fbpx

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα: Όλα όσα θέλετε να μάθετε

Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι μια υποκατηγορία ακόρεστων λιπαρών οξέων που όχι μόνο δεν βλάπτουν αλλά θεωρούνται εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία
Προπονήσου στο σπίτι ή το γυμναστήριο με δεκάδες δωρεάν προγράμματα γυμναστικής για κάθε στόχο

Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι μια υποκατηγορία ακόρεστων λιπαρών οξέων – των λεγόμενων «καλών» λιπαρών που όχι μόνο δεν βλάπτουν αλλά θεωρούνται εξαιρετικά ωφέλιμα για την καλή υγεία του οργανισμού.

Λιπαρά; Μακριά!

Αρκετά με μια 30ετία πλύσης εγκεφάλου από τα media για τη δαιμονοποίηση των λιπαρών ώστε να θησαυρίζουν εταιρίες τροφίμων με το λανσάρισμα των fat-free προϊόντων τους. Ο συγκεκριμένος μύθος αποτελεί ίσως το πιο δυνατό προπύργιο της σημερινής δυτικής διατροφικής κουλτούρας που γέννησε και ανέθρεψε στρατιές διατροφολόγων – παπαγάλων και αμέτρητες μεροληπτικές μελέτες που ευτυχώς στις ημέρες μας καταρρίπτονται όπως και τα βαρύγδουπα βιογραφικά των διατροφικών lifestyle gurus.

Είναι τόσο καλά;

Όχι μόνο καλά, αλλά αναγκαία. Το ανθρώπινο σώμα για να λειτουργεί σωστά, χρειάζεται περίπου το 30% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης σε θερμίδες να αποτελείται από λιπαρά.

Τα λιπαρά είναι ένα από 3 μακροθρεπτικά συστατικά και ο κύριος σκοπός τους είναι να παρέχουν ενέργεια στα κύτταρα του σώματος, να βοηθούν στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, να βελτιώνουν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού κλπ.

Διάβασε επίσης: Ξηροί καρποί: Το οπλοστάσιο του καθημερινού μας διαιτολόγιου

Τα ακόρεστα λιπαρά, όπως τα Ωμέγα-3 συνεισφέρουν επίσης και σε άλλες ωφέλιμες λειτουργίες για το σώμα όπως η ενίσχυση της καρδιακής λειτουργίας, ρύθμιση του μεταβολισμού, βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου κλπ.

Αντιφλεγμονώδη

Εκτός από όλα τα παραπάνω οφέλη, τα Ωμέγα-3 λιπαρά διαθέτουν μοναδικά αντιφλεγμονώδη χαρακτηριστικά που προστατεύουν τις κυτταρικές μεμβράνες από τη φθορά, θωρακίζοντας με τη σειρά τους τον οργανισμό ενάντια σε καρδιαγγειακές παθήσεις, αρθρίτιδα και καρκίνο. Και γνωρίζοντας τι «ζημιά» μπορούν να πάθουν οι μυς μετά από μια έντονη προπόνηση, η λέξη «αντιφλεγμονώδης» σημαίνει πολλά!

Τύποι Ωμέγα λιπαρών

  • Ωμέγα-3: Βρίσκονται ως επι το πλείστον στα ψάρια και ειδικά στα μεγάλα και λιπαρά, όπως τόνος, σολομός, τσιπούρα κλπ.
  • Ωμέγα-6: Βρίσκονται σε μια πληθώρα φυτικών πηγών όμως λιναρόσπορο, καρύδια, κολοκυθόσπορο, αλλά και στους κρόκους των αυγών (γιατί επιμένουμε νομίζετε;) και στα πουλερικά.
  • Ωμέγα-9: Ο οργανισμός μας παράγει από μόνος του αυτό το λιπαρό οξύ, οπότε μη καίγεστε. Πηγές Ωμέγα-9 είναι το κανόλα, οι ελιές, το ελαιόλαδο και ο ηλιόσπορος. Το συγκεκριμένο έχει βρεθεί ότι μειώνει την LDL, την «κακή» χοληστερίνη δηλαδή.

Προσοχή: Ενώ το Ωμέγα-3 όπως είπαμε, διαθέτει μοναδικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ωστόσο τα άλλα Ωμέγα (6-9) δεν τις διαθέτουν. Οπότε προσοχή στην αναλογία όταν λαμβάνετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα με Ωμέγα λιπαρά, να βλέπετε η αναλογία να είναι 3-1-1 (δηλαδή 3 Ωμέγα-3, προς 1 Ωμέγα-6 και 1 Ωμέγα-9).

“Biochemistry”; Reginald Garrett, Ph.D. and Charles Grisham, Ph.D.; 2007
University of Miami Health System: Omega 3•6•9 What does it all add up to?
University of Maryland Medical Center: Omega-3 Fatty Acids


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προπονήσου στο σπίτι ή το γυμναστήριο με δεκάδες δωρεάν προγράμματα γυμναστικής για κάθε στόχο
EnSomati Mealpro
Προπονήσου σωστά. Προπονήσου με πλάνο.

Προγράμματα διατροφής για απώλεια βάρους ή χτίσιμο μυικής μάζας, ειδικά σχεδιασμένα για αθλητική απόδοση, υγεία και ευεξία.


μάθε πως να χτίσεις μύες

Μάθε πως να χτίσεις μύες

Απλά και αποτελεσματικά

μάθε πως να χτίσεις μύες

Μάθε πως να χτίσεις μύες

Απλά και αποτελεσματικά


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ


EnSomati Mealpro
EnSomati Fitpro

Η προπόνησή σου στο επόμενο επίπεδο

Κατέβασε προγράμματα γυμναστικής σχεδιασμένα για τους δικούς σου στόχους. Γυμνάσου με πρόγραμμα. Γυμνάσου σωστά.

Όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να χτίσεις το σώμα που θες

Χτίσε μύες. Χάσε βάρος.

Εγγράψου στο εβδομαδιαίο newsletter του EnSomati και λάβε δωρεάν προγράμματα και συμβουλές προπόνησης ειδικά για τους στόχους σου.Copyright © 2012-2021 EnSomati - Όλα τα νομικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Οι εικονογραφήσεις σε αυτό το site αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία της EnSomati. Συμβουλευτείτε πάντα τον προσωπικό σας ιατρό πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής ή διατροφής. Το περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο προορίζεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ιατρική συμβουλή ή ως αντικατάσταση ενός εξειδικευμένου επαγγελματία υγείας.