ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Συμβουλές προπόνησης με βάρη, αερόβιας προπόνησης και άρθρα για πρόληψη και αθλητική αποκατάσταση

εκρηκτική δύναμη

Τι είναι εκρηκτική δύναμη και πως να την τελειοποιήσετε

Μια από τις μεγαλύτερες παρεξηγήσεις στις περισσότερες προπονήσεις με βάρη είναι η χρήση εκρηκτικών κινήσεων. Οι περισσότεροι από εμάς πηγαίνουμε στο γυμναστήριο και χρησιμοποιούμε αργές και ελεγχόμενες κινήσεις για να επιτύχουμε κέρδη σε όγκο, που είναι σωστό μεν, αλλά σπάνια χρησιμοποιούμε εκρηκτικές κινήσεις που προωθούν τη δύναμη. Αν αναρωτιέστε γιατί ενώ έχετε ένα καλά αναπτυγμένο στήθος, έχετε όλως περιέργως κολλήσει στα 80 κιλά πάγκο διαβάστε παρακάτω.

Τι είναι εκρηκτική δύναμη;

Εκρηκτική δύναμη είναι η ικανότητα ενός να δαπανήσει ενέργεια σε μια εκρηκτική ή σε μια σειρά γρήγορων κινήσεων, όπως άλματα, άρσεις, ανυψώσεις, πιέσεις.

Γεγονός: Έρευνες έχουν δείξει πως η εκτέλεση ασκήσεων με εκρηκτικό τρόπο παράγει θετικά αποτελέσματα στην αθλητική απόδοση.

Οι εκρηκτικές προπονήσεις που προωθούν την ταχυδύναμη είναι εξαιρετικά χρήσιμες για ένα σωρό ασκήσεις όπως οι πιέσεις στήθους, τα squat, τα επολέ και τα deadlifts, δεδομένου ότι κάθε άσκηση χρησιμοποιεί ταχυδύναμη για να σηκώσει ή να έλξει ένα βάρος. Χρησιμοποιώντας αυτό το είδος προπόνησης για αρκετό χρονικό διάστημα θα σας βοηθήσει να αυξήσετε τη δύναμη και, σε τελική ανάλυση, τη μυική σας μάζα.

Πως εκτελείται

Η μέθοδος είναι σχετικά απλή και μπορεί ήδη να τη γνωρίζετε. Όταν εκτελείτε μια άσκηση πίεσης (δηλαδή πιέζετε το βάρος μακριά από το σώμα σας, όπως οι πιέσεις στήθους), κατά την εκκεντρική φάση (χαμήλωμα του βάρους) πηγαίνετε με αργό και σταθερό ρυθμό, ενώ κατά το ανέβασμα πηγαίνετε με γρήγορο ρυθμό, σχεδόν απότομα. Με τον τρόπο αυτό, η εκρηκτική μέθοδος αυξάνει τη μυϊκή δύναμη η οποία ορίζεται ως το ποσοστό της εκτέλεσης της εργασίας. Επιπλέον, το τμήμα της εκρηκτικής απόδοσης μιας άσκησης έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τόσο το “ποσοστό της ισχύος” όσο και το “ποσοστό της ταχύτητος” μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Με απλά ελληνικά: Οι μυς σας προσαρμόζονται στην κίνηση και γίνονται πιο δυνατοί.

Και μια που είπαμε προσαρμογή

Οι συσπάσεις μυών ελέγχονται από τον εγκέφαλο (ΚΝΣ) και ρυθμίζονται με βάση νευρωνικών αντιδράσεων που υπαγορεύουν αν μια κίνηση είναι ασφαλής ή επιζήμια. Αυτό λέγεται “νευρωνικός έλεγχος ισχύος” ή “ώπα μεγάλε, χαλάρωσε λίγο”. Οι μύες, με τη σειρά τους, ρυθμίζονται από κινητικές μονάδες που, όταν ενεργοποιούνται, προκαλούν τις ίνες να τεντώσουν ή να συσπάσουν. Επειδή λοιπόν, το επίπεδο της κινητικής δραστηριότητας είναι ευθέως ανάλογο με το επίπεδο της δύναμης που απαιτείται για να ολοκληρωθεί μια εργασία (νευρωνικός έλεγχος ισχύος), η εκρηκτική μέθοδος προπόνησης παρακάμπτει αυτή την αντίδραση ασφάλειας του ΚΝΣ (το “ώπα μεγάλε, χαλάρωσε λίγο”) και ενεργοποιεί περισσότερες μυικές ίνες για να εκτελέσει την άσκηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Πώς να κάνετε πιο πολλές επαναλήψεις σε κάθε σετ με cluster sets

Πώς να κάνετε πιο πολλές επαναλήψεις σε κάθε σετ με cluster sets

5 πράγματα που θα πρέπει να κάνετε κάθε μέρα για να χτίζετε μύες

5 πράγματα που θα πρέπει να κάνετε κάθε μέρα για να χτίζετε μύες

Δυναμώστε τους ώμους για να δυναμώσετε σε όλες τις ασκήσεις

Δυναμώστε τους ώμους για να δυναμώσετε σε όλες τις ασκήσεις


 

Tags: ,

Χτίσε μύες. Χάσε βάρος.

Εγγράψου στο μηνιαίο newsletter του ensomati και λάβε προγράμματα και συμβουλές προπόνησης ειδικά
για τους στόχους σου δωρεάν.


Copyright © 2012-2017 EnSomati - Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα