Skip to main content

5 λάθη που κάνεις στην προσπάθεια απώλειας λίπους

Εάν παλεύεις να χάσεις βάρος μετά την απώλεια των πρώτων 5 κιλών, ή εάν η προσπάθειά σου έχει φτάσει σε αδιέξοδο πριν καν να έχει ξεκινήσει, τότε πιθανότατα να κάνεις ένα ή όλα από τα παρακάτω 5 λάθη.
απώλειας λίπους

Εάν παλεύεις να χάσεις βάρος μετά την απώλεια των πρώτων 5 κιλών, ή εάν η προσπάθειά σου έχει φτάσει σε αδιέξοδο πριν καν να έχει ξεκινήσει, τότε πιθανότατα να κάνεις ένα ή όλα από τα παρακάτω 5 λάθη. Ανεξάρτητα από το πόσο ιδιαίτερος μπορεί να νομίζεις ότι είσαι στην αδυναμία απώλειας λίπους, έχεις πολλά κοινά με άλλους σαν κι εσένα.

1. Ανυπομονησία και μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Καταλαβαίνουμε πόσο πολύ κουράστηκες να ρουφιέσαι όταν φοράς το αγαπημένο σου κοντομάνικο. Ωστόσο, πρέπει να έχεις υπομονή και να σκεφτείς ρεαλιστικά. Όπως δεν μπορείς να βάλεις 10 κιλά μυικό όγκο μέσα σε 3 εβδομάδες, έτσι δεν μπορείς και να χάσεις 10 κιλά περιττού λίπους μέσα σε 3 εβδομάδες.

Μια λογική προσδοκία θα ήταν να χάσεις το λίπος στο ένα τέταρτο του χρόνου που σου πήρε να το βάλεις. Θυμήσου ένα πράγμα: όταν αυτό το λίπος φύγει θα πρέπει να είσαι πιο δυνατός και πιο ενεργητικός από πριν. Αυτό σημαίνει ότι αν το πρόγραμμα για χάσιμο βάρους που ακολουθείς σε κάνει να αισθάνεσαι αδύναμος, χωρίς ενέργεια και γενικά με πεσμένη τη διάθεση τότε δεν αξίζει τον κόπο.

Μια καλύτερη προσέγγιση θα ήταν να εστιάσεις περισσότερο στην εξέλιξη σου όσον αφορά τη δύναμη και την απόδοση στο γυμναστήριο παρά στην ίδια καθεαυτή προσπάθεια απώλειας λίπους. Αυτό μπορεί να σημαίνει πιο πολλά κιλά στην μπάρα, περισσότερες επαναλήψεις στις ασκήσεις σου, αύξηση ταχύτητας στο διαδρομο κοκ. Καθώς η φυσική σου ικανότητα βελτιώνεται τα επίπεδα σωματικού λίπους θα μειώνονται ως συνέπεια των προσπαθειών σου (μαζί με ένα πλάνο προσεγμένης διατροφής φυσικά).

Για να το θέσουμε με άλλο τρόπο, επικεντρώσου στο ταξίδι παρά στον προορισμό. Αυτό θα σου δώσει πολύ περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις εκεί.

2. Το αερόβιό σου δεν έχει ένταση

Αν η ιδέα σου για το πώς πρέπει να χάσεις λίπος είναι να περπατάς στο διάδρομο γυμναστηρίου όπως περιηγείσαι σε ένα διάδρομο σούπερ μάρκετ με το καλάθι στο ένα χέρι και το κινητό στο άλλο, βλέποντας ταυτόχρονα ντοκιμαντέρ για την άγρια ζωή στην τηλεόραση, πίστεψέ μας η γαζέλα έχει χάσει περισσότερα σε ένα 3λεπτο σπριντ για την ζωή της από τα δόντια της λεοπάρδαλης παρά εσύ μέσα σε 30 λεπτά χαλαρής βολτούλας πάνω στον πλαστικό ιμάντα.

Θα πρέπει να επαναπροσδιορίσεις όλη σου την προπόνηση και να την προσαρμόσεις στους στόχους που έχεις βάλει. Και αν ο στόχος σου είναι η απώλεια λίπους, τότε θα πρέπει να προετοιμαστείς να ιδρώσεις, να χάσεις την ανάσα σου, να κουραστείς. Μαζί με ένα σωστά καταρτισμένο πλάνο διατροφής απώλειας λίπους αυτή η κίνηση είναι το δεύτερο συστατικό που θα σε κάνει να χάσεις βάρος αποτελεσματικά: Πάτα το κουμπί με το βελάκι προς τα πάνω. Ξέρεις ποιο.

3. Έλλειψη επαρκούς όγκου προπόνησης

Ένταση στο αερόβιο δεν σημαίνει αποκλεισμός από την αίθουσα με τα βάρη. Ποιος μίλησε για 60 λεπτά διάδρομο άλλωστε. Ο μεταβολισμός σου πρέπει να τρέχει με χίλια τώρα που ξεκινάς να χάσεις κιλά και η προπόνηση με βάρη προσφέρει ακριβώς αυτό. Το μεγάλο πλεονέκτημα της γυμναστικής με βάρη είναι ότι αυξάνει τον ρυθμό μεταβολισμού, πράγμα που σημαίνει ότι καις περισσότερες θερμίδες καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό ως συνέπεια να δημιουργεί ένα εξαιρετικό περιβάλλον απώλειας λίπους.

Διάβασε επίσης: Γιατί η προπόνηση χαμηλού όγκου δεν φέρνει ποτέ αποτελέσματα

Όταν μιλάμε για όγκο προπόνησης, αυτό που εννοούμε είναι ένα πρόγραμμα γυμναστικής με βάρη το λιγότερο 3 ημερών που να καλύπτει όλες τις μυικές ομάδες με βασικές ασκήσεις που θα δημιουργήσουν την κατάλληλη διέγερση. Και εδώ εννοείται ότι εφαρμόζουμε την έννοια της έντασης που είπαμε παραπάνω, με πραγματικά κιλά και πραγματικό φόρτο. Όχι περίπατο ΚΑΙ στην αίθουσα βαρών.

4. Έλλειψη εστίασης σε ένα πρόγραμμα

Ξεκίνησες ένα πρόγραμμα γυμναστικής και το παράτησες μετά από 2 προπονήσεις επειδή βρήκες ένα άλλο πρόγραμμα στο ίντερνετ που σου υποσχόταν τρελά αποτελέσματα μόνο σε 3 εβδομάδες, το οποίο πάλι το παράτησες μετά από μία εβδομάδα επειδή τελικά ήταν για πολύ προχωρημένους; Και περιμένεις με από τέτοια σκαμπανεβάσματα και πετσοκόψιμο προπονήσεων να δεις κάποια μετρήσιμη πρόοδο επάνω σου;

Αντί λοιπόν να επικεντρώνεσαι για το τέλειο πρόγραμμα στο διαδίκτυο που θα σε κάνει φέτες σε μόλις 3 προπονήσεις, επικεντρώσου σε αυτό που έχεις τώρα στα χέρια σου και προσπάθησε να τελειοποιήσεις εσένα (όχι το πρόγραμμα) στις ασκήσεις που σου δόθηκαν να κάνεις. Η πρόοδος έρχεται με συνέπεια, με μεθοδικότητα και με προοδευτική υπερφόρτωση.

5. Έλλειψη δραστηριότητας εκτός γυμναστηρίου

Ο ξεκολλημός που δεν έχεις από το pc (ή την τηλεόραση) είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους πήρες λίπος εξ αρχής. Έτσι, αν δεν έχεις ξεπεράσει αυτή τη συνήθεια, τότε δεν θα μπορέσεις να μεγιστοποιήσεις τα αποτελέσματα απώλειας λίπους.

Ψάξε για ευκαιρίες να δραστηριοποιηθείς έξω από το γυμναστήριο. Αυτό μπορεί να σημαίνει να βγάλεις το σκύλο για μεγαλύτερη βόλτα, να περπατάς περισσότερο αντί να χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο για μικρές αποστάσεις, αν είσαι γονιός να σχεδιάσεις 1-2 μέρες την εβδομάδα να πας τα παιδιά στο πάρκο και να παίξεις μαζί τους ενεργά παιχνίδια κοκ. Ότι μπορείς να κάνεις μέσα στην ημέρα που προϋποθέτει την κίνηση του να σηκώνεσαι από την καρέκλα και να κάνεις κάτι που δεν περιλαμβάνει μια συσκευή με led pixels είναι καλό.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ