fbpx

Πλατφόρμες δόνησης – Τι είναι και πως δουλεύουν

Οι πλατφόρμες δόνησης υπόσχονται μέσα σε μόνο 10-20 λεπτά προπόνησης, αύξηση αντοχής και μυικής δύναμης καθώς και απώλεια λίπους-γράμμωση. Είναι όμως έτσι;
Προπονήσου στο σπίτι ή το γυμναστήριο με δεκάδες δωρεάν προγράμματα γυμναστικής για κάθε στόχο
πλατφόρμες δόνησης

Οι πλατφόρμες δόνησης, με τις πιο γνωστές power plate, ήρθαν σαν από μηχανής θεός, ως ένα μαγικό μηχάνημα που υπόσχεται μέσα σε μόνο 10-20 λεπτά αύξηση αντοχής και μυικής δύναμης καθώς και απώλεια λίπους-γράμμωση. Είναι όμως έτσι; Πως λειτουργούν οι πλατφόρμες; Πολλά ακούγονται για ζημιές και τραυματισμούς. Αληθεύουν;

Ας ξεκινήσουμε όμως καλύτερα λέγοντας λίγα λόγια για το τι είναι δόνηση. Δόνηση είναι η μια κίνηση που περιλαμβάνει ταλάντωση, σταθερή συχνότητα και κυματοειδή μορφή. Όπου συχνότητα, είναι ο αριθμός των ταλαντώσεων στην μονάδα του χρόνου και μετριέται σε Hz και η ένταση μετριέται σε m/sec².

Η ιστορία της δόνησης

Αλλά ας αφήσουμε την φυσική και ας πιάσουμε την ιστορία της δόνησης. Η δόνηση χρησιμοποιούνταν από:

 • Τους αρχαίους Έλληνες για θεραπευτικούς σκοπούς
 • Τον 19ο αιώνα από τον John Harvey Kellogg σε ασθενείς του
 • Την δεκαετία 70-80 από Ολυμπιονίκες κωπηλασίας και στίβου της Ρωσίας
 • Από Ρώσους κοσμοναύτες στην προετοιμασία τους για το διάστημα για πιο γρήγορα αποτελέσματα χωρίς να σπαταλάνε πολύ χρόνο για γυμναστική.

Από ότι ξέρουμε, το πρώτο μηχάνημα κατασκευάστηκε και χρησιμοποιήθηκε από τους Ρώσους κοσμοναύτες και επειδή είχε τα αποτελέσματα που είχε, χρησιμοποιήθηκε και στον Ρώσικο αθλητισμό.


Κάνε το επόμενο βήμα στη γυμναστική σου

Έχουμε όλα τα εργαλεία για να χτίσεις το σώμα που θες

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ENSOMATI FITPRO

Η δόνηση στην ιατρική

Στην ιατρική, βάσει μελετών του παρελθόντος, η δόνηση έχει χρησιμοποιηθεί σε αρκετές περιπτώσεις με κάποιες από αυτές να είναι:

 • Απομάκρυνση πετρών από τους νεφρούς
 • Κατά την διάρκεια φυσικοθεραπειών για την αντιμετώπιση μυικών σπασμών και πόνων
 • Καθώς και βελτίωση της οστεοπόρωσης αφού τα άτομα με οστεοπόρωση έκαναν κάποια προπόνηση δόνησης.
Πλατφόρμες δόνησης και απόδοση στο γυμναστήριο

Από τον καιρό που η προπόνηση δόνησης έχει μπει για τα καλά στην ζωή των αθλητών και των αθλουμένων οπότε και σαν ένα διαφορετικό είδος προπόνησης, στο μικροσκόπιο της αθλητικής επιστήμης έχουν βρεθεί τα εξής αποτελέσματα:

 • Αυξάνει την μέγιστη μυική δύναμη
 • Αυξάνει την μυική ισχύ
 • Ενεργοποιεί πολύ μεγαλύτερο μέρος ποσοστιαία μυικών ινών από ότι μια απλή προπόνηση με αντιστάσεις
 • Βελτιώνει τον συγχρονισμό και την καλύτερη επιστράτευση των κινητικών μονάδων
 • Βοηθά στην μυική υπερτροφία
 • Απευθύνεται σε όλες τις μυικές ομάδες
 • Αυξάνει την αλτικότητα και γενικά την αλτική ικανότητα
 • Δεν επιδρά στην καρδιακή συχνότητα
Τραυματισμοί που έχουν αναφερθεί

Βέβαια πέραν όλων αυτών των μαγικών αποτελεσμάτων πολλά λέγονται και για τις ζημιές που προκαλεί αυτός ο μαγικός τρόπος προπόνησης. Σας παραθέτουμε λοιπόν και τα μειονεκτήματα που έχουν αναφερθεί:

 • Τραυματισμοί αγγείων
 • Τραυματισμοί αρθρώσεων
 • Προβλήματα στην λειτουργία νεύρων
 • Και τέλος σε πειραματόζωα έχουν αναφερθεί προβλήματα στην καρδιαγγειακή, ορμονική , αναπνευστική και νευρική λειτουργία.

Με το πέρασμα των χρόνων, πολλές εταιρείες ασπάστηκαν την μόδα και ξεκίνησαν να λανσάρουν δικές του πλατφόρμες εκτός από την power plate υπάρχουν η viber plate, vektor, viking, alpine vibration και άλλες. Για την εκγύμναση χρησιμοποιούνται ιμάντες, μπάλες καθώς και fitballs.

Αυτά λοιπόν για τις μαγικές πλατφόρμες δόνησης. Αν θέλετε μια ολοκληρωμένη άποψη τότε θα πρέπει να κρίνετε και μόνοι σας. Οπότε, όταν βρείτε την ευκαιρία, κάντε μια προπόνηση και δοκιμάστε και από μόνοι σας. Ξεκινήστε χαλαρά κρατάτε σωστές θέσεις και τεχνικές στις ασκήσεις. Που και που να μιλάτε για να δείτε αν τρέμει η φωνή σας ώστε αν τρέμει να αλλάξετε θέση στον αυχένα σας για να μην περνάει από εκεί η δόνηση και να προσέχετε να μην ακουμπάτε ζωτικά όργανα (κοιλιά κλπ) επάνω στην πλατφόρμα.


Προπονήσου στο σπίτι ή το γυμναστήριο με δεκάδες δωρεάν προγράμματα γυμναστικής για κάθε στόχο

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προπονήσου σωστά. Προπονήσου με πλάνο.
Προπονήσου στο σπίτι ή το γυμναστήριο με δεκάδες δωρεάν προγράμματα γυμναστικής για κάθε στόχο
EnSomati Mealpro
EnSomati Mealpro

Προγράμματα διατροφής για απώλεια βάρους ή χτίσιμο μυικής μάζας, ειδικά σχεδιασμένα για αθλητική απόδοση, υγεία και ευεξία.


μάθε πως να χάσεις βάρος

Μάθε πως να χάσεις βάρος

Σωστά και εύκολα

μάθε πως να χάσεις βάρος

Μάθε πως να χάσεις βάρος

Σωστά και εύκολα


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ


EnSomati Fitpro

Η προπόνησή σου στο επόμενο επίπεδο

Κατέβασε προγράμματα γυμναστικής σχεδιασμένα για τους δικούς σου στόχους. Γυμνάσου με πρόγραμμα. Γυμνάσου σωστά.

Όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να χτίσεις το σώμα που θες

Χτίσε μύες. Χάσε βάρος.

Εγγράψου στο εβδομαδιαίο newsletter του EnSomati και λάβε δωρεάν προγράμματα και συμβουλές προπόνησης ειδικά για τους στόχους σου.Copyright © 2012-2021 EnSomati - Όλα τα νομικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Οι εικονογραφήσεις σε αυτό το site αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία της EnSomati. Συμβουλευτείτε πάντα τον προσωπικό σας ιατρό πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής ή διατροφής. Το περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο προορίζεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ιατρική συμβουλή ή ως αντικατάσταση ενός εξειδικευμένου επαγγελματία υγείας.