Skip to main content

Σημάδια υπερπροπόνησης. Μήπως το παρακάνεις;

Αν γυμνάζεστε πολύ συχνά χωρίς επαρκή ξεκούραση και ανάκτηση δυνάμεων ίσως κάνετε πιο πολύ κακό παρά κακό. Διαβάστε για σημάδια που οδηγούν σε υπερπροπόνηση
σημάδια υπερπροπόνησης

Μερικές φορές από υπερβολικό ζήλο γυμναζόμαστε πάρα πολύ συχνά και δεν αφήνουμε το σώμα μας να ανακτήσει πλήρως τις δυνάμεις του από τις προπονήσεις πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε εντελώς αντίστροφα αποτελέσματα. Διαβάστε ποια είναι τα σημάδια υπερπροπόνησης που πρέπει να προσέχετε γιατί κανείς δεν θέλει να βάλει τον εαυτό του σε κόπο μόνο και μόνο για να χάσει μύες. Αλλά πρώτα…

Πόσο συχνά πρέπει να ασκούμαστε;

Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες στο γυμναστήριο θα σας πουν ότι θα πρέπει να ασκείστε τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα για να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα και να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη της γυμναστικής. Ενώ αυτό είναι γενικά σωστό, το θέμα είναι όμως ότι κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός.

Μερικοί άνθρωποι επιτυγχάνουν ταχύτερη ανάρρωση από άλλους και είναι σε θέση να επιστρέψουν στο γυμναστήριο γρηγορότερα. Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως, απαιτούν συνήθως μια-δυο μέρες για να ξεκουραστούν πριν να είναι πλήρως ικανοί να χτυπήσουν τους μυς τους με τη μέγιστη προσπάθεια. Και όταν μιλάμε για ξεκούραση, εννοούμε τη σωστή ποσότητα του ύπνου και τη λήψη των απαραίτητων θερμίδων για να βοηθήσετε τους καταπονημένους μύες σας να αναρρώσουν.

Εννοούμε επίσης ότι δεν θα συμμετέχετε σε άλλες δραστηριότητες που βάζουν σε έξτρα καταπόνηση το σώμα σας και παρακωλύουν το χρόνο αποκατάστασης. Αλλά, όλα εξαρτώνται από το πώς αισθάνεστε. Αν έχουν περάσει δυο μέρες από την τελευταία σας προπόνηση και είστε ακόμα πιασμένοι, δώσει στο σώμα σας μια ακόμη ημέρα και αυτό θα σας ευχαριστήσει, ανταποκρινόμενο αναλόγως την επόμενη φορά που θα ασκηθείτε.

Οι κίνδυνοι της υπερπροπόνησης

Ζούμε στην εποχή της υπερβολής. Σχεδόν το 70% του πληθυσμού μπορεί να χαρακτηριστεί ως υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο χοντροί και τρώνε περισσότερο, ίσως από οποιαδήποτε άλλη περίοδο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Όμως, όπως όλα τα άλλα πράγματα, η άσκηση πρέπει να γίνεται και αυτή με μέτρο. Αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό όταν πρόκειται για bodybuilding. Πάρα πολύ από αυτό, και θα μπορούσε πραγματικά να κάνει περισσότερη ζημιά στο σώμα σας από όσο αν δεν γυμναζόσασταν καθόλου. Παρακάτω είναι μερικές ενδείξεις που θα πρέπει να προσέχετε.

Πρώτα σημάδια υπερπροπόνησης

Δεν μπορείτε να σηκώσετε τα βάρη που έχετε συνηθίσει να σηκώνετε. Αν έχετε συνηθίσει να φορτώνετε 100 κιλά στον πάγκο για 8 επαναλήψεις και ξαφνικά παρατηρείτε ότι ο αριθμός αυτός πέφτει, είναι το πρώτο σημάδι υπερπροπόνης. Εάν δεν μπορείτε να σηκώσετε τα 20κιλα για δικέφαλο και πονάτε ακόμα και στις πρώτες επαναλήψεις είναι ένα από τα πρώτα σημάδια υπερπροπόνησης.

Διαβάστε επίσης: Παράγοντες που παρεμποδίζουν την μυική ανάρρωση

Προφανώς, πάτε στο γυμναστήριο για να γίνετε μεγαλύτεροι σε όγκο και ισχυρότεροι σε δύναμη, αλλά αντί για πρόοδο βλέπετε πισωγύρισμα. Ήρθε η στιγμή να χαλαρώσετε. Το σώμα σας σας στέλνει τα πρώτα σημάδια αδυναμίας. Κάντε μια εβδομάδα ή δυο διάλειμμα. Μη φοβάστε. Οι μύες σας εκεί θα είναι και θα σας περιμένουν. Αν δεν μπορείτε, μειώστε τις επισκέψεις στο γυμναστήριο, μάξιμουμ 3 φορές την εβδομάδα.

Δεύτερη ένδειξη υπερπροπόνησης

Εάν οι κλειδώσεις, τα κόκαλα ή οι τένοντές σας πονάνε είναι μια σοβαρή ένδειξη ότι το έχετε παρακάνει. Αν και γενικά ο πόνος είναι καλό πράγμα να αισθάνεστε την επόμενη ημέρα από μια εξαντλητική προπόνηση (Αυτό λέγεται “Καθυστερημένος Μυϊκός Πόνος”) μιας και είναι σημάδι ότι έχετε δουλέψει αρκετά καλά τους συγκεκριμένους μυς, ωστόσο αν ο πόνος μεταφερθεί από τους μυς στα οστά ή τις κλειδώσεις αυτό είναι κακό σημάδι. Και ακόμα πιο κακό σημάδι είναι αν αυτός ο πόνος επιμένει. Πριν λοιπόν, το πρόβλημα γίνει χρόνιο και τρέχετε στους γιατρούς (και άντε να καταλάβουν τι σημαίνει να είσαι gym freak), δείτε το εσείς πιο χαλαρά.

Διαβάστε επίσης: Συμβουλές για ταχύτερη ανάρρωση μετά από μια σκληρή προπόνηση ποδιών

Τρίτο σημάδι υπερπροπόνησης

Ένα από τα καλύτερα πράγματα με την εκγύμναση με βάρη είναι το συναίσθημα που νιώθετε μετά από μια εξαντλητική, έντονη προπόνηση. Είναι η έκκριση ενδορφινών που σας κάνει να αισθάνεστε τέλεια για ώρες και μέρες μετά και σας κάνει να επιστρέφετε στο γυμναστήριο ξανά και ξανά. Με αυτό το συναίσθημα χαράς και σε συνδυασμό με το να βλέπετε τους μυς σας να ανταποκρίνονται με κάθε προπόνηση είναι ένα ωραίο πράγμα. Αλλά αν αρχίσετε να αισθάνεστε ζαλισμένοι ή άκεφοι ή νιώθετε να υπάρχει ένα μαύρο σύννεφο πάνω από το κεφάλι σας μετά από κάθε προπόνηση αυτό είναι ένα ακόμη σημάδι ότι το έχετε παρακάνει.

Δεν είναι τόσο θέμα “φυσιολογίας” όσο τα προηγούμενα 2, παρά θέμα “ψυχολογίας” η συγκεκριμένη ένδειξη. Θα πρέπει πάντα να έχετε ψηλά το ηθικό για γυμναστήριο. Κάθε φορά. Αν δεν είστε σε διάθεση ή αν νιώθετε ότι χάσατε το κίνητρο για γυμναστική και νιώθετε κάπως μπουχτισμένοι μόνο στη σκέψη ότι θα πάτε στο γυμναστήριο, τότε μην πάτε. Καθίστε σπίτι και ξεκουραστείτε και οργανώστε από την αρχή τις προπονήσεις σας ώστε να είστε πιο αποδοτικοί και σε περισσότερο… mood για βάρη!


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ