιτρική σιλδεναφίλη, το ενεργό συστατικό του Viagra! Είναι επιτακτική η ανάγκη να ερευνήσετε την εταιρεία που θα αγοράσετε αυτό το προϊόν, και σας συστήνουμε να σπάσετε μια κάψουλα και να δοκιμάσετε την σκόνη που περιέχει. Το Tongat Ali είναι εξαιρετικά πικρό, τόσο που θα σας έρθει αναγούλα.

Tribulus Terrestris

Ένα άλλο συστατικό που προέρχεται από ένα ανθοφόρο φυτό: Το τριβόλι. Συχνά λαμβάνεται από bodybuilders όταν βγαίνουν από έναν κύκλο αναβολικών/στεροειδών, σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσουν τη φυσική παραγωγή της τεστοστερόνης. Χρησιμοποιείται επίσης ως γενικό τονωτικό για την υγεία στην κινεζική ιατρική.

Το Tribulus απέδειξε μια αύξηση στη σεξουαλική διέγερση σε αρκετές μελέτες σε ζώα, καθώς και αύξηση της τεστοστερόνης. Πιστεύεται ότι δουλεύει ενισχύοντας τους νευρικούς ανδρογόνους υποδοχείς.

Μια δημοφιλής βουλγαρική μελέτη στη δεκαετία του 1970 έδειξε ότι τα αυξημένα επίπεδα της ελεύθερης τεστοστερόνης είναι υπεύθυνα για ένα μεγάλο μέρος της θετικής υποδοχής του Tribulus. Το προϊόν έχει σχετικά λίγες παρενέργειες, αν και ορισμένοι χρήστες διαμαρτύρονται για στομαχική αδιαθεσία. Δυστυχώς, οι επανειλημμένες μελέτες σε ανθρώπους έχουν αποτύχει να αποδείξουν την επιτυχία της αρχικής μελέτης, και το προϊόν έχει χάσει μέρος της αίγλης του ως κορυφαίο ενισχυτικό τεστοστερόνης.

GABA

Το Υ-αμινοβουτυρικό οξύ είναι ένας θεμελιώδης νευροδιαβιβαστής. Παίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του εγκεφάλου, στον ύπνο, και στη μνήμη. Είναι επίσης υπεύθυνος για την διαδικασία της σύσπασης στους μυς. Τεχνικά, είναι ένα αμινοξύ, αν και δεν σχηματίζεται σε καμία πρωτεΐνη.

Το GABA μπορεί να λειτουργήσει διεγείροντας διαφορετικά μέρη του νευρικού συστήματος, ιδιαίτερα την υπόφυση, η οποία με τη σειρά της απελευθερώνει αυξητική ορμόνη. Το GABA βελτιώνει επίσης τον ύπνο και μείωνει το άγχος. Λιγότερο στρες σημαίνει λιγότερη κορτιζόλη και αυτό είναι ένα καλό πράγμα. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης συνδέονται με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης και οδηγούν σε καταβολισμό των μυών.

Οι παρενέργειες είναι ήπιες, αλλά μερικοί χρήστες αναφέρουν φαγούρα και ερυθρότητα του προσώπου και του λαιμού. Μελέτες με ενδοφλέβια χρήση, δείχνουν ότι δυνητικά μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.

ZMA

Ένας καλός νυχτερινός ύπνος είναι ουσιώδης για όλους, αλλά ιδιαίτερα σημαντικός για άτομα που επιθυμούν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα και την αθλητική τους απόδοση. Το ΖΜΑ είναι ένας ισχυρός συνδυασμός ψευδάργυρου, μαγνήσιου, και βιταμίνης Β6.

Ο ψευδάργυρος παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, και άτομα με ανεπάρκεια ψευδαργύρου έχει αποδειχθεί πως έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα μυϊκής αδυναμίας και κόπωσης. Όταν λαμβάνονται μαζί, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο δρουν συνεργικά, και πολλοί αναφέρουν έναν πολύ ήσυχο ύπνο.

Τα κακά νέα είναι ότι οι εντυπωσιακές πρώτες μελέτες του ZMA, όσον αφορά την αύξηση της τεστοστερόνης, έχουν σε μεγάλο βαθμό αποτύχει να αναπαραχθούν. Επίσης, το ΖΜΑ μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό σαν συμπλήρωμα εάν έχετε ήδη επαρκή επίπεδα ψευδαργύρου και μαγνησίου στο σώμα σας.


Βιβλιογραφία/Πηγές
• Topo E, et al. The role and molecular mechanism of D-aspartic acid in the release and synthesis of LH and testosterone in humans and rats. Reprod Biol Endocrinol. (2009)
• Lamanna C, et al. Involvement of D-Asp in P450 aromatase activity and estrogen receptors in boar testis. Amino Acids. (2007)
• Miyake K, et al. Quassinoids from Eurycoma longifolia. J Nat Prod. (2009)
• Antonio J, et al. The effects of Tribulus terrestris on body composition and exercise performance in resistance-trained males. Int J Sport Nutr Exerc Metab. (2000)


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ