Ο απόλυτος οδηγός για την πρωτεΐνη ορού γάλακτος

πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Χτίσε μύες. Χάσε βάρος.

Μην χάνεις κανένα άρθρο σαν και αυτό. Εγγράψου τώρα στο newsletter του Ensomati και λάβε κάθε εβδομάδα δωρεάν προγράμματα ασκήσεων, άρθρα για διατροφή και συμβουλές προπόνησης σύμφωνα με τους στόχους σου.

Οι παρακάτω σελίδες περιέχουν όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πρωτεΐνη ορού γάλακτος και τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να επιλέξετε την κατάλληλη πρωτεΐνη για εσάς.

Τι είναι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Ο ορός γάλακτος είναι η υψηλότερη σε βιολογική αξία πρωτεΐνη που υπάρχει. Πρόκειται για την πιο πλούσια πηγή αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA), που περιέχει τα υψηλότερα γνωστά επίπεδα από κάθε άλλη φυσική πηγή τροφίμων. Ο ορός γάλακτος είναι ένας από τους 2 τύπους πρωτεΐνης που προέρχεται από το γάλα (ο άλλος είναι η πρωτεΐνη καζεΐνης). Προέρχεται κατά τη διαδικασία όταν το αγελαδινό γάλα μετατρέπεται σε τυρί, όντας ουσιαστικά υποπροϊόν του.

Άλλα τρόφιμα περιέχουν πρωτεΐνη ορού γάλακτος;

Δεν υπάρχουν τρόφιμα που να περιέχουν πραγματική πρωτεΐνη ορού γάλακτος (εκτός από πρωτεϊνικές μπάρες!) Ωστόσο, πολλά τρόφιμα περιέχουν υψηλά επίπεδα άλλων ειδών πρωτεΐνης. Εδώ είναι οι πιο κοινοί τύποι τροφίμων υψηλής πρωτεΐνης:

  • Άπαχο κρέας κόκκινο (20% πρωτεΐνη)
  • Κοτόπουλο / Γαλοπούλα (20% πρωτεΐνη)
  • Ψάρια (20% πρωτεΐνη)
  • Αυγά (6-8% πρωτεΐνη)
  • Τυρί (10-30% πρωτεΐνη)
Τι τύποι πρωτεΐνης ορού γάλακτος υπάρχουν;

Υπάρχουν 2 βασικοί τύποι των πρωτεϊνών ορού γάλακτος: Η συμπυκνωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey protein concentrate) και η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey protein isolate ). Η συμπυκνωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι χαμηλή σε λιπαρά, έχει υψηλή βιολογική αξία και είναι συνήθως περίπου 75% καθαρή πρωτεΐνη κατά βάρος. Η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι η πρωτεΐνη στην πιο αγνή της μορφή καθώς υποβάλλεται σε επεξεργασία αφαίρεσης όλων των στελεχών λίπους και λακτόζης (ο υδατάνθρακας του γάλακτος). Συνήθως, η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι περίπου 90% + καθαρή πρωτεΐνη κατά βάρος.

Διάβασε επίσης: Πόσο σημαντική είναι συμπλήρωση με αμινοξέα;

Τα συμπληρώματα πρωτεϊνών ορού γάλακτος εμπίπτουν γενικά σε 3 κατηγορίες: Την απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος, την συμπυκωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος και μείγματα των δύο. Οι σκόνες συμπυκωμένης πρωτεΐνης ορού γάλακτος είναι οι φθηνότερες, αλλά έχουν κάποια λιπαρά και επίσης, περιέχουν λακτόζη. Η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος σε σκόνη έχει την μεγαλύτερη συγκέντρωση πρωτεΐνης ανά μερίδα και κυριολεκτικά μηδέν υδατάνθρακες, λίπος και λακτόζη. Ως επόμενο, η τιμή της είναι υψηλότερη από την συμπυκνωμένη. Τέλος, τα μείγματα πρωτεΐνης που είναι και η πιο δημοφιλής κατηγορία συνδυάζουν τους δύο προαναφερθέντες τύπους σε ένα προϊόν με προσιτό κόστος για τον καταναλωτή.

Η βιολογική αξία του ορού γάλακτος έναντι σε άλλων πηγών πρωτεΐνης

Η Βιολογική Αξία ή ΒΑ, είναι το μέτρο της αποτελεσματικότητας μιας πρωτεΐνης και πώς μπορεί να απορροφηθεί και να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό για μυϊκή ανάπτυξη. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός, τόσο μεγαλύτερη η απόδοση. Είναι ένας δείκτης που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει την πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Η πρωτεΐνη του αυγού καθορίζει τα πρότυπα με δείκτη 100. Το βόειο κρέας για παράδειγμα, έχει δείκτη 75. Με την πρωτεΐνη ορού γάλακτος, όμως, η ΒΑ της μπορεί να είναι τόσο υψηλή όσο 170. Η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος έχει τη μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα πηγών ορού γάλακτος, συνήθως περίπου 30-60% περισσότερο από την συμπυκνωμένη.

Τα οφέλη της πρωτεΐνης ορού γάλακτος

Ο ορός γάλακτος είναι κατά πολύ ανώτερος από όλες τις άλλες μορφές της πρωτεΐνης. Παρέχει το σώμα με το τέλειο προφίλ αμινοξέων για την ανάρρωση και το χτίσιμο των μυών. Όλοι οι bodybuilders και οι επαγγελματίες αθλητές γνωρίζουν τη σημασία της χρήσης συμπληρωμάτων πρωτεΐνης ορού γάλακτος για αύξηση μυϊκού όγκου, δύναμης και επιτάχυνση της ανάρρωσης. Ο ορός γάλακτος είναι επίσης γρήγορα αφομοιώσιμος, που σημαίνει ότι πηγαίνει εκεί όπου χρειάζεται – γρήγορα!

Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος, διαδραματίζουν τεράστιο ρολό στη μετα-προπόνητική διατροφή, όταν το σώμα είναι σε μια καταβολική κατάσταση και χρειάζεται μια γρήγορη δόση πρωτεΐνης. Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό χαρακτηριστικό, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική συμπλήρωση με πρωτεΐνη ορού γάλακτος, προωθεί ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.


Προγράμματα διατροφής Mealpro

Πάρε τον έλεγχο στη διατροφή σου

Προγράμματα διατροφής για απώλεια βάρους ή χτίσιμο μυικής μάζας, ειδικά σχεδιασμένα για αθλητική απόδοση, υγεία και ευεξία. Δες γιατί το Ensomati Mealpro ξεχωρίζει από τις δίαιτες που ξέρεις.

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ENSOMATI MEALPRO

Αποτελέσματα της πρωτεΐνης ορού γάλακτος στην αθλητική απόδοση

  • Αυξάνει τη μυϊκή μάζα
  • Μειώνει το χρόνο ανάρρωσης των μυών
  • Επιταχύνει την αποκατάσταση των μυών
  • Σταματά τα φαινόμενα καταβολισμού (μυϊκής διάσπασης)
  • Αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό του σώματος

Ποιος μπορεί να επωφεληθεί από τη χρήση συμπληρωμάτων πρωτεϊνών ορού γάλακτος;

Ο ορός γάλακτος σε σκόνη χρησιμοποιείται παραδοσιακά από bodybuilders και αθλητές λόγω της ικανότητάς του να προωθήσει την μυϊκή ανάπτυξη. Αλλά, καθώς διεξάγονται νέες επιστημονικές μελέτες, ο ορός γάλακτος χρησιμοποιείται και σε άλλες εφαρμογές, όπως στην απώλεια βάρους, στη θεραπεία του καρκίνου, στα νεογέννητων μωρά, στην επούλωση των πληγών και στους ηλικιωμένους.

Σχεδόν όλοι μπορούν να επωφεληθούν με κάποιο τρόπο από τα συμπληρώματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος. Φυσικά, οι άνθρωποι που χρειάζονται αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος από τη συμπλήρωση με ορό γάλακτος όπως, όλοι όσοι ασχολούνται με τη σωματική διάπλαση, οι αθλητές δύναμης, οι αθλητές αντοχής, άνθρωποι σε διαιτητικά προγράμματα απώλειας βάρους και χορτοφάγοι.

Έχει καμία παρενέργεια;

Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες παρενέργειες όσον αφορά τη χρήση πρωτεΐνης ορού γάλακτος, εφόσον ένα άτομο δεν έχει καμία ιδιαίτερη αλλεργία ή δεν χρειάζεται να περιορίσει τα γαλακτοκομικά προϊόντα για ιατρικούς λόγους. Αν είστε αλλεργικοί στα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμβουλευτείτε ένα γιατρό πριν από την κατανάλωση κάθε τύπου πρωτεΐνης ορού γάλακτος.

Κάνοντας τη σωστή επιλογή

Όταν πρόκειται για την επιλογή ενός συμπληρώματος πρωτεΐνης ορού γάλακτος που είναι κατάλληλο για τις δικές σας προσωπικές ανάγκες, υπάρχουν δύο βασικά πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη: Το πρώτο φυσικά είναι το κόστος και το δεύτερο η ποιότητα. Όπως αναφέραμε στο 1ο μέρος του αφιερώματος μας, υπάρχουν 3 διαθέσιμοι τύποι πρωτεΐνης ορού γάλακτος:

  • Η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος – η πιο αγνή μορφή πρωτεΐνης
  • Η συμπυκνωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος – ελαφρώς υψηλότερη σε λιπαρά και λακτόζη
  • Και τα μείγματα πρωτεϊνών ορού γάλακτος- που είναι μια μίξη των δύο παραπάνω

Προφανώς, όσο πιο αγνό και υψηλής ποιότητας το προϊόν τόσο υψηλότερη και η τιμή. Αυτός είναι ο λόγος που η απομονωμένη (isolate) είναι η πιο ακριβή μορφή πρωτεΐνης ορού γάλακτος. Αλλά θα πάρετε ότι πληρώσατε: καθαρή πρωτεΐνη με κυριολεκτικά μηδέν λιπαρά, υδατάνθρακες και μηδέν λακτόζη. Είναι η υψηλότερη δυνατή ποιότητα και θα σας δώσει το μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεΐνης ανά μερίδα με την ελάχιστη ποσότητα θερμίδων. Έτσι, εάν έχετε τα χρήματα, η απομονωμένη είναι η καλύτερη επιλογή.

Πλεονεκτήματα της απομονωμένης πρωτεΐνης ορού γάλακτος

  • Είναι η καθαρότερη μορφή πρωτεΐνης ορού γάλακτος διαθέσιμη
  • Δεν περιέχει λίπη, δεν περιέχει λακτόζη, δεν περιέχει υδατάνθρακες
  • Διαθέτει εξαιρετικό προφίλ αμινοξέων
  • Περισσότερη πρωτεΐνη ανά μερίδα
  • Ιδανική τόσο για όγκο όσο και για απώλεια λίπους

Μειονεκτήματα της απομονωμένης πρωτεΐνη ορού γάλακτος

  • Πιο ακριβή από τα μείγματα και την συμπυκνωμένη

Η συμπυκνωμένη πρωτεΐνη (concentrate) δεν είναι τόσο απόλυτα φιλτράρισμένη όσο η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλής ποιότητας και πλούσια σε αμινοξέα (τα δομικά στοιχεία του μυϊκού ιστού). Επειδή δεν είναι τόσο καλά φιλτραρισμένη, σημαίνει ότι θα πάρετε ελαφρώς λιγότερη πρωτεΐνη ανά μερίδα και συχνά ο αριθμός των θερμίδων θα είναι υψηλότερος.

Διάβασε επίσης: Πώς να επιλέξετε την ιδανική πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Αυτό μπορεί να μην έχει σημασία για κάποιον που προσπαθεί να βάλει κιλά, αλλά όσον αφορά την απώλεια βάρους ή την προετοιμασία για ένα διαγωνισμό, αυτό θα μπορούσε να έχει σημασία. Η διαφορά είναι συνήθως περίπου 2-5g πρωτεΐνης ανά μερίδα. Σε μια δόση (scoop) 30g απομονωμένης πρωτεΐνης ορού γάλακτος περιέχονται περίπου 25g πρωτεΐνης και 105 θερμίδες, ενώ η ίδια μερίδα συμπυκνωμένης περιέχει συνήθως περίπου 21g και 130 θερμίδες.

Πλεονεκτήματα της συμπυκνωμένης πρωτεΐνης ορού γάλακτος

  • Υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα
  • Πολύ καλή για όγκο

Μειονεκτήματα της συμπυκνωμένης πρωτεΐνης ορού γάλακτος

  • Περιέχει μικρή ποσότητα λίπους και υδατανθράκων
  • Περισσότερες θερμίδες ανά μερίδα

Έτσι, ως τώρα θα σκέφτεστε ότι πιθανώς η επιλογή σας είναι είτε μαύρο, είτε άσπρο, υψηλή ποιότητα με υψηλό κόστος, χαμηλότερη ποιότητα με χαμηλότερο κόστος. Αλλά, υπάρχει κάποια μέση λύση! Τα μείγματα ορού γάλακτος σε σκόνη (blends), όπως το όνομα υπονοεί, περιέχουν και τα δύο είδη. Με τον τρόπο αυτό, οι κατασκευαστές συμπληρωμάτων έχουν βρει μια καλή χρυσή τομή μεταξύ ποιότητας και τιμής. Δεν είναι όμως, όλα τα μείγματα πρωτεϊνών ίσα. Μερικά έχουν μεγαλύτερο ποσοστό απομονωμένης, και αντίστροφα. Ένας απλός τρόπος για να καταλάβετε τι ποσοστά παίζουν σε ένα προϊόν μείγματος είναι εξετάζοντας τα συστατικά. Η πηγή πρωτεΐνης που αναφέρεται πρώτη στη θέση συστατικών είναι πάντα η κύρια πηγή πρωτεϊνών. Αυτό είναι καλό να το γνωρίζετε όταν κάνετε έρευνα για το τι σκόνη πρωτεΐνης πρόκειται να αγοράσετε καθώς η πλειοψηφία των πρωτεϊνών στην αγορά αποτελείται από μείγματα.

Πλεονεκτήματα των μειγμάτων πρωτεΐνης ορού γάλακτος

  • Καλό μείγμα και των δύο πρωτεϊνικών τύπων
  • Καλή ποιότητα για τα κόστος τους
  • Εξαιρετικό προφίλ αμινοξέων
  • Λιγότερο λίπος / υδατάνθρακες / λακτόζη από τις απλές συμπυκνωμένες πρωτεΐνες ορού γάλακτος
  • Πολλές επιλογές

Χτίσε μυς. Χάσε βάρος. Go Fitpro.

Διάλεξε το πρόγραμμα που σου ταιριάζει και ξεκίνα τώρα

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ENSOMATI FITPRO

Μειονεκτήματα των μειγμάτων πρωτεΐνης ορού γάλακτος

  • Περισσότερο λίπος / υδατάνθρακες / λακτόζη από την απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος
  • Μερικά μίγματα περιέχουν μεγάλα ποσοστά συμπυκνωμένης (χαμηλότερης ποιότητας) πρωτεΐνης ορού γάλακτος, οπότε προσοχή που επενδύετε τα λεφτά σας!
Μια ακόμα σημείωση όσον αφορά το κόστος και τις εταιρίες παραγωγής πρωτεϊνικών συμπληρωμάτων

Ο κόσμος λατρεύει το μάρκετινγκ. Μια όμορφη συσκευασία που προωθείται από έναν κορυφαίο αθλητή του bodybuilding και λεζάντες που υπόσχονται πολλά, τραβάνε τους πελάτες. Θα πρέπει να είστε έξυπνοι καταναλωτές και να κάνετε τη δική σας έρευνα πριν τοποθετήσετε τα λεφτά σας και την εμπιστοσύνη σας σε μια συγκεκριμένη μάρκα.

Σας συνιστούμε να διαβάζετε πάντα προσεκτικά τα συστατικά κάθε προϊόντος, να μπαίνετε σε φόρουμ συζητήσεων και να ρωτάτε αν έχετε απορίες και να ψάχνετε για κριτικές από ανθρώπους που έχουν δοκιμάσει το προϊόν που ενδιαφέρεστε.

Σχεδόν κάθε μήνα βγαίνει μια νέα πρωτεΐνη, φορτωμένη με έξτρα συστατικά, όπως διάφορες βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικά διεγερτικά κλπ, που σας υπόσχεται καλύτερες προπονήσεις, μεγαλύτερο όγκο, γρηγορότερη αποκατάσταση, ενώ το μόνο που θέλετε είναι μια απλή πρωτεΐνη. Ρωτήστε τον εαυτό σας: Το χρειάζομαι αυτό το έξτρα συστατικό; Αξίζει να δώσω λίγα λεφτά παραπάνω για δύο-τρεις επιπλέον βιταμίνες;


Σχετικές μελέτες
Tarnopolsky, M. (2006). Protein and amino needs for training and bulking up. In L. Burke & V. Deakin. (Eds.). Clinical sports nutrition (3rd ed.). (p. 73-111). NSW, Australia: McGraw Hill.
Tarnopolsky, M. A., Atkinson, S. A., MacDougall, J. D., Chelsey, A., Phillips, S. & Scharcz, H. P. (1992). Evaluation of protein requirements for trained strength athletes. Journal of Applied Physiology, 73. (p. 1986-1995).


Συχνές ερωτήσεις

Μπορώ να συνδυάσω την πρωτεΐνη ορού γάλακτος με άλλα συμπληρώματα;

Ναι φυσικά. Στην πραγματικότητα, πρωτεΐνη ορού γάλακτος αναμειγνύεται καλά με μια ολόκληρη σειρά από συμπληρώματα! Μερικά παραδείγματα είναι κρεατίνη, γλουταμίνη και δεξτρόζη. Η πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να βελτιωθεί με το συνδυασμό με υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό παράγει μια λεγόμενη “αιχμή” στην ινσουλίνη, το οποίο παρέχει θρεπτικά συστατικά στους μύες γρηγορότερα από το νερό ή το γάλα.

Πόση πρωτεΐνη θα πρέπει να λαμβάνω;

Αυτό εξαρτάται από το βάρος σας, το επίπεδο άσκησης και τους στόχους που έχετε θέσει. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και έχουμε διαφορετικές ανάγκες. Ένας γενικός κανόνας είναι 2 γρ πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, αλλά ανάλογα με τους προπονητικούς σας στόχους μπορείτε να φτάσετε μέχρι τα 4 γρ.

Διάβασε επίσης: Tροφές πιο πλούσιες σε πρωτεΐνη. Ποιες ανήκουν στο top 10

Να έχετε στο νου σας ότι το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει μονομιάς 50 κιλά πρωτεΐνης χωρίς να αναγκαστεί να την αποβάλει, μιας και θα του είναι άχρηστη πέρα από μια συγκεκριμένη ποσότητα. Προσπαθείστε να χωρίσετε την πρωτεινική σας πρόσληψη σε 5 ή 6 ισόποσες μερίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας για να κρατήσετε υψηλά τα επίπεδα αμινοξέων στο αίμα και το μεταβολισμό σας σε ιδανικό επίπεδο.

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να καταναλώσω την πρωτεΐνη μου;

Ο ορός γάλακτος σε πρωτεϊνικό γεύμα είναι γρήγορα εύπεπτος, έτσι τον καθιστά ιδανικό για όταν χρειάζεστε μια γρήγορα αφομοιώσιμη πηγή πρωτεϊνών. Η πιο κοινή ώρα για να καταναλώσετε μια πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι συνήθως το πρωί με το που ξυπνήσετε και μετά ή πριν την προπόνησή σας. Αν αναμιχθεί με παράγοντες αργής αφομοίωσης όπως γάλα ή ινώδη δημητριακά ή πρωτεΐνη καζεΐνης μπορεί να ληφθεί και ως υποκατάστατο γεύματος.

Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος με βοηθήσει να χάσω βάρος;

Η προσθήκη πρωτεΐνης ορού γάλακτος στη διατροφή σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους. Ο ορός γάλακτος είναι ένα βασικό συστατικό σε πολλά προϊόντα απώλειας βάρους και η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (χωρίς λιπαρά ή υδατάνθρακες) είναι συνήθως η προτιμώμενη επιλογή. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που συνδυάζουν στη διατροφή τους τροφές πλούσιες σε λευκίνη (όπως η πρωτεΐνη ορού γάλακτος) και ασκούνται ταυτόχρονα, τείνουν να χάνουν περισσότερο σωματικό λίπος. Ένας άλλος τρόπος που η πρωτεΐνη ορού γάλακτος βοηθά στη διαχείριση του βάρους είναι το αίσθημα κορεσμού ή πληρότητας που αφήνει μετά την κατανάλωση.

Τι είναι καλύτερο, ο ορός γάλακτος ή η καζεΐνη;

Ο ορός γάλακτος σε σκόνη έχει υψηλότερη βιολογική αξία και είναι η πλουσιότερη πηγή BCAAs (διακλαδισμένα αμινοξέα) από οποιαδήποτε άλλη πρωτεΐνη. Αυτό σημαίνει ότι είναι κατά πολύ ανώτερη από οποιοδήποτε άλλο τύπο πρωτεΐνης για το χτίσιμο μυών, απώλεια βάρους και τη γενική υγεία. Η καζεΐνη έχει τη θέσης της όμως στη διατροφή σας καθώς απορροφάται πολύ πιο αργά από το σώμα (μέχρι περίπου 8 ώρες). Αυτό σημαίνει ότι είναι ιδανική για “νυχτερινό” συμπλήρωμα, πριν κοιμηθείτε.


Προγράμματα διατροφής Mealpro

Η επανάσταση στη διατροφή

Κάναμε όλους τους υπολογισμούς για εσένα. Μετρήσαμε θερμίδες και μακροθρεπτικές αναλογίες. Το μόνο που σου μένει είναι να… μαγειρέψεις και να φτιάξεις το σώμα που πάντα ήθελες.

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ENSOMATI MEALPRO

Είμαι χορτοφάγος. Μπορώ να πάρω πρωτεΐνη ορού γάλακτος;

Απολύτως. Ο ορός γάλακτος σε σκόνη είναι η ιδανική πηγή πρωτεϊνών για τους χορτοφάγους που δεν έχουν αποκλείσει τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη διατροφή τους. Για Vegans, υπάρχουν πρωτεΐνες φυτικών πηγών που θα ασχοληθούμε σε άλλο άρθρο.

Είναι πρωτεΐνη ορού γάλακτος εύκολη στη χώνεψη;

Ο ορός γάλακτος είναι εύκολα διαλυτός από τον οργανισμό μας και γρήγορα αφομοιώσιμος. Δηλαδή, εισέρχεται γρήγορα στο σώμα για να παρέχει τα σημαντικότερα απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται για να θρέψει τους μύες και άλλους ιστούς του σώματος. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που είναι ένα κοινό συστατικό στο βρεφικό γάλα σε σκόνη και σε συμπληρώματα πρωτεΐνης για ιατρική χρήση.

Έχει καμία επίδραση στα νεφρά μου;

Πολλοί επαγγελματίες bodybuilders συχνά καταναλώνουν έως και 500 (!) γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα για μήνες ολόκληρους – ακόμη και χρόνια. (Δεν είναι ανάγκη φυσικά, να φτάσετε σε αυτό το νούμερο για να δείτε αποτελέσματα επάνω σας!) Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών προκαλεί προβλήματα στα νεφρά ή στο συκώτι.

Σε πολλές μελέτες που διεξάχθηκαν σε ζώα, η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών για περισσότερο από το ήμισυ της ζωής τους δεν έδειξε καμία ζημιά στους νεφρούς τους. Η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να είναι επικίνδυνη μόνο σε άτομα με νεφρική ανεπάρκεια ή νεφρικούς νόσους. Ίσως η μόνη “παρενέργεια” για υγιή άτομα είναι ότι θα πρέπει να καταναλώνουν αρκετό νερό, (περισσότερο από 3 λίτρα την ημέρα) ώστε το σώμα τους να μεταβολίζει σωστά την πρωτεΐνη που λαμβάνει.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε το επόμενο βήμα στη γυμναστική σου

Ξεκίνα να γυμνάζεσαι σωστά με ένα πρόγραμμα ειδικά για σένα

Χτίσε μύες. Χάσε βάρος.

Εγγράψου στο εβδομαδιαίο newsletter του EnSomati και λάβε δωρεάν προγράμματα και συμβουλές προπόνησης ειδικά για τους στόχους σου.



Copyright © 2012-2020 EnSomati - Όλα τα νομικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Οι εικονογραφήσεις σε αυτό το site αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία της EnSomati. Συμβουλευτείτε πάντα τον προσωπικό σας ιατρό πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής ή διατροφής. Το περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο προορίζεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ιατρική συμβουλή ή ως αντικατάσταση ενός εξειδικευμένου επαγγελματία υγείας.