ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Προγράμματα γυμναστικής με βάρη ή χωρίς για κάθε προπονητικό στόχο και κάθε επίπεδο δυσκολίας
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ
Πρόγραμμα 5 ημερών για απίστευτη γράμμωση
Αυτό το πρόγραμμα 5 ημερών για γράμμωση συνδυάζει μεγάλα καρδιαγγειακά sessions με ένα έντονο πρόγραμμα με βάρη που εγγυάται ότι θα σας φέρει στα όρια των δυνατοτήτων σας
ΝΕΟΤΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Κάψε το λίπος με burpees σε κυκλική προπόνηση
Γυμναστική για το σπίτι: Ξεσκούριασμα και τόνωση παντός καιρού
Δυναμική επιστροφή στα βάρη με πρόγραμμα προσαρμογής 4 ημερών
Eugene Sandow: Προπόνηση κατά τα πρότυπα του πατέρα του Bodybuilding
Κομμάτια σε 12 εβδομάδες με βάρη και δυναμική αερόβια
Κάψε το λίπος στο σπίτι σε 20 λεπτά EMOM style
Προπόνηση με αλτήρες μόνο και… ξέχνα το γυμναστήριο!
Πρόγραμμα κοιλιακών ασκήσεων κυκλικής προπόνησης που μπορείς να κάνεις παντού
Σχετικά με την επιλογή ενός προγράμματος γυμναστικής
Ποιo είναι το καλύτερο πρόγραμμα γυμναστικής για μένα;
Το καλύτερο πρόγραμμα γυμναστικής είναι ένα ευέλικτο πρόγραμμα και ένα πρόγραμμα που απολαμβάνεις να κάνεις. Αυτοί οι δύο παράγοντες συμβάλουν στο να είσαι συνεπής με τις προπονήσεις σου. Η συνέπεια μαζί με τη συνεχή πρόοδο είναι τα δυο στοιχεία που θα σου δώσουν αποτελέσματα.
Πώς προγραμματίζω την προπόνησή μου στο γυμναστήριο;
Δεν υπάρχει ένας τέλειος τρόπος προπόνησης. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Αν έχεις μόνο 3 μέρες διαθέσιμες τότε ένα από τα full body προγράμματα γυμναστικής που διαθέτουμε είναι προτιμότερο ή ένα με το πρωτόκολλο push/pull/legs. Αν έχεις παραπάνω από 3 μέρες διαθέσιμες σκέψου να διαλέξεις ένα upper/lower split ή ένα καθαρό bro split. Όπως και να ‘χει, ποτέ μη διαλέγεις ένα πρόγραμμα που δεν είσαι σίγουρος ότι θα το φέρεις εις πέρας.
Ποια σημεία του σώματος να γυμνάζω κάθε μέρα;
Η απάντηση βρίσκεται στη συχνότητα προπόνησης. Δηλαδή, και πάλι, πόσες μέρες την εβδομάδα μπορείς να διαθέσεις για γυμναστική. Αν θες να πηγαίνεις γυμναστήριο μόνο 3 μέρες δεν υπάρχει πρόβλημα στην επιλογή καθώς έχεις σίγουρα μια μέρα ενδιάμεσα για ξεκούραση. Αν θέλεις όμως να γυμνάζεσαι 4 ή περισσότερες μέρες απέφυγε όσο μπορείς να γυμνάσεις στήθος και ώμους σε διαδοχικές ημέρες, όπως επίσης πλάτη και πόδια. Βάλε κάτι άλλο ενδιάμεσα σε αυτές τις μέρες ή ξεκουράσου.
Τι πρέπει να κάνει ένας αρχάριος στο γυμναστήριο;
Το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις ως αρχάριος στο γυμναστήριο είναι να αναζητήσεις τη βοήθεια ενός γυμναστή για να σε βοηθήσει να μάθεις την κατάλληλη τεχνική εκτέλεσης κάθε άσκησης. Μη ντρέπεσαι να ρωτήσεις, μη φοβάσαι ότι θα εκτεθείς. Όλοι από κάπου ξεκινάνε. Ξεκίνα με βασικές ασκήσεις σε όργανα γυμναστικής και με λίγα ελεύθερα βάρη. Μάθε να εκτελείς κάθε άσκηση με ασφάλεια. Μη βιάζεσαι να βάλεις κιλά. Αυτά θα έρθουν με το χρόνο. Μη βιάζεσαι να εκτελέσεις πιο δύσκολα προγράμματα γυμναστικής. Θα έρθει ο καιρός τους.
Ποιο είναι το καλύτερο πρόγραμμα γυμναστικής για αρχάριους;
Αναλόγως πόσο “αρχάριος” θεωρείται. Αν μιλάμε για μηδενική εμπειρία με ασκήσεις γυμναστηρίου τότε θα πάμε σε ένα 3ήμερο εισαγωγικό πρόγραμμα με ασκήσεις σε όργανα. Αυτά συνήθως είναι full body. Αν έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο που έχει έστω κάποια προηγούμενη εμπειρία αλλά μεγάλη αποχή από τα βάρη θα πάμε σε ένα 3ήμερο ή 4ήμερο το πολύ πρόγραμμα προσαρμογής με βασικές ασκήσεις που θα περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό οργάνων, τροχαλιών και λίγων ελευθέρων βαρών. Αυτά μπορεί να είναι είτε full body ή upper/lower splits. Στο EnSomati θα βρείς αρκετά προγράμματα γυμναστικής που μπορούν να σε βοηθήσουν στα πρώτα σου βήματα στο γυμναστήριο.
Είναι κακό να πηγαίνω στο γυμναστήριο κάθε μέρα;
Αν δεν είσαι διαγωνιστικός αθλητής που πάει για μετάλλιο δεν υπάρχει λόγος να πηγαίνεις κάθε μέρα στο γυμναστήριο. Αν θες να χτυπιέσαι κάθε μέρα της εβδομάδας στα βάρη δεν θα το συνιστούσαμε, ακόμα και για έναν προχωρημένο. Θα πρέπει να δώσεις χρόνο στο σώμα σου να αναρρώνει από τις προπονήσεις. Μπορείς να χωρίσεις τις ημέρες της εβδομάδας σε ημέρες αερόβιας προπόνησης και ημέρες προπόνησης με βάρη. Γενικά, 3 ως 5 ημέρες το πολύ είναι η ιδανική συχνότητα σχεδόν για όλους. Στο EnSomati έχουμε αρκετά τέτοια προγράμματα γυμναστικής.
Τι να κάνω όταν δεν πηγαίνω γυμναστήριο;
Ξεκουράσου όσο μπορείς καλύτερα. Μπορείς όμως να κάνεις μια ελαφριά δραστηριότητα που δεν θα προκαλέσει μεγάλο στρες στους μύες σου. Μια βόλτα με τα πόδια ή το ποδήλατο στην πόλη είναι καλή ιδέα. Γιόγκα ή ενεργές διατάσεις στο σπίτι είναι επίσης πολύ ωφέλιμα για την ανάρρωση του σώματος.