Skip to main content

Θέλετε μια τρελή προπόνηση για κάψιμο λίπους; Enter Tabata!

Αν αναζητάτε μια ακραία αλλά άκρως ικανοποιητική προπόνηση ή απλά βαρεθήκατε να τρέχετε στο διάδρομο για να κάψετε λίπος, ίσως η Tabata να είναι για εσάς
tabata

Μάθαμε τι εστί HIIT. Πάμε να δούμε τώρα τι εστί Tabata και τι μπορεί να κάνει για εσάς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Αν είστε από αυτούς που επιζητούν μια ακραία αλλά άκρως ικανοποιητική προπόνηση ή βαρεθήκατε την ρουτίνα ή κουραστήκατε να τρέχετε στο διάδρομο για να κάψετε λίπος ίσως εδώ να βρείτε τη λύση. Η Tabata είναι μια τεχνική προπόνησης υψηλής έντασης που έχει αποκτήσει μια πολύ μεγάλη βάση υποστηρικτών στον κόσμο, ειδικά στον κόσμο του Corssfit. Ας κοιτάξουμε μερικά από τα βασικά στοιχεία της προπόνησης Tabata για να δείτε κι εσείς αν είναι κάτι που μπορεί να θέλετε ή αξίζει να ενσωματώσετε στο δικό σας πρόγραμμα.

Μέθοδος Tabata

Η μέθοδος είναι απλή. “Χτυπήστε” ολόκληρο το σώμα σας, χρησιμοποιώντας ελεύθερα βάρη ή το βάρος του σώματος (αν και με μηχανήματα επίσης μια χαρά είναι). Ξεκινήστε με 20″ πολύ υψηλής έντασης άσκηση με όσες επαναλήψεις χωράνε σε αυτό το χρονικό πλαίσιο. Το φορτίο είναι δικό σας θέμα! Στη συνέχεια, ξεκουραστείτε για 20 δευτερόλεπτα και πηγαίνετε στο επόμενο μηχάνημα. Κάντε μια γύρα από 8 διαφορετικά μηχανήματα και γυμνάστε όσες περισσότερες μυϊκές ομάδες μπορείτε μέχρι να έχετε ολοκληρώσει οκτώ ασκήσεις πολύ υψηλής έντασης. Ξεκουραστείτε για να πιειτε λίγο νερό και να ανακτήσετε την ενέργεια σας, και στη συνέχεια επαναλάβετε. Συμπληρώστε 2 έως 5 κύκλους, ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης και σιγουρευτείτε ότι έχετε εξαντλήσει πλήρως τα ενεργειακά σας αποθέματα. Θα πρέπει να προπονείστε με αυτό το πρωτόκολλο από 3 έως 5 φορές την εβδομάδα, αν και με 4 προπονήσεις είστε μια χαρά!

Κάνει για αρχάριους;

Η ομορφιά της μεθόδου Tabata είναι ότι προσαρμόζεται ανάλογα με το επίπεδο φυσικής κατάστασης του καθενός. Οι ασκήσεις, το φορτίο, οι επαναλήψεις και γενικά όλη η ένταση της προπόνησης μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να ταιριάξει απόλυτα στις ανάγκες και την αντοχή του καθενός. Και λόγω της προσαρμοστικής της φύσης, η Tabata “προοδεύει” χέρι-χέρι με την δική σας πρόοδο!

Κέρδος σε μυς, χάσιμο λίπους

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αθλητές που χρησιμοποίησαν αυτή τη σύντομη μέθοδο προπόνησης υψηλής έντασης είχαν πολύ μεγαλύτερα κέρδη στο σύνολο της μυϊκής τους μάζας από εκείνους που επιλέγουν τεχνικές χαμηλότερης έντασης. Η ένταση επίσης βοηθά και στο γρηγορότερο χάσιμο λίπους, καθώς αυξάνεται η αερόβια αντοχή με τα σύντομα διαλείμματα και τις γρήγορες εναλλαγές ασκήσεων. Αυτό το μοναδικό μείγμα έντασης και ταχύτητας δίνει εκπληκτικά αποτελέσματα και εξηγεί γιατί η μέθοδος αυτή αυξάνεται σε δημοτικότητα με το χρόνο.

Γίνεστε καλύτεροι στο άθλημά σας

Αν λαμβάνετε μέρος σε οποιοδήποτε άθλημα που απαιτεί εκρηκτική δύναμη και άμεση δράση, τότε η Tabata μπορεί να είναι μια πολύ καλή επιλογή για εσάς. Αν φυσικά, το πρόγραμμα προπόνησης που έχετε είναι ήδη σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, με την Tabata δεν θα δείτε τίποτα θεαματικό, αν ωστόσο, η προπόνησή σας είναι χαλαρή και δεν σας δίνει τα αποτελέσματα που θέλετε, τότε η μέθοδος αυτή μπορεί να είναι αυτό που χρειάζεστε.

Αυξήστε τον μεταβολισμό σας

Οι αερόβιες προπονήσεις χρειάζονται πάνω από 20 λεπτά για να αυξήσουν το βασικό μεταβολικό ρυθμό σας. Το ίδιο ισχύει (αν και λίγο συντομότερα) με τα βάρη. Η Tabata ουσιαστικά συνδυάζει και τα δύο, οπότε μπορείτε να φανταστείτε τι… επιπτώσεις μπορεί να έχει στην καύση λίπους, η οποία μπορεί να  γίνει εμφανής σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα!

Βελτίωση της υγείας

Αν ζητάτε μεγαλύτερη ροή του αίματος και καλύτερη κυκλοφορία του οξυγόνου, αν θέλετε να είστε γεμάτοι ενέργεια και ζωντάνια όλη μέρα δοκιμάστε την Tabata. Σίγουρα δεν πρόκειται για μια βόλτα στο πάρκο, αλλά ποιος σας είπε ότι τα καλά αποτελέσματα έρχονται με μικρό κόστος;

Για τους οπτικούς τύπους…

Ορίστε μια οριακά παρανοϊκή προπόνηση Tabata με εφαρμογή σε Crossfit ασκήσεις.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ