ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συμβουλές και άρθρα διατροφικής γνώσης, αθλητικής διατροφής, συνταγών και συμπληρωμάτων

πρωτεΐνη

Ο απόλυτος οδηγός για την πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Οι παρακάτω σελίδες περιέχουν όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πρωτεΐνη ορού γάλακτος και τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να επιλέξετε την κατάλληλη πρωτεΐνη για εσάς.

Τι είναι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Ο ορός γάλακτος είναι η υψηλότερη σε βιολογική αξία πρωτεΐνη που υπάρχει. Πρόκειται για την πιο πλούσια πηγή αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA), που περιέχει τα υψηλότερα γνωστά επίπεδα από κάθε άλλη φυσική πηγή τροφίμων. Ο ορός γάλακτος είναι ένας από τους 2 τύπους πρωτεΐνης που προέρχεται από το γάλα (ο άλλος είναι η πρωτεΐνη καζεΐνης). Προέρχεται κατά τη διαδικασία όταν το αγελαδινό γάλα μετατρέπεται σε τυρί, όντας ουσιαστικά υποπροϊόν του.

Άλλα τρόφιμα περιέχουν πρωτεΐνη ορού γάλακτος;

Δεν υπάρχουν τρόφιμα που να περιέχουν πραγματική πρωτεΐνη ορού γάλακτος (εκτός από πρωτεϊνικές μπάρες!) Ωστόσο, πολλά τρόφιμα περιέχουν υψηλά επίπεδα άλλων ειδών πρωτεΐνης. Εδώ είναι οι πιο κοινοί τύποι τροφίμων υψηλής πρωτεΐνης:

  • Άπαχο κρέας κόκκινο (20% πρωτεΐνη)
  • Κοτόπουλο / Γαλοπούλα (20% πρωτεΐνη)
  • Ψάρια (20% πρωτεΐνη)
  • Αυγά (6-8% πρωτεΐνη)
  • Τυρί (10-30% πρωτεΐνη)
Τι τύποι πρωτεΐνης ορού γάλακτος υπάρχουν;

Υπάρχουν 2 βασικοί τύποι των πρωτεϊνών ορού γάλακτος: Η συμπυκνωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey protein concentrate) και η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey protein isolate ). Η συμπυκνωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι χαμηλή σε λιπαρά, έχει υψηλή βιολογική αξία και είναι συνήθως περίπου 75% καθαρή πρωτεΐνη κατά βάρος. Η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι η πρωτεΐνη στην πιο αγνή της μορφή καθώς υποβάλλεται σε επεξεργασία αφαίρεσης όλων των στελεχών λίπους και λακτόζης (ο υδατάνθρακας του γάλακτος). Συνήθως, η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι περίπου 90% + καθαρή πρωτεΐνη κατά βάρος.

Τα συμπληρώματα πρωτεϊνών ορού γάλακτος εμπίπτουν γενικά σε 3 κατηγορίες: Την απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος, την συμπυκωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος και μείγματα των δύο. Οι σκόνες συμπυκωμένης πρωτεΐνης ορού γάλακτος είναι οι φθηνότερες, αλλά έχουν κάποια λιπαρά και επίσης, περιέχουν λακτόζη. Η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος σε σκόνη έχει την μεγαλύτερη συγκέντρωση πρωτεΐνης ανά μερίδα και κυριολεκτικά μηδέν υδατάνθρακες, λίπος και λακτόζη. Ως επόμενο, η τιμή της είναι υψηλότερη από την συμπυκνωμένη. Τέλος, τα μείγματα πρωτεΐνης που είναι και η πιο δημοφιλής κατηγορία συνδυάζουν τους δύο προαναφερθέντες τύπους σε ένα προϊόν με προσιτό κόστος για τον καταναλωτή.

Η βιολογική αξία του ορού γάλακτος έναντι σε άλλων πηγών πρωτεΐνης

Η Βιολογική Αξία ή ΒΑ, είναι το μέτρο της αποτελεσματικότητας μιας πρωτεΐνης και πώς μπορεί να απορροφηθεί και να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό για μυϊκή ανάπτυξη. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός, τόσο μεγαλύτερη η απόδοση. Είναι ένας δείκτης που χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει την πρωτεΐνη ορού γάλακτος. Η πρωτεΐνη του αυγού καθορίζει τα πρότυπα με δείκτη 100. Το βόειο κρέας για παράδειγμα, έχει δείκτη 75. Με την πρωτεΐνη ορού γάλακτος, όμως, η ΒΑ της μπορεί να είναι τόσο υψηλή όσο 170. Η απομονωμένη πρωτεΐνη ορού γάλακτος έχει τη μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα πηγών ορού γάλακτος, συνήθως περίπου 30-60% περισσότερο από την συμπυκνωμένη.

Τα οφέλη της πρωτεΐνης ορού γάλακτος

Ο ορός γάλακτος είναι κατά πολύ ανώτερος από όλες τις άλλες μορφές της πρωτεΐνης. Παρέχει το σώμα με το τέλειο προφίλ αμινοξέων για την ανάρρωση και το χτίσιμο των μυών. Όλοι οι bodybuilders και οι επαγγελματίες αθλητές γνωρίζουν τη σημασία της χρήσης συμπληρωμάτων πρωτεΐνης ορού γάλακτος για αύξηση μυϊκού όγκου, δύναμης και επιτάχυνση της ανάρρωσης. Ο ορός γάλακτος είναι επίσης γρήγορα αφομοιώσιμος, που σημαίνει ότι πηγαίνει εκεί όπου χρειάζεται – γρήγορα! Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος, διαδραματίζουν τεράστιο ρολό στη μετα-προπόνητική διατροφή, όταν το σώμα είναι σε μια καταβολική κατάσταση και χρειάζεται μια γρήγορη δόση πρωτεΐνης. Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό χαρακτηριστικό, η πρωτεΐνη ορού γάλακτος λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική συμπλήρωση με πρωτεΐνη ορού γάλακτος, προωθεί ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Αποτελέσματα της πρωτεΐνης ορού γάλακτος στην αθλητική απόδοση
  • Αυξάνει τη μυϊκή μάζα
  • Μειώνει το χρόνο ανάρρωσης των μυών
  • Επιταχύνει την αποκατάσταση των μυών
  • Σταματά τα φαινόμενα καταβολισμού (μυϊκής διάσπασης)
  • Αυξάνει το μεταβολικό ρυθμό του σώματος
Ποιος μπορεί να επωφεληθεί από τη χρήση συμπληρωμάτων πρωτεϊνών ορού γάλακτος;

Ο ορός γάλακτος σε σκόνη χρησιμοποιείται παραδοσιακά από bodybuilders και αθλητές λόγω της ικανότητάς του να προωθήσει την μυϊκή ανάπτυξη. Αλλά, καθώς διεξάγονται νέες επιστημονικές μελέτες, ο ορός γάλακτος χρησιμοποιείται και σε άλλες εφαρμογές, όπως στην απώλεια βάρους, στη θεραπεία του καρκίνου, στα νεογέννητων μωρά, στην επούλωση των πληγών και στους ηλικιωμένους. Σχεδόν όλοι μπορούν να επωφεληθούν με κάποιο τρόπο από τα συμπληρώματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος. Φυσικά, οι άνθρωποι που χρειάζονται αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος από τη συμπλήρωση με ορό γάλακτος όπως, όλοι όσοι ασχολούνται με τη σωματική διάπλαση, οι αθλητές δύναμης, οι αθλητές αντοχής, άνθρωποι σε διαιτητικά προγράμματα απώλειας βάρους και χορτοφάγοι.

Έχει καμία παρενέργεια;

Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες παρενέργειες όσον αφορά τη χρήση πρωτεΐνης ορού γάλακτος, εφόσον ένα άτομο δεν έχει καμία ιδιαίτερη αλλεργία ή δεν χρειάζεται να περιορίσει τα γαλακτοκομικά προϊόντα για ιατρικούς λόγους. Αν είστε αλλεργικοί στα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμβουλευτείτε ένα γιατρό πριν από την κατανάλωση κάθε τύπου πρωτεΐνης ορού γάλακτος.

Η συνέχεια στην επόμενη σελίδα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Συμπληρώματα διατροφής. Ποια από όλα χρειάζεστε;

Συμπληρώματα διατροφής. Ποια από όλα χρειάζεστε;

Ο απόλυτος οδηγός για την πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Ο απόλυτος οδηγός για την πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Πώς να επιλέξετε την ιδανική πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Πώς να επιλέξετε την ιδανική πρωτεΐνη ορού γάλακτος


Σελίδες:

Θέλουμε να σε γνωρίσουμε καλύτερα

Απάντησε σε 7 σύντομες ερωτήσεις που θα μας βοηθήσουν
να σε γνωρίσουμε καλύτερα και να δημιουργήσουμε ένα
ενδιαφέρον και χρήσιμο περιεχόμενο για σένα.


Copyright © 2012-2020 EnSomati - Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα