fbpx

Διατάσεις. Ποιες είναι οι σημαντικότερες που πρέπει να κάνουμε

Οι διατάσεις μπορούν να μας βοηθήσουν για να γίνουμε πιο αποδοτικοί στην προπόνηση μας και να τραυματιζόμαστε λιγότερο. Δείτε ποιες είναι οι σημαντικότερες
Προπονήσου στο σπίτι ή το γυμναστήριο με δεκάδες δωρεάν προγράμματα γυμναστικής για κάθε στόχο
διατάσεις

Αυτοί που είμαστε οι πιο δύσκαμπτοι είμαστε συνήθως και αυτοί που συμπαθούμε λιγότερο τις διατάσεις. Οι περισσότεροι τις παραμελούμε είτε γιατί προτιμούμε να αφιερώνουμε πιο περισσότερο χρόνο στο βασικό κομμάτι της προπόνησης όπως τα βάρη ή απλά επειδή τις βαριόμαστε.

Όμως οι διατάσεις μπορούν να μας βοηθήσουν για να γίνουμε πιο αποδοτικοί στην προπόνηση μας και να τραυματιζόμαστε λιγότερο. Ο καθένας μπορεί να βρει 15-20 λεπτά την ημέρα για διατάσεις το βράδυ πριν πάει για ύπνο και αν αυτό είναι πάλι πολύς χρόνος για μερικούς μπορούμε να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε ποιες είναι οι απαραίτητες διατάσεις για εσάς που μπορούν να γίνουν σε 5-10 λεπτά γρήγορα και αποδοτικά.

Πως η καθημερινότητα μας σχετίζεται με την δυσκαμψία

Ανάλογα με την προπόνηση που κάνουμε και τη στάση του σώματος που απαιτεί η καθημερινότητα μας (καθιστικές δουλειές, πολύ ορθοστασία κτλ) οι περισσότεροι από εμάς αναπτύσσουμε κάποιες δυσαναλογίες στο σώμα μας σε μικρό ή μεγάλο βαθμό που άλλοτε είναι εμφανείς (όπως κύφωση , λόρδωση κτλ) και άλλοτε όχι.

Διάβασε επίσης: Back to gym με πρόγραμμα μυικής προσαρμογής 3 ημερών

Αυτές προσαρμογές των μυών μας οδηγούν στην δημιουργία τονικών και φασικών μυών, και όταν έχουμε και γεννητική προδιάθεση για συγκεκριμένες μυοσκελετικές δυσαναλογίες τότε το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Τα προβλήματα αυτά μπορούν στις περισσότερες περιπτώσεις αν όχι να αντιστραφούν πλήρως σίγουρα να βελτιωθούν κατά πολύ.


Χτίσε μυς. Χάσε βάρος. Go Fitpro.

Διάλεξε το πρόγραμμα που σου ταιριάζει και ξεκίνα τώρα

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ENSOMATI FITPRO

Τονικοί και φασικοί μύες

Ο τονικοί μύες είναι οι μύες που γίνονται σφιχτοί-κοντοί. Ένα τυπικό παράδειγμα τονικού μυ στις γυναίκες είναι ο υποκνημίδιος (ο μυς ανάμεσα από το ‘’καλάμι’’ και την γάμπα) που γίνεται τονικός από την συνεχή χρήση ψηλοτάκουνων παπουτσιών. Υπάρχουν επίσης και μύες που έχουν την τάση να κάνουν το αντίθετο δηλαδή να βρίσκονται συνεχώς σε διάταση και γίνονται αδύναμοι, αυτοί ονομάζονται φασικοί μύες.

Ποιες διατάσεις είναι απαραίτητες για όλους μας

Για τους παραπάνω λόγους οι διατάσεις σας θα πρέπει να στοχεύουν κυρίως στους τονικούς μύες. Δοκιμάστε μια μέρα ένα πλήρες πρόγραμμα διατάσεων, ιδανικά υπό την καθοδήγηση ενός γυμναστή και σημειώστε σε ποιες διατάσεις νιώσατε μεγάλη ένταση (σφίξιμο), σε ποιες μικρή έως και καθόλου. Οι διατάσεις με την μεγαλύτερη ένταση υποδεικνύουν τονικούς μύες που θα πρέπει να διατείνονται σε καθημερινή βάση. Καλό είναι επίσης ανά μήνα περίπου να επαναλαμβάνεται αυτό το τεστ.

Αν κάποιες από αυτές τις διατάσεις περιλαμβάνουν μύες-περιοχές που έχουν υποστεί παλαιότερα κάποιο τραυματισμό τότε αυτές οι διατάσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν να γίνονται με πολύ μικρή ένταση η οποία μπορεί να αυξηθεί πολύ σταδιακά με τον καιρό. Αν έχετε κάποια εμφανής μυοσκελετική δυσαναλογία τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε κάποιον φυσικοθεραπευτή για δυναμώσετε σταδιακά τους φασικούς μύες και να επαναφέρεται όσο γίνεται στο αρχικό τους μήκος τους τονικούς.

Δυσκαμψία οφειλομένη σε παλιούς τραυματισμούς

Ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί επίσης να οδηγήσει στην δημιουργία τονικών και φασικών μυών είναι ένας τραυματισμός του οποίου η ανάρρωσή θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα που μπορεί να προκαλέσει μόνιμα προβλήματα όπως για παράδειγμα το σύνηθες φαινόμενο του δύσκαμπτου αστράγαλου σε κατάγματα των κάτω άκρων.

Για αυτό είναι πολύ σημαντική η όσο το δυνατόν άμεση και σωστή αποκατάσταση της τραυματισμένης περιοχής, κάτι που απαιτεί αρχικά καλή συνεργασία γιατρού-φυσικοθεραπευτή και αργότερα φυσικοθεραπευτή-γυμναστή. Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι που δεν εφαρμόζεται τόσο πολύ στην χώρα μας ιδίως λόγω του ότι οι γιατροί δεν εκτιμούν όσο θα έπρεπε το κομμάτι της αποκατάστασης-φυσικοθεραπείας στην πλήρη ανάρρωση ενός ασθενή.


Προπονήσου στο σπίτι ή το γυμναστήριο με δεκάδες δωρεάν προγράμματα γυμναστικής για κάθε στόχο

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προπονήσου σωστά. Προπονήσου με πλάνο.
Προπονήσου στο σπίτι ή το γυμναστήριο με δεκάδες δωρεάν προγράμματα γυμναστικής για κάθε στόχο
EnSomati Mealpro
EnSomati Mealpro

Προγράμματα διατροφής για απώλεια βάρους ή χτίσιμο μυικής μάζας, ειδικά σχεδιασμένα για αθλητική απόδοση, υγεία και ευεξία.


μάθε πως να χάσεις βάρος

Μάθε πως να χάσεις βάρος

Σωστά και εύκολα

μάθε πως να χάσεις βάρος

Μάθε πως να χάσεις βάρος

Σωστά και εύκολα


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ


EnSomati Fitpro

Η προπόνησή σου στο επόμενο επίπεδο

Κατέβασε προγράμματα γυμναστικής σχεδιασμένα για τους δικούς σου στόχους. Γυμνάσου με πρόγραμμα. Γυμνάσου σωστά.

Όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να χτίσεις το σώμα που θες

Χτίσε μύες. Χάσε βάρος.

Εγγράψου στο εβδομαδιαίο newsletter του EnSomati και λάβε δωρεάν προγράμματα και συμβουλές προπόνησης ειδικά για τους στόχους σου.Copyright © 2012-2021 EnSomati - Όλα τα νομικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Οι εικονογραφήσεις σε αυτό το site αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία της EnSomati. Συμβουλευτείτε πάντα τον προσωπικό σας ιατρό πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής ή διατροφής. Το περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο προορίζεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ιατρική συμβουλή ή ως αντικατάσταση ενός εξειδικευμένου επαγγελματία υγείας.