fbpx

Δυνατοί ώμοι για να δυναμώσετε σε όλες τις ασκήσεις

Οι ώμοι συμβάλουν σχεδόν σε κάθε κίνηση που στοχεύει μυική ομάδα του άνω μέρος του σώματος. Δυναμώνοντας τους, δυναμώνουμε σε όλες τις ασκήσεις!
Προπονήσου στο σπίτι ή το γυμναστήριο με δεκάδες δωρεάν προγράμματα γυμναστικής για κάθε στόχο
δυνατοί ώμοι

Οι δελτοειδείς είναι μια πολύ πυκνή μάζα μυών, με πάρα πολλούς υποδοχείς που δεν τους αρέσουν τα λίγα κιλά. Σκεφτείτε πόσο καλά ανταποκρίνονται όταν εκτελούμε ασκήσεις για στήθος ή πλάτη. Αν δεν ήταν οι ώμοι μας, να παίρνουν ένα μέρος του φορτίου, δεν θα σηκώναμε ούτε τα μισά στον πάγκο ή στις κωπηλατικές. Άρα είναι λογικό οι δυνατοί ώμοι να ισούνται με περισσότερα κιλά σε όλες τις ασκήσεις. Ας δούμε πως θα τους πάμε στο επόμενο επίπεδο με ασφάλεια.

Οι ώμοι είναι κατασκευασμένοι να δέχονται πολύ φόρτο και ανταποκρίνονται τέλεια σε πολλά σετ με πολλές επαναλήψεις και μέτρια κιλά. Δηλαδή σε δυνατές και όχι τεμπέλικες προπονήσεις. Και όταν λέμε “δυνατές” εννοούμε προπονήσεις που αφιερώνουν τουλάχιστον 20 συνολικά σετ σε αυτούς τους μύες. Οι πραγματικά δυνατοί ώμοι ωστόσο θέλουν τη δική τους μέρα.

Τοποθετώντας τους ώμους σε μια δική τους ημέρα είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να δείτε άμεσα αποτελέσματα καθώς θα είστε σε θέση να τους κουράσετε πλήρως. Αν θέλετε μαζί τους να συμπεριλάβετε και τραπεζοειδείς, μπορείτε άνετα να το κάνετε. Το να συνδυάζετε όμως πλάτη με ώμους ή στήθος με ώμους στην ίδια ημέρα δεν θα έχει τα ίδια δραματικά αποτελέσματα από όσο μια μέρα αποκλειστικά για αυτούς τους μύες. Συν του ότι το στήθος ή η πλάτη (αν πάνε στην αρχή της προπόνησης) θα έχουν “τραβήξει” όλο το γλυκογόνο από τους δελτοειδείς πριν καν τους χτυπήσετε…

Ναι, αλλά δεν θα τους “κάψω” έτσι;

Βασικά, ναι. Αλλά αυτό είναι το όλο νόημα! Το καλό της υπόθεσης είναι ότι οι δελτοειδείς είναι μια μικρή μυική ομάδα που αναρρώνει σε μικρό χρονικό διάστημα. Δηλαδή, μετά από 48 ώρες θα είστε μια χαρά! Προσέξτε όμως, να μη κάνετε την επόμενη μέρα στήθος!

Ιδανικά, μπορείτε να τους τοποθετήσετε μια Πέμπτη και την Παρασκευή να κάνετε πόδια. Έτσι θα έχετε όχι 2, αλλά 4 ολόκληρες ημέρες ξεκούρασης (αν υποθέσουμε ότι το σαβ/κο ξεκουράζεστε). Επίσης, ενώ ένα βάρβαρο σετ πιέσεων πάγκου θα σας κάνει να λαχανιάσετε 2 – 3 λεπτά, όσο δυνατά και αν χτυπήσετε τους ώμους δεν πρόκειται να “πεθάνετε” από την εξάντληση και θα είστε έτοιμοι για ένα ακόμα σετ σε λιγότερο από 1-1,5 λεπτά. Αυτό είναι καλό αν είστε από τους βιαστικούς τύπους που θέλουν να “συμπυκνώνουν” όσο το δυνατόν τις προπονήσεις τους


Χτίσε μυς. Χάσε βάρος. Go Fitpro.

Διάλεξε το πρόγραμμα που σου ταιριάζει και ξεκίνα τώρα

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ENSOMATI FITPRO

Και μια που μιλάμε για βιαστικούς τύπους…

Βιαστική προπόνηση μεν, παραγωγική δε. Χρησιμοποιώντας την τεχνική προ-εξάντλησης μπορείτε να συμπυκνώσετε το χρόνο στο γυμναστήριο, χωρίς όμως να φύγετε αισθανόμενοι ότι δεν κάνατε τίποτα. Η τεχνική προ-εξάντλησης αποτελείται από “κύκλους” ασκήσεων η μία αμέσως μετά την άλλη με 1 λεπτό ξεκούραση ανάμεσα στα σετ. Ένα παράδειγμα για δελτοειδείς είναι το εξής:

Αυτός ο κύκλος θα σας πάρει περίπου 90” για να εκτελεστεί συν 180” (στο περίπου και τα δύο… μην βγάζετε τα χρονόμετρα…), δηλαδή κάπου στα 4-4,5 λεπτά. Εκτελέστε 5 τέτοιους κύκλους (ο πρώτος κύκλος θα είναι κύκλος ζεστάματος με ελαφριά κιλά) και σε 20 περίπου λεπτά έχετε μια πλήρη εκγύμναση των ώμων από όλες τις μοίρες. Αν δεν έχετε κουραστεί στο τέλος του κύκλου, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον 4 σετ από μια ακόμη άσκηση για ώμους.

Προσοχή όμως

Ακόμα και οι πιο δυνατοί ώμοι κάθονται πάνω σε πολύ “ευαίσθητα” σημεία στο σώμα μας (στροφικό πέταλο, κλείδα κλπ), θέλει πολύ – μα πάρα πολύ – καλό ζέσταμα πριν αρχίζετε να πετάτε 10κιλα και 20κιλα στον αέρα, ώστε να μη σας μείνουν αυτοί οι μύες στο χέρι! Αλλά αυτό το ξέρατε ήδη…

Προπονήσου στο σπίτι ή το γυμναστήριο με δεκάδες δωρεάν προγράμματα γυμναστικής για κάθε στόχο

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να χτίσεις το σώμα που θες
Προπονήσου στο σπίτι ή το γυμναστήριο με δεκάδες δωρεάν προγράμματα γυμναστικής για κάθε στόχο
EnSomati Mealpro
EnSomati Mealpro

Προγράμματα διατροφής για απώλεια βάρους ή χτίσιμο μυικής μάζας, ειδικά σχεδιασμένα για αθλητική απόδοση, υγεία και ευεξία.


μάθε πως να χτίσεις μύες

Μάθε πως να χτίσεις μύες

Απλά και αποτελεσματικά

μάθε πως να χτίσεις μύες

Μάθε πως να χτίσεις μύες

Απλά και αποτελεσματικά


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ


Η προπόνησή σου στο επόμενο επίπεδο

EnSomati Fitpro

Κατέβασε προγράμματα γυμναστικής σχεδιασμένα για τους δικούς σου στόχους. Γυμνάσου με πρόγραμμα. Γυμνάσου σωστά.

Όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να χτίσεις το σώμα που θες

Χτίσε μύες. Χάσε βάρος.

Εγγράψου στο εβδομαδιαίο newsletter του EnSomati και λάβε δωρεάν προγράμματα και συμβουλές προπόνησης ειδικά για τους στόχους σου.Copyright © 2012-2021 EnSomati - Όλα τα νομικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Οι εικονογραφήσεις σε αυτό το site αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία της EnSomati. Συμβουλευτείτε πάντα τον προσωπικό σας ιατρό πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής ή διατροφής. Το περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο προορίζεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ιατρική συμβουλή ή ως αντικατάσταση ενός εξειδικευμένου επαγγελματία υγείας.