ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Συμβουλές προπόνησης με βάρη, αερόβιας προπόνησης και άρθρα για πρόληψη και αθλητική αποκατάσταση

διάστρεμμα

Αθλητικές κακώσεις: Διάστρεμμα

Όλοι ή σχεδόν όλοι, κάποια στιγμή στην ζωή μας έχουμε πάθει κάποιου είδους διάστρεμμα. Ξέρουμε όμως τι ακριβώς τι είναι; Διάστρεμμα, ονομάζεται η βίαιη διάταση των συνδέσμων και του θύλακα της άρθρωσης και συχνά συνοδεύονται από διάφορης έντασης και βαρύτητας ρήξεις.
Βαθμοί διαστρέμματος ανάλογα με την βαρύτητα της κάκωσης
  • α’ βαθμού: είναι το ελαφρό διάστρεμμα και χαρακτηρίζεται από ελαφρά διάταση των συνδέσμων και του θυλάκου της άρθρωσης ή από ρήξη ελάχιστων συνδεσμικών ινών
  • β’ βαθμού: είναι το μέσης βαρύτητας διάστρεμμα και χαρακτηρίζεται από μερική ρήξη των συνδέσμων και του θυλάκου της άρθρωσης , περίπου στο 50 % των ινών του συνδέσμου
  • γ’ βαθμού: είναι το βαρύ διάστρεμμα και χαρακτηρίζεται από πλήρη ρήξη των συνδέσμων και του θυλάκου της άρθρωσης
Συμπτώματα διαστρέμματος

Τα συμπτώματα είναι οίδημα, πόνος και περιορισμένη κινητικότητα της άρθρωσης. Η διάγνωση γίνεται κλινικά αλλά ο ακτινολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος γιατί πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα συνύπαρξης κάποιου κατάγματος όπως π.χ. διάστρεμμα αγκώνα- κάταγμα κεφαλής κερκίδας , στον καρπό- κάταγμα σκαφοειδούς οστού και στην ποδοκνημική – κάταγμα σφυρών. Παράλληλα επιβάλλονται η stress ακτινογραφίες υπό τοπική αναισθησία για την εξακρίβωση του βαθμού των συνδεσμικών κακώσεων.

Πως αντιμετωπίζεται το διάστρεμμα
  • α’ βαθμού: συντηρητική θεραπεία με ελαστική επίδεση, ψυχρά επιθέματα ανάρροπη θέση του μέλους καθώς και περιορισμό της κίνησης της άρθρωσης ή φόρτισης του σκέλους , αν το διάστρεμμα είναι στα κάτω άκρα για 2-3 εβδομάδες.
  • β’ βαθμού: συντηρητική θεραπεία με ψυχρά επιθέματα, τοποθέτηση γύψου, ανάρροπη θέση του μέλους και αποφυγή φόρτισης του σκέλους για 4-6 εβδομάδες.
  • γ’ βαθμού: συνήθως επιλέγεται η χειρουργική μέθοδος όπου έχουμε συρραφή των συνδεσμικών και θυλακικών στοιχείων που έχουν υποστεί την ρήξη. Μετά την εγχείρηση τοποθετούμε γύψινο νάρθηκα για 2 εβδομάδες και μετά λειτουργικός νάρθηκας για άλλες 4-6 εβδομάδες

Στις κακώσεις α’ και β’ βαθμού πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ενεργητική κινησιοθεραπεία για να γίνει σωστή και πλήρης αποκατάσταση της λειτουργικότητας της άρθρωσης έτσι ώστε ο αθλούμενος να μπορέσει να επανέλθει όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην ενεργό δράση χωρίς τον κίνδυνο νέου τραυματισμού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Πόσο σημαντικός είναι ο σωστός ύπνος για την σωματική και ψυχική μας υγεία

Πόσο σημαντικός είναι ο σωστός ύπνος για την σωματική και ψυχική μας υγεία

Άσκηση και σκλήρυνση κατά πλάκας

Άσκηση και σκλήρυνση κατά πλάκας

Τραυματισμοί και απώλεια αισθήσεων σε αθλητικούς χώρους

Τραυματισμοί και απώλεια αισθήσεων σε αθλητικούς χώρους


 

Tags:

Χτίσε μύες. Χάσε βάρος.

Εγγράψου στο μηνιαίο newsletter του ensomati και λάβε προγράμματα και συμβουλές προπόνησης ειδικά
για τους στόχους σου δωρεάν.


Copyright © 2012-2017 EnSomati - Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα