ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Συμβουλές προπόνησης με βάρη, αερόβιας προπόνησης και άρθρα για πρόληψη και αθλητική αποκατάσταση

σκυφτή κωπηλατική

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη σκυφτή κωπηλατική

Η σκυφτή κωπηλατική, όταν εκτελείται σωστά, μπορεί να είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις για το χτίσιμο μιας δυνατής και ογκώδους πλάτης. Αντίθετα, όταν δεν γίνεται σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς που μπορούν να διαρκέσουν για μια ζωή. Δεν πρόκειται να συναντήσετε πολλούς bodybuilders με τεράστιες διαπλάσεις που δεν έχουν χρησιμοποιήσει αυτή την κίνηση σε μεγάλο βαθμό – οπότε θα πρέπει να τη χρησιμοποιήσετε κι εσείς! Ας εξετάσουμε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με σκυφτές κωπηλατικές.

Πόσο συχνά πρέπει να εκτελώ σκυφτές κωπηλατικές

Εκτός αν πάσχετε από χρόνιο τραυματισμό, αυτή η άσκηση θα πρέπει να εκτελείται με κάθε προπόνηση πλάτης, συνήθως μία φορά την εβδομάδα για 4 σετ των 8 με 12 επαναλήψεων. Μπορεί να υπάρχουν όμως, μερικές εβδομάδες σε κάθε χρόνο, που θα θέλετε να μείνετε 6 έως 8 εβδομάδες μακριά από σύνθετες και βαριές κινήσεις ώστε να δώσετε ένα «διάλειμμα» στις αρθρώσεις σας.

Είναι η σκυφτή κωπηλατική επικίνδυνη;

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση. Και ιδιαίτερα, όταν χρησιμοποιείτε εξαιρετικά μεγάλο βάρος μπορεί να βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο. Ο πρώτος κίνδυνος είναι για τη μέσης σας λόγω της άβολης κλίσης που απαιτείται για να εκτελεστεί αυτή η άσκηση. Ο δεύτερος κίνδυνος (και πάλι τονίζουμε ότι πρόκειται για περίπτωση μεγάλου βάρους) βρίσκεται στους δικεφάλους. Αρκετοί είναι αυτοί που τινάζουν την μπάρα απότομα στην αρχική κίνηση ώστε να δώσουν ώθηση και δεν γνωρίζουν ότι το παίζουν κορώνα-γράμματα για ρήξη δικεφάλου.

Ποιο είδος φόρμας θα πρέπει να εκτελέσω;

Υπάρχουν δύο βασικές παραλλαγές της κίνησης που απαιτούν ριζικά διαφορετικές φόρμες. Η πρώτη παραλλαγή (Κίνηση Yates) απαιτεί από τον κορμό σας να είναι σε γωνία 45 μοιρών και να τραβήξετε το βάρος μέχρι τη μέση σας, ενώ παράλληλα διατηρείτε στενή λαβή στην μπάρα. Η δεύτερη παραλλαγή, (Κίνηση Pendlay) γίνεται σε γωνία 90 μοιρών, με τους γλουτούς όσο το δυνατόν τραβηγμένους πίσω και την πλάτη ευθεία καθώς φέρνετε το βάρος λίγο κάτω από το στήθος.

Τι είδος λαβής πρέπει χρησιμοποιώ;

Αν και η πιο διαδεδομένη λαβή είναι η κανονική (παλάμες να κοιτάζουν προς τα κάτω) για την αποφυγή ρήξης δικεφάλου, μερικοί χρησιμοποιούν την ανάποδη (παλάμες προς τα πάνω) για να στοχεύσουν τους τραπεζοειδείς και το κάτω μέρος της πλάτης λίγο περισσότερο.

Πώς μπορώ να έχω τα καλύτερα αποτελέσματα από τις σκυφτές κωπηλατικές;

Αυτή είναι μια δύσκολη άσκηση που απαιτεί την συνεργία πολλών μυών της πλάτης, των ώμων, των δικέφαλων και των μυών του βραχίονα. Συνιστάται πάντα να γίνεται πρώτη σε μια ημέρα που θα γυμνάσετε πλάτη για καλύτερα αποτελέσματα και να αποφύγετε τυχόν άσχημες επιπλοκές. Επίσης θα χρειαστείτε αρκετή ξεκούραση την επόμενη ημέρα και φυσικά πολύ ύπνο για να εξασφαλίσετε ότι η πλάτη σας θα αναρρώσει πλήρως για να γίνει ακόμα πιο δυνατή την επόμενη φορά που θα την γυμνάσετε!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Super Sets – Ο απόλυτος οδηγός

Super Sets – Ο απόλυτος οδηγός

Γιατί μία μόνο μέθοδος προπόνησης δεν κάνει για όλους

Γιατί μία μόνο μέθοδος προπόνησης δεν κάνει για όλους

Προπόνηση τραπεζοειδών: Πώς να αναπτύξετε τους πιο πεισματάρηδες μύες

Προπόνηση τραπεζοειδών: Πώς να αναπτύξετε τους πιο πεισματάρηδες μύες


 

Ασκήσεις για πλάτη

Χτίσε μύες. Χάσε βάρος.

Εγγράψου στο μηνιαίο newsletter του ensomati και λάβε προγράμματα και συμβουλές προπόνησης ειδικά
για τους στόχους σου δωρεάν.


Copyright © 2012-2020 EnSomati - Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα