Skip to main content

Τι είναι η διαλειμματική νηστεία – Intermittent fasting

Μια δίαιτα που κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος στον διατροφικό κόσμο τα τελευταία χρόνια είναι η Intermittent fasting ή διαλειμματική νηστεία
διαλειμματική νηστεία

Ένα διατροφικό πρωτόκολλο που κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος στον διατροφικό κόσμο τα τελευταία χρόνια, το οποίο σαφέστατα έχει επιρροές από την πιο επαναστατική διατροφή της τελευταίας δεκαετίας της Warrior Diet, είναι η Intermittent fasting (σε ελεύθερη μετάφραση “Διαλειμματική νηστεία” ή “Περιοδική νηστεία”).

Η λέξη νηστεία (που εμπεριέχεται στην ονομασία αυτής της διατροφής μπορεί να φοβίζει τον περισσότερο κόσμο όταν την πρωτοακούει μη φοβάστε όμως δεν πρόκειται να κάνετε προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου ούτε να περιπλανηθείτε σαράντα μέρες στην έρημο της Ιερουσαλήμ απλά θα συμπεριλάβετε μια προσωρινή αποχή από το φαγητό κάθε 24ώρο.

Με λίγα λόγια…

Η Περιοδική νηστεία χωρίζει το καθημερινό σας 24ωρο σε δύο φάσεις, την φάση κατανάλωσης και την φάση της νηστείας.

 • Φάση κατανάλωσης: Σε αυτή την φάση είστε ελεύθεροι να καταναλώσετε όλες τις ημερήσιες θερμίδες και τα γεύματα σας και διαρκεί 9 – 6 ώρες ανάλογα με τις προτιμήσεις και το καθημερινό πρόγραμμα του καθενός.
 • Φάση νηστείας: Σε αυτή την φάση δεν θα καταναλώσετε τίποτα και διαρκεί από 15 – 18 ώρες εκ των οποίων οι περισσότερες θα αποτελούνται από τον βραδινό σας ύπνο. Είναι πολύ σημαντικό να ενυδατώνεστε καλά σε αυτή την φάση πίνοντας μπόλικο νερό. Επίσης επιτρέπετε οποιοδήποτε άλλο ρόφημα αρκεί να μην έχει υδατάνθρακες (ζάχαρη, μέλι κτλ).

Διάβασε επίσης: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την κυκλική διατροφή

Πρωτόκολλο ημερήσιας διατροφής

Εφόσον το τελευταίο σας γεύμα την προηγούμενη μέρα είναι στις 8 το βράδυ το επόμενο γεύμα σας ιδανικά μπορεί να είναι στις 12 το μεσημέρι (16 ώρες). Από τις δώδεκα το μεσημέρι έως τις οκτώ το βράδυ (8 ώρες) μπορείτε να καταναλώσετε τα γεύματα σας ανάλογα πως βολεύει καλύτερα στο πρόγραμμα του καθενός.

Η επιστήμη πίσω από την συγκεκριμένη μέθοδο διατροφής

Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη η οποία βοηθά στην μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα η οποία παράγεται σε μεγάλο βαθμό από το πάγκρεας όταν τρώμε συνεχόμενα γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες. Η ορμόνη αυτή μετά από ένα σημείο χάνει την ικανότητα της να ενεργοποιεί τους υποδοχείς των κυττάρων για μεταφορά της γλυκόζης σε αυτά (μείωση της ινσουλινικής ευαισθησίας) οπότε αποθηκεύεται ως λίπος.

Είναι σαν να λέμε ότι ή ινσουλίνη χτυπά την πόρτα των κυττάρων σε τόσο συχνό και ενοχλητικό βαθμό που κάποια στιγμή βαριούνται και παύουν να απαντούν!

Η μείωση της ινσουλινικής ευαισθησίας οδηγεί επίσης σε διαβήτη, καρδιακά κ.α προβλήματα υγείας.

Η αυξητική ορμόνη είναι η βασική ορμόνη που ευθύνεται για την απελευθέρωση λιπαρών οξέων από τον λιπώδη ιστό (το κάψιμο του λίπους δηλαδή) . Μεγάλα διαστήματα αποχής από το φαγητό έχει αποδειχτεί πως βελτιώνουν την ευαισθησία της ινσουλίνης και αυξάνουν τα επίπεδα αυξητικής ορμόνης η οποία προστατεύει τους μύες σας μη αφήνοντάς την διάσπαση πρωτεϊνών για παραγωγή ενέργειας (δεν θα κάψετε μύες). Μερικά άλλα οφέλη της αυξητικής ορμόνης είναι η αύξηση μυϊκού ιστού και απορρόφησης μετάλλων από τα οστά, και την βελτίωση της υγείας των εσωτερικών μας οργάνων όπως της καρδιάς και των νεφρών.

Εν συντομία μερικά από τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας

 • Αύξηση της ινσουλινικής ευαισθησίας
 • Αυξημένη καύση του λίπους
 • Αύξηση της αυξητικής ορμόνης
 • Αύξηση και διατήρηση μυϊκού ιστού
 • Καταπολεμά την πρόωρη γήρανση
 • Βελτιώνει την καρδιαγγειακή μας λειτουργία

Με απλά λόγια…

Το σώμα σας αποθηκεύει λίπος ως μηχανισμό επιβίωσης σε περίπτωση που δεν θα έχει επαρκής ποσότητα τροφής στο μέλλον. Όταν τρώμε συνεχόμενα όλη μέρα χωρίς να κάνουμε αποχή από το φαγητό το σώμα μας δεν έχει κάποιο λόγο να κάψει λίπος καθώς το στομάχι μας διασπά συνεχώς τροφή σε γλυκόζη για να τροφοδοτεί την κάθε μας λειτουργία. Για να κάψουμε λίπος θα πρέπει να απέχουμε από το φαγητό ένα διάστημα κατά το οποίο το σώμα μας θα έχει χωνέψει πλήρως την τροφή που έχουμε καταναλώσει και να έχει χρησιμοποιήσει όλη την γλυκόζη που καταλήγει στο αίμα μας. Ναι είναι τόσο απλό όσο ακούγεται!

Συνηθισμένες δυσκολίες κατά την διαλλειματική νηστεία

Η μεγαλύτερη δυσκολία αυτής της διατροφής είναι ο αυτοέλεγχος που απαιτείται κατά την φάση της νηστείας. Η γκρελίνη η οποία είναι η ορμόνη που μας κάνει να πεινάμε και βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα το πρωί αφού έχει περάσει ένα μεγάλο διάστημα χωρίς να φάμε.

Αν όμως συγκρατηθείτε τις πρώτες δύο περίπου ώρες αφότου ξυπνήσετε για να πέσουν φυσικά τα επίπεδα αυτής της ορμόνης το υπόλοιπο διάστημα της συγκεκριμένης φάσης θα είναι παιχνιδάκι! Επίσης αυτή η πρωινή πείνα είναι κάτι που με τον καιρό υποχωρεί σε μεγάλο βαθμό από μόνη της και θα ανακαλύψετε πως αυτό που χρειάζεται το σώμα σας το πρωί είναι κυρίως νερό!

Σε ποιους δεν απευθύνεται η συγκεκριμένη διατροφή
 • Ανήλικους. Η δίαιτα αυτή δεν απευθύνεται σε άτομα που βρίσκονται ακόμα στην ανάπτυξη.
 • Άτομα με παθήσεις που σχετίζονται με την ινσουλίνη όπως υπογλυκαιμία, διαβήτη κτλ θα πρέπει να συμβουλεύονται πρώτα τον γιατρό τους πριν ακολουθήσουν την συγκεκριμένη δίαιτα.
 • Γενικά άτομα με οπουδήποτε πρόβλημα υγείας θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους προτού ακολουθήσουν οποιαδήποτε μέθοδο διατροφής/δίαιτα!
 • Άτομα με υψηλό μεταβολισμό που βρίσκονται σε περίοδο υπερτροφίας!

Πηγές
Intermittent fasting is a key strategy for anti-aging and longevity
Routine periodic fasting is good for your health, and your heart, study suggests
Increased Meal Frequency Does Not Promote Greater Weight Loss in Subjects Who Were Prescribed an 8-week Equi-Energetic Energy-Restricted Diet


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ