fbpx

Εκτάσεις στήθους. Απαραίτητη ή άχρηστη σαν άσκηση;

Πλέον, ξέρετε καλά ότι υπάρχουν δύο ειδών κινήσεις για το στήθος: οι πιέσεις και οι εκτάσεις. Είναι όμως οι εκτάσεις ωφέλιμες για την ανάπτυξη του στήθους;
Προπονήσου στο σπίτι ή το γυμναστήριο με δεκάδες δωρεάν προγράμματα γυμναστικής για κάθε στόχο
εκτάσεις στήθους

Κοιτάξτε σε ένα οποιοδήποτε γυμναστήριο και θα δείτε ότι υπάρχει ένα μηχάνημα που θα κάνει αυτή την πολύ διαδεδομένη τοξωτή κίνηση των χεριών σε κάθετη έκταση, από έξω προς τα μέσα. Είναι το πολύ δημοφιλές πεκ-ντεκ. Ένα μηχάνημα που στα πρώτα σας βήματα το αγαπήσατε, αλλά καθώς προοδεύατε σε δύναμη το αφήσατε για να παίζουν μαζί του συνήθως γυναίκες ή αρχάριοι και εσείς ανεβήκατε επίπεδο στον πιο… προχωρημένο “αδερφό” του πεκ-ντεκ, τις εκτάσεις στήθους με αλτήρες.

Πλέον, ξέρετε καλά ότι υπάρχουν δύο ειδών κινήσεις για το στήθος: οι πιέσεις και οι εκτάσεις. Και όλα τα γυμναστήρια έχουν μια ποικιλία μηχανημάτων που χρησιμοποιούν τις δύο αυτές κινήσεις.

Αν έχετε παρακολουθήσει ποτέ την προπόνηση οποιουδήποτε bodybuilder θα παρατηρήσετε ότι εκμεταλλεύονται ό,τι μηχάνημα τους είναι διαθέσιμο στο χώρο που γυμνάζονται, συνήθως αφού έχουν αφιερώσει 10 με 15 σετ με βαριές ασκήσεις με ελεύθερα βάρη. Και αυτό γιατί, γνωρίζουν καλά τα θετικά αποτελέσματα από τη χρήση ελεύθερων βαρών όσον αφορά την ανάπτυξη δύναμης και το χτίσιμο μυικής μάζας. Γιατί λοιπόν, οι bodybuilders αυτοί πάντα φαίνεται να αποφεύγουν τα μηχανήματα εκτάσεων στήθους και να τα αντικαθιστούν με εκτάσεις με αλτήρες;

Διάβασε επίσης: 15 χρυσές συμβουλές για καλύτερες πιέσεις πάγκου

Ο λόγος είναι ότι οι εκτάσεις στήθους με ελεύθερα βάρη, είτε διεξάγονται σε μια επίπεδη, ή υπο γωνία κλίση, είναι εξαιρετικά ωφέλιμες και παρέχουν όγκο και δύναμη σε μια περιοχή που δύσκολα ενεργοποιείται από τις στάνταρ πιέσεις στήθους – με μπάρα ή αλτήρες.

Η κίνηση αυτή, λόγω του απομονωτικού της χαρακτήρα, είναι επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματική ως άσκηση προ-εξάντλησης. Ολοκληρώστε ένα σετ επικλινών εκτάσεων με αλτήρες που ακολουθείται αμέσως από ένα σετ πιέσεων στήθους σε οριζόντιο και πολύ σύντομα θα ανακαλύψετε τι σημαίνει να ολοκληρώνετε μια πραγματική σύνθετη άσκηση – όπου το στήθος θα κάνει όλη τη δουλειά!

Υπάρχουν ωστόσο, αρκετές φορές όπου θα χρειαστείτε μια εξτρά βοήθεια. Ιδιαίτερα όταν έχετε εξαντληθεί μετά από 3 βαριές ασκήσεις με 3-5 σετ η καθεμιά, μπορεί οι μυς του στήθους να μη διαθέτουν την “αξιοπρέπεια” που χρειάζεται για να εξισορροπήσουν ακόμη και τα βάρη πάνω από το κεφάλι σας. Σε αυτό το σημείο, ένα πεκ-ντεκ ή ακόμα και τα crossovers τροχαλίας μπορούν να αποδειχθούν ως οι πιο ασφαλείς επιλογές για να τελειώσετε την προπόνησή σας.

Όπως και να έχει, σε όλες τις κινήσεις εκτάσεων, είτε με μηχανήματα είτε με βάρη, καλό θα ήταν να μην εκτείνετε τα χέρια σας σε υπερβολικό βαθμό – δηλαδή μέχρι το σημείο όπου αρχίζουν να “τραβάνε” οι μασχάλες. Ο Kevin Levrone έσκισε τον αριστερό θωρακικό στην έξω μοίρα χρησιμοποιώντας το συγκριτικά μικρό βάρος των 30 κιλών (!) με εκτάσεις, κάνοντας αυτό το συγκεκριμένο λάθος. Επαρκείς διατάσεις και καλό ζέσταμα της περιοχής πριν αρχίσετε να την χτυπάτε αλύπητα!

Προπονήσου στο σπίτι ή το γυμναστήριο με δεκάδες δωρεάν προγράμματα γυμναστικής για κάθε στόχο

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να χτίσεις το σώμα που θες
Προπονήσου στο σπίτι ή το γυμναστήριο με δεκάδες δωρεάν προγράμματα γυμναστικής για κάθε στόχο
EnSomati Mealpro
EnSomati Mealpro

Προγράμματα διατροφής για απώλεια βάρους ή χτίσιμο μυικής μάζας, ειδικά σχεδιασμένα για αθλητική απόδοση, υγεία και ευεξία.


μάθε πως να χτίσεις μύες

Μάθε πως να χτίσεις μύες

Απλά και αποτελεσματικά

μάθε πως να χτίσεις μύες

Μάθε πως να χτίσεις μύες

Απλά και αποτελεσματικά


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ


Η προπόνησή σου στο επόμενο επίπεδο

EnSomati Fitpro

Κατέβασε προγράμματα γυμναστικής σχεδιασμένα για τους δικούς σου στόχους. Γυμνάσου με πρόγραμμα. Γυμνάσου σωστά.

Όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να χτίσεις το σώμα που θες

Χτίσε μύες. Χάσε βάρος.

Εγγράψου στο εβδομαδιαίο newsletter του EnSomati και λάβε δωρεάν προγράμματα και συμβουλές προπόνησης ειδικά για τους στόχους σου.Copyright © 2012-2021 EnSomati - Όλα τα νομικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Οι εικονογραφήσεις σε αυτό το site αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία της EnSomati. Συμβουλευτείτε πάντα τον προσωπικό σας ιατρό πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής ή διατροφής. Το περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο προορίζεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ιατρική συμβουλή ή ως αντικατάσταση ενός εξειδικευμένου επαγγελματία υγείας.