Δύναμη ή όγκος; Ποια είναι η διαφορά και τι είναι καλύτερο;

δύναμη

Χτίσε μύες. Χάσε βάρος.

Μην χάνεις κανένα άρθρο σαν και αυτό. Εγγράψου τώρα στο newsletter του Ensomati και λάβε κάθε εβδομάδα δωρεάν προγράμματα ασκήσεων, άρθρα για διατροφή και συμβουλές προπόνησης σύμφωνα με τους στόχους σου.

Το γεγονός ότι κάποιος είναι πολύ φουσκωτός δεν σημαίνει ότι είναι και πολύ δυνατός. Για να γίνει καλύτερα κατανοητό αυτό θα χρησιμοποιήσουμε το κλασικό παράδειγμα μεταξύ του αρσιβαρίστα και του bodybuilder. Ο αρσιβαρίστας μπορεί να έχει μικρότερους μύες αλλά όταν πρόκειται για σετ λίγων επαναλήψεων (1-3) με μεγάλα κιλά οι μύες του είναι πολύ πιο αποδοτικοί συγκριτικά με τον bodybuilder που θα είναι πιο αποτελεσματικός σε σετ πολλών επαναλήψεων (8-12) με μικρά διαλείμματα.

Πως γίνεται μικρότεροι μύες να είναι πιο δυνατοί;

Ο αρσιβαρίστας θα σηκώσει περισσότερα κιλά για πολλούς λόγους. Ένας από τους βασικότερους είναι η καλύτερη νευρομυϊκή συναρμογή με λίγα λόγια η αποδοτικότερη συνεργασία του νευρικού συστήματος με το μυϊκό σύστημα χάρις στην καλύτερη τεχνική και στην στοχευόμενη προπόνηση με μεγάλα κιλά. Επιπλέον, ο αρσιβαρίστας μπορεί να έχει μικρότερους μύες, οι μυϊκές ίνες αυτών των μυών όμως περιέχουν περισσότερα μυϊκά ινίδια (ακτίνης και μυοσίνης). Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ουσιαστικά οι μύες του είναι πιο πυκνοί – σκληροί. Έτσι, όταν πρόκειται για σετ λίγων επαναλήψεων (1-3) με μεγάλα κιλά και μεγάλα διαλείμματα μεταξύ τους οι μύες του αρσιβαρίστα είναι πολύ πιο αποδοτικοί συγκριτικά με τον bodybuilder.

Δηλαδή οι bodybuilder είναι δεν έχουν δύναμη;

Ο βασικότερος λόγος που οι bodybuilder είναι πιο φουσκωτοί είναι οι μεγαλύτερες αποθήκες μυϊκού γλυκογόνου μέσα στον μυ που απαιτείται για περισσότερες επαναλήψεις. Βέβαια, η δύναμη και ο όγκος δεν είναι δυο πράγματα άσχετα μεταξύ τους – και τα δύο συνυπάρχουν απλά σε διαφορετική αναλογία ανάλογα με την προπόνηση που κάνουμε.

Ο γενικός κανόνας που επικρατεί στον χώρο του fitness είναι ότι από 1-6 επαναλήψεις δουλεύουμε δύναμη και ότι από 8-12 επαναλήψεις δουλεύουμε όγκο. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι μέχρι τις 6 επαναλήψεις θα δουλέψετε καθαρή δύναμη και με δυο επαναλήψεις παραπάνω ως δια μαγείας θα χτίσετε καθαρά όγκο. Ο μυϊκός όγκος και οι δύναμη είναι δύο συνθήκες αλληλένδετες μεταξύ τους, απλώς, όπως είπαμε προηγουμένως, υπάρχουν σε διαφορετική αναλογία. Άρα εννοείται πως ένας bodybuilder δεν είναι αδύναμος απλά είναι πιο αποτελεσματικός σε σετ πολλών επαναλήψεων (12-20) με μικρά διαλείμματα.

Τι είναι προτιμότερο;

Αν δεν είστε αθλητής και δεν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας όπως υψηλή πίεση τότε καλό είναι να συνδυάσετε και τα δύο. Για μεγαλύτερη ασφάλεια και αποφυγή τραυματισμών ξεκινήστε με περισσότερες επαναλήψεις και μικρότερη αντίσταση και σταδιακά αν θέλετε αυξήστε την αντίσταση για να εστιάσετε περισσότερο σε προπόνηση δύναμης. Από κει και πέρα η επιλογή δύναμης ή όγκου είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα για τον καθένα και την προσωπική του άποψη περί αισθητικής ενός σώματος.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε το επόμενο βήμα στη γυμναστική σου

Ξεκίνα να γυμνάζεσαι σωστά με ένα πρόγραμμα ειδικά για σένα

Χτίσε μύες. Χάσε βάρος.

Εγγράψου στο εβδομαδιαίο newsletter του EnSomati και λάβε δωρεάν προγράμματα και συμβουλές προπόνησης ειδικά για τους στόχους σου.Copyright © 2012-2020 EnSomati - Όλα τα νομικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Οι εικονογραφήσεις σε αυτό το site αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία της EnSomati. Συμβουλευτείτε πάντα τον προσωπικό σας ιατρό πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής ή διατροφής. Το περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο προορίζεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ιατρική συμβουλή ή ως αντικατάσταση ενός εξειδικευμένου επαγγελματία υγείας.