Θέλετε να χτίσετε μυς. Αλλά για τους δικούς σας λόγους δεν θέλετε φάτε κρέας ή θέλετε περιορίσετε όσο το δυνατόν την κατανάλωσή του, προκειμένου να πετύχετε το στόχο σας. Αν και δεν είναι εύκολο κατόρθωμα, ωστόσο υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα, αθλητών παγκοσμίου βεληνεκούς που το έχουν πετύχει αυτό. Ας εξετάσουμε τις καλύτερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης που υπάρχουν εκεί έξω.
Οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης περιέχουν μερικά από τα 9 απαραίτητα αμινοξέα (τα οποία δεν παράγει το ίδιο μας το σώμα), ωστόσο είναι χαμηλές σε κεκορεσμένα λιπαρά και υψηλές σε φυτικές ίνες που μακροπρόθεσμα βοηθούν στην καλή υγεία της καρδιάς και αποτρέπουν την εμφάνιση διαβήτη, αρτηριοσκλήρωσης και πολλών μορφών καρκίνου. Ας δούμε λοιπόν, τις πιο πλούσιες πηγές πρωτεΐνης που φυτρώνουν στα χωράφια και δεν βοσκάνε σε αυτά!
Τα όσπρια θεωρούνται η καλύτερη πηγή μη ζωικής πρωτεΐνης. Περιέχουν σχετικά χαμηλή ποσότητα μεθειονίνης (απαραίτητο αμινοξύ), αλλά είναι πλούσια σε λυσίνη. Έτσι μερικοί χορτοφάγοι αντισταθμίζουν αυτή την έλλειψη, αναμιγνύοντας όσπρια με δημητριακά, τα οποία είναι πλούσια σε μεθειονίνη και χαμηλά σε λυσίνη.
Διάβασε επίσης: Ξηροί καρποί: Το οπλοστάσιο του καθημερινού μας διαιτολόγιου
Ένα καλό παράδειγμα αυτού είναι η μίξη κόκκινων φασολιών με καλαμπόκι (το έχετε δει σε πολλά μεξικάνικα φαγητά), και ο συνδυασμός φακής με ρύζι που σας πλασάρει η γιαγιά. Πλούσια σε πρωτεΐνες όσπρια είναι η σόγια, με 29 g πρωτεΐνης ανά 100 γρ, ενώ οι φακές περιέχουν 18 γρ, τα μαύρα φασόλια 15 γρ, τα λευκά φασόλια 14 γρ, 12 γρ τα ρεβίθια και 9 γρ τα μπιζέλια. Άλλες καλές πηγές πρωτεϊνών και ακόρεστων (καλών) λιπαρών είναι τα καρύδια, τα φιστίκια και τα αμύγδαλα.
Η περιεκτικότητα των λαχανικών σε πρωτεΐνη συχνά ωχριά σε σύγκριση με εκείνη του βοείου κρέατος, των πουλερικών ή των αυγών, ωστόσο πολλά λαχανικά θεωρούνται πολύ καλές πηγές πρωτεΐνης. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι σπανάκι περιέχει 5 γρ πρωτεΐνης, ενώ το ίδιο μέγεθος σερβιρίσματος σπαραγγιών περιέχει 4,2 γρ, το μπρόκολο έχει 4 γρ, το κουνουπίδι έχει 3,8 γρ, μια πατάτα με το δέρμα έχει 3,8 γρ και ένα φλιτζάνι σέλινο έχει 1,5 γρ . Άλλες αξιοπρεπείς πηγές φυτικής πρωτεΐνης είναι η λαχανίδα, το σέλινο και τα καρότα.
Τα φρούτα είναι το τελευταίο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν κανείς μιλά για πρωτεΐνη, ωστόσο μερικές ποικιλίες είναι εκπληκτικά καλές πηγές. Για παράδειγμα, 100 γρ αποξηραμένα βερίκοκα περιέχουν 5 γρ πρωτεΐνη, ενώ τα αποξηραμένα δαμάσκηνα περιέχουν 4,5 γρ. Ένα φλιτζάνι κεράσια περιέχουν 3 γρ, μια μπανάνα έχει 2,5 γρ, και ένα ακτινίδιο έχει 2,1 γρ. Το αβοκάντο (ναι είναι φρούτο) είναι επίσης ένα πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες φρούτο, που περιέχει περίπου 4.5 γρ πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι. Άλλα φρούτα που θεωρούνται καλούτσικες πηγές πρωτεϊνών είναι οι χουρμάδες, το πεπόνι, τα ροδάκινα και οι ντομάτες (ναι και αυτό είναι φρούτο).
Πηγές/Βιβλιογραφία
“American Dietetic Association Complete Food and Nutrition Guide“; American Dietetic Association; 2006
“Contemporary Nutrition”; Gordon M. Wardlaw; 2010
“Biochemistry of Human Nutrition”; George Gropper; 2000
Ohio State University Extension; Chow Line: ‘Mother grain’ quinoa a complete protein; Martha Filipic; September 26, 2008
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ
Προγράμματα διατροφής για απώλεια βάρους ή χτίσιμο μυικής μάζας, ειδικά σχεδιασμένα για αθλητική απόδοση, υγεία και ευεξία.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ
Κατέβασε προγράμματα γυμναστικής σχεδιασμένα για τους δικούς σου στόχους. Γυμνάσου με πρόγραμμα. Γυμνάσου σωστά.
Εγγράψου στο εβδομαδιαίο newsletter του EnSomati και λάβε δωρεάν προγράμματα και συμβουλές προπόνησης ειδικά για τους στόχους σου.
Copyright © 2012-2021 EnSomati - Όλα τα νομικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Οι εικονογραφήσεις σε αυτό το site αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία της EnSomati. Συμβουλευτείτε πάντα τον προσωπικό σας ιατρό πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής ή διατροφής. Το περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο προορίζεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ιατρική συμβουλή ή ως αντικατάσταση ενός εξειδικευμένου επαγγελματία υγείας.