Skip to main content

Είναι σημαντικό να μετράμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε;

Μάθετε την απάντηση και ανακαλύψετε ένα απλό μυστικό για να παρακολουθείτε τις θερμίδες που καταναλώνετε χωρίς να κουβαλάτε όλη μέρα ένα κομπιουτεράκι
θερμίδες

Τελικά, οι θερμίδες έχουν σημασία σε μια δίαιτα ή απλά το μόνο που χρειάζεται είναι να αποφύγουμε κάποιες ιδιαίτερες τροφές; Θα πρέπει να μετράμε θερμίδες ή να μετράμε μερίδες; Είναι απαραίτητο ένα διατροφικό ημερολόγιο; Είναι ρεαλιστικό να μετράμε θερμίδες για το υπόλοιπο της ζωής μας ως μέρος του τιμήματος που θα πρέπει να πληρώσουμε για ένα καλύτερο σώμα;

Μάθετε τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά και ανακαλύψετε ένα απλό μυστικό για την παρακολούθηση των τροφίμων που καταναλώνετε χωρίς να χρειάζεται να χτυπάτε κάθε μέρα αριθμούς στο κομπιουτεράκι.

Η θεωρία της μερίδας

Σε πολλά δημοφιλή βιβλία διατροφής, το θέμα: “Οι θερμίδες δεν μετράνε” είναι μια συχνά επαναλαμβανόμενη φράση. Άλλα δημοφιλή προγράμματα, όπως το πασίγνωστο “Body for Life” του Bill Phillips, παραπέμπουν στη σημασία της ενεργειακής πρόσληψης σε σχέση με την παραγωγή ενέργειας, όμως προτείνει να μετράμε μερίδες και όχι θερμίδες …

Ο Phillips λέει: “Πολλοί άνθρωποι απλά δεν μπορούν να παρακολουθούν τις θερμίδες που καταναλώνουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Ως εναλλακτική λύση, συστήνω την καταμέτρηση σε μερίδες. Μια μερίδα φαγητού είναι περίπου στο μέγεθος της γροθιάς σας ή της παλάμης του χεριού σας. Κάθε μερίδα πρωτεΐνης ή υδατανθράκων, περιέχει συνήθως 100 με 150 θερμίδες. Για παράδειγμα, ένα στήθος κοτόπουλου είναι περίπου μία μερίδα πρωτεΐνης και μία μεσαίου μεγέθους πατάτα ψημένη είναι περίπου μία μερίδα υδατανθράκων”.

Διάβασε επίσης: Ένας πρακτικός τρόπος αν δεν θέλεις να μετράς θερμίδες

Ο Phillips έχει ένα πολύ καλό επιχείρημα όσον αφορά την μέτρηση μερίδων διότι η αυστηρή μέτρηση θερμίδων μπορεί μακροχρόνια να σας τρελάνει! Η μερίδα είναι κάτι χειροπιαστό. Κάτι που το βλέπετε μπροστά σας. Οι θερμίδες ωστόσο, είναι ένα εντελώς άλλο πράγμα. Είναι απαραίτητο να υπολογίζετε όλες τις θερμίδες προκειμένου να χάσετε βάρος; Όχι. Είναι όμως, απαραίτητο να τρώτε λιγότερες θερμίδες από όσες καίει το σώμα σας. Είτε μετράτε τις θερμίδες, είτε όχι, αν καταναλώνετε λιγότερα από όσα καίτε, το αποτέλεσμα θα είναι ένα και το αυτό. Πολλοί φυσικά, θέλουν να ξέρουν ακριβώς τι τρώνε…

Όπως και να έχει, είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθεί μια βαθιά κατανόηση όσον αφορά τους νόμους που διέπουν την ισορροπία των θερμίδων. Ένα επίσης σημαντικό μέρος της διατροφικής εκπαίδευσης, είναι να μάθετε πόσες θερμίδες (στο περίπου) έχουν οι τροφές που τρώτε πιο συχνά.

Ναι, οι θερμίδες έχουν σημασία!

Κάθε πρόγραμμα διατροφής που σας λέει, “οι θερμίδες δεν μετράνε” ή “μπορείτε να τρώτε ό,τι θέλετε και να χάνετε βάρος” είναι μια δίαιτα που θα πρέπει να αποφύγετε. Η αλήθεια είναι, ότι τα παραπάνω σλόγκαν έχουν σχεδιαστεί από ειδικούς του μάρκετινγκ παρά από σοβαρούς διατροφολόγους, καθώς ξέρουν πολύ καλά ότι αν παρουσιάσουν στον κόσμο ένα τσούρμο από αριθμούς θα τους αποτρέψουν από το να αγοράσουν το βιβλίο τους. Ο κόσμος δεν θέλει αριθμούς. Θέλει την ευκολία του.

Ο νόμος της θερμιδικής ισορροπίας είναι ένας αδιαμφισβήτητος νόμος της φυσικής: Η ενέργεια (kcal) που λαμβάνετε σε σχέση με την ενέργεια που ξοδεύετε (καθημερινές δραστηριότητες), υπαγορεύει το αν τελικά θα βάλετε ή θα χάσετε ή θα διατηρήσετε το βάρος σας. Τέλος.

Εάν τρώτε περισσότερο από όσο το σώμα σας μπορεί να κάψει, θα βάλετε κιλά. Τέλος.

Αν το μόνο που μετράτε είναι τις μερίδες και δεν έχετε την παραμικρή ιδέα πόσες θερμίδες υπάρχουν σε κάθε μερίδα, είναι πολύ πιθανό ότι τρώτε περισσότερο από όσο νομίζετε ή το αντίστροφο.

Πώς όμως, θα ισορροπήσετε την πρακτικότητα και τις ρεαλιστικές προσδοκίες με ένα πρόγραμμα διατροφής που φέρνει αποτελέσματα; Εδώ σας έχουμε μια λύση που αποτελεί τη χρυσή τομή μεταξύ της αντικειμενικής μέτρησης θερμίδων και της απλής… εικασίας.

Η λύση στην θερμιδομέτρηση

Οι πιο πολλοί άνθρωποι τρώνε στάνταρ γεύματα και στάνταρ τροφές. Δημιουργήστε λοιπόν, ένα μενού χρησιμοποιώντας ένα υπολογιστικό φύλλο Excel. Εξάγετε όλες τις θερμίδες που λαμβάνετε από όλες τις πηγές (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη) στο διαιτολόγιό σας. Για παράδειγμα: Αν συνηθίζετε να πίνετε ένα ποτήρι γάλα και 3 αυγά για πρωϊνό, μετρήστε πόσες θερμίδες σας κάνουν όλα αυτά, αντιγράψτε τα και επικολήστε τα σε όλη την εβδομάδα στο υπολογιστικό φύλλο.

Το μόνο που πραγματικά χρειάζεστε για να ξεκινήσετε, είναι ένα καλά σχεδιασμένο μενού με όσες τροφές υποθέτετε πως τρώτε μέσα στην εβδομάδα (θα εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε ότι δεν είναι και πάρα πολλές!). Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, το μόνο δύσκολο είναι να βρείτε πόσες kcal περιέχει μια μερίδα κάθε φαγητού. Δεν πρόκειται να σας γελάσουμε. Παίρνει χρόνο. Όταν καταφέρετε όμως και μαζέψετε όλους τους αριθμούς, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα θέμα copy-paste! Από εκεί και έπειτα, κάθε φορά που θα σχεδιάζετε το καθημερινό σας διαιτολόγιο, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να μετακινείτε τα κελιά στο Excel και αυτό ήταν!


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ