Skip to main content

Καθορισμός σωστών στόχων για συνεχή πρόοδο σε μυικότητα

Πόσο συνεπής νομίζεις ότι μπορείς να είσαι απέναντι στους στόχους σου; Ας δούμε πως θα ξεκαθαρίσεις τους στόχους που έχεις θέσει για μια συνεχή πρόοδο σε μυικότητα σε όλο το ταξίδι σου στον χώρο της γυμναστικής.
πρόοδο σε μυικότητα

Το πόσο θα είσαι σε θέση να επιτύχεις τους στόχους σου εξαρτάται στο κατά πόσο ξέρεις ποιοι είναι αυτοί οι στόχοι εξ αρχής. «Ξέρω τι θέλω», θα μας πεις, «θέλω να γίνω τούμπανο». Είναι όμως όντως αυτό το «θέλω» ξεκάθαρο; Είναι μετρήσιμο; Είναι ρεαλιστικό; Πόσο συνεπής νομίζεις ότι μπορείς να είσαι απέναντι στους στόχους σου; Ας δούμε πως θα ξεκαθαρίσεις αυτά τα «θέλω» σου για μια συνεχή πρόοδο σε μυικότητα σε όλο το ταξίδι σου στον χώρο της γυμναστικής.

Συγκεκριμένοι στόχοι

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν κοινή λογική, αλλά θα εκπλαγείς με το πόσοι απαντάνε στο ερωτηματολόγιό μας ταυτόχρονα με «θέλω να χάσω βάρος» και «θέλω να βάλω μύες». Εκτός του ότι μπερδεύουν τον αλγόρυθμο του site μας, μπερδεύουν και τους εαυτούς τους. Τι θες πραγματικά; Αποφάσισε!

Ο καθορισμός ενός σωστού στόχου σημαίνει ότι πρώτα θα πρέπει να προσδιορίσεις ποιο είναι το «τελικό προϊόν» για σένα. Αν το τελικό προϊόν είναι να χάσεις βάρος, απλά ξεκίνα με σκοπό να χάσεις βάρος. Είναι τόσο απλό. Μη δηλώνεις και «θέλω να βάλω μύες». Όχι ότι δεν θα βάλεις…

Στην ουσία, και τα δύο μπορούν να επιτευχθούν σε κάποιο βαθμό (ποτέ απόλυτα), αλλά πίστεψέ μας, αξίζει περισσότερο να εστιάσεις σε ένα από τα δύο για βέλτιστα αποτελέσματα και να αντιμετωπίσεις τυχόν… διαρροή του άλλου στόχου ως κάτι έξτρα στην προπόνηση.

Η διαδικασία του να βάλεις μυικό όγκο προϋποθέτει αναπόφευκτα και μια «διαρροή» σε περιττό λίπος. Και αντίστροφα θα πρέπει ρεαλιστικά να περιμένεις να χάσεις και λίγους μύες όταν πας για κάψιμο λίπους. Και τα δύο συμβάντα ταυτόχρονα και ες αεί θεωρούνται ως μη συγκεκριμένος στόχος.

Μετρήσιμοι στόχοι

Ας πούμε λοιπόν ότι έχουμε αποδείξει ότι θέλουμε να χτίσουμε μυς. Η επόμενη λογική ερώτηση θα ήταν «πόσους μυς;». Είναι σημαντικό ο στόχος σου να έχει ένα αριθμητικό στοιχείο. Αυτό θα διευκολύνει την παρακολούθηση της προόδου σου και θα κάνει τον εαυτό σου υπόλογο σε αυτόν τον στόχο.

Αντί απλώς να πεις «θέλω να βάλω μύες» κάνε το πιο άμεσο. Ένας στόχος να προσθέσεις 5 κιλά καθαρής μυικής μάζας και μια αύξηση της τάξης των 3 εκατοστών στην περιφέρεια του μπράτσου λέγεται μετρήσιμος στόχος. Εάν ο στόχος σου δεν είναι μετρήσιμος, θα περπατάς στα τυφλά και δεν θα ξέρεις που να επικεντρωθείς.

Εφικτοί στόχοι

Ένας στόχος είναι επιτεύξιμος όσο επιτρέπουν τα φυσιολογικά όρια του σώματος του καθενός. Όποιο πρόγραμμα υπόσχεται μια (φυσική) αύξηση 10 κιλών καθαρής μυικής μάζας μέσα σε 8 εβδομάδες σου λέει ψέματα και αυτή είναι η πικρή αλήθεια.

Εάν κάνεις τα πάντα σωστά, μια πραγματική αύξηση του άπαχου μυικού ιστού σου (δηλαδή μόνο μυς – όχι λίπος, όχι κατακράτηση νερού) θα είναι το ανώτερο 1 κιλό το μήνα. Και αυτό αν είσαι στο πρώτο έτος γυμναστικής, δηλαδή εντελώς αρχάριος. Και αυτό αν επίσης έχεις γεννηθεί με γονίδια-τζακποτ.

Ο καθορισμός στόχων που γνωρίζεις ότι το σώμα σου μπορεί να επιτύχει (με φυσικές μεθόδους) από την αρχή είναι αναπόσπαστο μέρος της ικανοποίησης με τα αποτελέσματα θα δεις. Και μην ξεχνάς πως το σώμα σου δεν ακολουθεί μια γραμμική πρόοδο σε μυικότητα. Όσο πιο πολλά χρόνια γυμνάζεσαι τόσο αυτή η πρόοδος θα έρχεται και πιο δύσκολα.

Ρεαλιστικοί στόχοι

Παρομοίως, οι στόχοι σου δεν θα πρέπει μόνο να είναι ρεαλιστικοί για τη φυσιολογία του σώματός σου, πρέπει επίσης να είναι ρεαλιστικοί για τον δικό σου τρόπο ζωής.

Εάν εργάζεσαι 50 ώρες την εβδομάδα στη νέα σου δουλειά, τρως μόνο 2 γεύματα καθημερινά, κοιμάσαι 5-6 ώρες την ημέρα και έχεις μια αρκετά ανήσυχη κοινωνική ζωή, το να κυνηγάς ένα αρκετά φιλόδοξο στόχο για την κορμάρα των ονείρων σου δεν θεωρείται ρεαλιστικός στόχος.

Διάβασε επίσης: Πράγματα που δεν θα δείτε να κάνει ποτέ ένας σωστός αθλητής

Η κορμάρες χτίζονται με άρτια μετρημένα γεύματα, δυναμικές προπονήσεις και πάρα πολύ καλή ξεκούραση. Και όλα αυτά με συνέπεια ετών. Αν δεν χωράνε όλα αυτά μέσα στη ζωή σου, λυπούμαστε αλλά θα πρέπει να επαναπροσδιορίσεις τους στόχους σου.

Και αυτό γιατί τα αποτελέσματα που θα δεις θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την πειθαρχία σου στην καθημερινή σου ρουτίνα, ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρές μπορεί να είναι οι προσπάθειές σου στο γυμναστήριο για την επίτευξη αυτών.  

Έγκαιροι στόχοι

Καλύψαμε τα πάντα εκτός από το τελικό σημείο του στόχου. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ένας στόχος πρέπει να έχει μια προθεσμία. Μια ημερομηνία λήξης. Αλλιώς που θα βρούμε το κίνητρό για να τον πετύχουμε;

Εάν ο στόχος σου είναι να προπονηθείς σκληρά για τους επόμενους 3 μήνες, όρισε εξ αρχής έναν στόχο μυικού κέρδους ή απώλειας λίπους που θα ταιριάζει μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο (για παράδειγμα: θέλω μέσα σε 3 μήνες, πριν τις διακοπες μου, να τα σπάσω στο γυμναστήριο για να χάσω 8 κιλά λίπους και να έχω βάλει 2 κιλά μυών).

Το να τα «σπάσεις στο γυμναστήριο» φυσικά είναι κάτι που εξαρτάται εντελώς από τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητάς σου και έγγειται στον παράγοντα των «εφικτών στόχων» που αναλύσαμε πιο πάνω. Δεν μπορείς να «πηδήξεις» επίπεδα 3 μήνες πριν το καλοκαίρι και να διαλυθείς ολόκληρος επειδή σε έπιασε ο πανικός για την παραλία….

Εν καταλείδι

Το πιο ουσιαστικό πράγμα σε όλη τη διαδικασία είναι η συνέπεια στους στόχους σου. Αυτούς που βλέπεις στο youtube και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να λανσάρουν με κάθε ευκαιρία τα καλογυμνασμένα τους κορμιά τους πήρε χρόνος. Δεν έφτασε κανείς μέσα σε 3 μήνες σε τέτοια επίπεδα σωματικής διάπλασης (ακόμα και με χημικές μεθόδους) και είπε «α, ωραία, ας κάνω και ένα κανάλι στο youtube τώρα να μοιράσω τις γνώσεις των 3 αυτών μηνών που μου πήραν για να χτίσω αυτή την κορμάρα».

Συγκεκριμένοι, μετρήσημοι, εφικτοί, ρεαλιστικοί και έγκαιροι στόχοι μαζί με συνέπεια είναι ο μόνος δρόμος για όποια πρόοδο σε μυικότητα θες να επιτύχεις.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ