fbpx

Βάρη και κορτιζόλη – Μύθοι και αλήθειες

Ας καταρίψουμε το μύθο του πως μια προπόνηση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 45 λεπτά και ας δούμε τι συμβαίνει με την κορτιζόλη, την λεγόμενη ορμόνη του στρες
Προπονήσου στο σπίτι ή το γυμναστήριο με δεκάδες δωρεάν προγράμματα γυμναστικής για κάθε στόχο
βάρη και κορτιζόλη

Στον χώρο του fitness καμιά φορά υπάρχει η εντύπωση ότι όσο πιο πολύ επαναλαμβάνεται κάτι τόσο πιο έγκυρο είναι. Έτσι δημιουργούνται και οι διάφοροι παραπλανητικοί μύθοι στον χώρο μας που μεταφέρονται από στόμα σε στόμα χωρίς να υπάρχει κάποια επιστημονική απόδειξη. Ένας τέτοιος μύθος είναι αυτός που σχετίζει τα πολλά βάρη και κορτιζόλη, την λεγόμενη ορμόνη του στρες.

Ένας μύθος που ακούγεται τα τελευταία χρόνια στους γυμναστηριακούς χώρους (και όχι μόνο) που πολλές φορές παίρνει επίσης για κάποιο λόγο την μορφή μιας απόκρυφης εσωτερικής γνώσης του τάγματος των εκλεκτών φουσκωτών είναι πως κάθε προπόνηση με βάρη δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 45 λεπτά. Η θεωρία αυτή βασίζεται στην “κακή” αύξηση της κορτιζόλης.

Τι είναι η κορτιζόλη;

Η ενδογενείς κορτιζόλη είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν που παράγεται από τον οργανισμό μας και παίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες λειτουργίες. Θεωρείται ορμόνη του στρες, εννοώντας πως αυξάνεται όταν επιβαρυνόμαστε είτε ψυχολογικά είτε σωματικά. Όταν υπάρχει αύξηση της σε μεγάλα επίπεδα και για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. χρόνια κατάθλιψη) τότε έχει αρνητικές επιπτώσεις για τον οργανισμό όμως η αύξηση της σε φυσιολογικά πλαίσια είναι απαραίτητη για το σώμα μας.

Βάρη και κορτιζόλη

Το σώμα μας συνεχώς συνθέτει και διασπά μυϊκό ιστό. Η κορτιζόλη είναι μια από τις σημαντικότερες ορμόνες που επιταχύνει σε μεγάλο βαθμό την διάσπαση μυϊκού ιστού κατά την προπόνηση με βάρη. Ως αποτέλεσμα το σώμα μας υπεραναπληρώνει, χτίζοντας πυκνότερες μυϊκές ίνες είναι και κατ’επέκτασιν μεγαλύτερους και δυνατότερους μύες κάτι που χωρίς την κορτιζόλη δεν θα συνέβαινε!

Όντως μερικές μελέτες έχουν δείξει πως το σώμα μας αυξάνει σημαντικά την παραγωγή κορτιζόλης μετά τα 45 λεπτά έντονης προπόνησης με βάρη αλλά θα πρέπει να κοιτάμε την μεγαλύτερη εικόνα και να μην εστιάζουμε μόνο στο τι γίνεται κατά την διάρκεια της προπόνησης αλλά και τι γίνεται στην φάση της αναπλήρωσης.

Διάβασε επίσης: Πόσο πρέπει να διαρκεί μια προπόνηση ιδανικά

Εάν μετά την προπόνηση δεν καταναλώσετε τροφή και δεν κοιμηθείτε καθόλου το βράδυ τότε ναι, όντως αυτή η αύξηση της κορτιζόλης θα αποβεί μοιραία για τους μύες σας. Αν έχετε όμως καταναλώσετε γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες μετά την προπόνηση και ξεκουραστείτε το σώμα σας θα χτίσει μεγαλύτερους και δυνατότερους μύες.


Γυμναστική στο σπίτι Fitpro

Πάρε τη γυμναστική στα σοβαρά

Κατέβασε ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για τους δικούς σου στόχους. Δες τι είναι να κάνεις και κάντο σωστά!

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ENSOMATI FITPRO

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο ακριβής χρονικό όριο προπόνησης για όλους γιατί απλούστατα το ανθρώπινο σώμα έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται ακόμα και σε μερικές από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Στο κάτω κάτω, αυτός είναι και ο λόγος που εξελιχθήκαμε ως είδος! Χωρίς την ικανότητα της προσαρμογής δεν θα υπήρχαν αθλητικά ρεκόρ, δρομείς υπεραποστάσεων και όλοι θα είχαμε την ίδια αθλητική ικανότητα. Σκεφτείτε το απλά, δεν είναι λογικό ένας πρωταθλητής άρσης βαρών και κάποιος τελείως απροπόνητος να έχουν την ίδια ορμονική απόκριση σε μια προπόνηση με βάρη!

Παν μέτρον άριστον

Μπορεί τα 45 λεπτά να μην αποτελούν τον κατ’εξοχήν κανόνα για το πόση ώρα πρέπει να γυμνάζεστε, αυτό όμως δεν σημαίνει πως όσο το περισσότερο τόσο το καλύτερο. Όταν η απόδοση σας από κάποιο σημείο και μετά πέσει κατακόρυφα και αρχίζετε να εκτελείτε τις ασκήσεις με λανθασμένη τεχνική αυτό σημαίνει πως έχετε ξεπεράσει το ωφέλιμο χρονικό διάστημα προπόνησης. Ξεπερνώντας αυτό το χρονικό όριο είναι αυτό που μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα όπως τραυματισμοί και αν γίνεται σε καθημερινή βάση για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε υπερπροπόνηση του νευρομυϊκού σας συστήματος.

Προπονήσου στο σπίτι ή το γυμναστήριο με δεκάδες δωρεάν προγράμματα γυμναστικής για κάθε στόχο

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να χτίσεις το σώμα που θες
Προπονήσου στο σπίτι ή το γυμναστήριο με δεκάδες δωρεάν προγράμματα γυμναστικής για κάθε στόχο
EnSomati Mealpro
EnSomati Mealpro

Προγράμματα διατροφής για απώλεια βάρους ή χτίσιμο μυικής μάζας, ειδικά σχεδιασμένα για αθλητική απόδοση, υγεία και ευεξία.


μάθε πως να χτίσεις μύες

Μάθε πως να χτίσεις μύες

Απλά και αποτελεσματικά

μάθε πως να χτίσεις μύες

Μάθε πως να χτίσεις μύες

Απλά και αποτελεσματικά


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ


Η προπόνησή σου στο επόμενο επίπεδο

EnSomati Fitpro

Κατέβασε προγράμματα γυμναστικής σχεδιασμένα για τους δικούς σου στόχους. Γυμνάσου με πρόγραμμα. Γυμνάσου σωστά.

Όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να χτίσεις το σώμα που θες

Χτίσε μύες. Χάσε βάρος.

Εγγράψου στο εβδομαδιαίο newsletter του EnSomati και λάβε δωρεάν προγράμματα και συμβουλές προπόνησης ειδικά για τους στόχους σου.Copyright © 2012-2021 EnSomati - Όλα τα νομικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Οι εικονογραφήσεις σε αυτό το site αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία της EnSomati. Συμβουλευτείτε πάντα τον προσωπικό σας ιατρό πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής ή διατροφής. Το περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο προορίζεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ιατρική συμβουλή ή ως αντικατάσταση ενός εξειδικευμένου επαγγελματία υγείας.