Ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για τρέξιμο;
Θα το έχετε ακούσει από κάπου πως οι πρωινές σωματικές δραστηριότητες είναι οι καλύτερες: Πυροδοτούν το μεταβολισμό και θέτουν όλο το σώμα σε εγρήγορση κάνοντάς σας να νιώθετε πιο ζωηροί στη διάρκεια της ημέρας. Αλλά είναι οι πρωινές προπονήσεις πραγματικά ό,τι καλύτερο; Δηλαδή, όσοι γυμνάζονται το απόγευμα δεν κάνουν δουλειά; Ας δούμε ποια είναι καλύτερη ώρα για τρέξιμο και ας αναλύσουμε τα οφέλη της πρωινής και της απογευματινής άσκησης.
Τα οφέλη της πρωινής άσκησης
Αν και δεν υπάρχει καλύτερη ώρα για τρέξιμο και γενικά για να ασκηθεί κανείς (αρκεί να ασκηθεί), υπάρχουν πολλά οφέλη για να ιδρώσετε νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Οι άνθρωποι που ξυπνάνε πρωί – πρωί για να πάνε στο γυμναστήριο έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ πιο συνεπής με τις προπονήσεις τους. Και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της ημέρας, πολλά πράγματα μπορεί να προκύψουν, όπως απροσδόκητα θελήματα στο σπίτι ή πρόσθετη εργασία στο γραφείο. Έχοντας τελειώσει με την προπόνησή σας από το πρωί δεν ανησυχείτε αν θα ασκηθείτε την υπόλοιπη ημέρα. Η συνέπεια είναι απαραίτητη για την προσκόλληση σε ένα πρόγραμμα άσκησης.
Διάβασε επίσης: Ποδήλατο vs Τρέξιμο. Ποιος θα βγει νικητής;
Η άσκηση το πρωί έχει αποδειχθεί πως δίνει στο μεταβολισμό ένα ένα καλό “σκούντημα” κάνοντας τον οργανισμό να “καίει” κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έχει αποδειχθεί επίσης, πως η πρωινή σωματική δραστηριότητα βοηθά στον ύπνο, καταπολεμώντας το άγχος της ημέρας και κατευνάζοντας τις ψυχολογικές εντάσεις. Οι ενδορφίνες (νευροδιαβιβαστές που παράγονται στον εγκέφαλο) που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια μιας αερόβιας άσκησης μειώνουν τον πόνο και δημιουργούν μια αίσθηση ευφορίας που σας ακολουθεί όλη την ημέρα.
Η αλήθεια για την άσκηση με άδειο στομάχι
Ποιος δεν έχει ακούσει ότι η άσκηση με άδειο στομάχι βοηθά να κάψετε περισσότερο λίπος; Αυτός ο μύθος υπάρχει στον κόσμο του γυμναστηρίου εδώ και δεκαετίες και αν αρκετοί ορκίζονται πάνω σε αυτή την πρακτική, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. Με το που σηκώνεστε, το σώμα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση ασιτίας εδώ και 8 ώρες. Κυριολεκτικά σας ικετεύει για λίγο φαΐ! Ο μύθος βασίζεται στο ότι επειδή το πρωί οι αποθήκες γλυκογόνου στο συκώτι είναι άδειες, το σώμα θα χρησιμοποιήσει το αποθηκευμένο λίπος του για ενέργεια. Με αυτό τον τρόπο ο οργανισμός θα κάψει το περιττό λίπος που διαθέτει σωστά;
Λάθος! Όταν τρέχετε με άδειο στομάχι, το σώμα σας επειδή δεν βρίσκει καθόλου “καύσιμα” θα ανατρέξει αυτόματα στην πρώτη διαθέσιμη και ευκολότερη σε διάσπαση πηγή στο σώμα για να δημιουργήσει καύσιμο. Και αυτό δεν είναι το λίπος σας. Είναι οι ίδιοι οι μυς σας! Ο λόγος είναι απλός: Το λίπος παίρνει περισσότερη ενέργεια για να “καεί” και επειδή τρέχετε, το σώμα σας δεν έχει την πολυτέλεια χρόνου να το κάψει και να το μετατρέψει σε “καύσιμο” γιατί βιάζεται να σας τροφοδοτήσει με ενέργεια. Οι μυικές σας ίνες ωστόσο “καίγονται” στο άψε – σβήσε!
Πρέπει να καταλάβετε πως δεν είναι το τρέξιμο αυτό καθαυτό που καίει το λίπος, αλλά ένας αυξημένος μεταβολισμός που προέρχεται ΜΕΤΑ από το τρέξιμο. Θα πρέπει λοιπόν, να τρώτε πάντα κάτι πριν από την προπόνηση για να δώσετε στο σώμα σας επιπλέον ώθηση και ενέργεια που χρειάζεται για να μπορείτε να το πιέσετε πραγματικά να εκτελέσει σοβαρό έργο.
Τα οφέλη της απογευματινής άσκησης
Δεν μπορούν όλοι να σηκωθούν στις έξι το πρωί και να πάνε για τρέξιμο… είναι λίγο βάναυσο! Δεν χρειάζεται ουσιαστικά. Υπάρχουν πραγματικά πολλά οφέλη και άλλοι τόσοι λόγοι γιατί οι απογευματινή δραστηριότητα είναι εξίσου αν όχι καλύτερη από την πρωινή. Ένας λόγος έχει να κάνει με τη θερμοκρασία του σώματος, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην άσκηση. Η θερμοκρασία του σώματός σας βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο όταν ξυπνάτε. Αργότερα, μέσα στην ημέρα, θα φτάσει στο υψηλότερο σημείο της και οι μύες σας θα νιώθουν πιο ετοιμοπόλεμοι, ενώ εσείς θα αισθάνεστε ότι έχετε περισσότερη ενέργεια. Το σώμα θα είναι έτοιμο να δώσει το 100% της δύναμής του, βοηθώντας σας έτσι να σηκώσετε πιο πολλά κιλά ή να τρέξετε για περισσότερη ώρα και με μεγαλύτερη ένταση.
Αν ασκηθείτε αργά το απόγευμα (3 ώρες πριν την ώρα που συνηθίζετε να κοιμάστε) θα δείτε ότι θα έχετε πρόβλημα στο να σας πάρει ο ύπνος και αυτό γιατί η σωματική άσκηση διεγείρει σώμα και εγκέφαλο. Προσπαθήστε οι προπονήσεις σας να τελειώνουν περί τις 4 ώρες πριν την ώρα που θα πέσετε στο κρεβάτι ώστε να δώσετε στο σώμα σας αρκετή ώρα για να “κρυώσει”.
Συμπέρασμα
Δεν υπάρχει σωστή και λάθος, χειρότερη και καλύτερη ώρα για τρέξιμο. Όλα εξαρτώνται από το καθημερινό σας πρόγραμμα και από το τι βολεύει εσάς προσωπικά. Μερικοί άνθρωποι είναι πρωινοί τύποι και τους αρέσει να σηκώνονται από τα χαράματα, άλλοι “σέρνονται” μέχρι να πάει 12 το μεσημέρι και το να βρουν δύναμη μέχρι να οδηγήσουν μέχρι τη δουλεία αποτελεί καθημερινό άθλο! Μην πιέζετε τον εαυτό σας. Κάντε το όποτε εσείς νιώθετε άνετοι γιατί στο τέλος μπορεί να αναπτύξετε ένα αρνητικό συναίσθημα προς την άσκηση και να θέλετε υποσυνείδητα να την αποφύγετε με κάθε κόστος. Η άσκηση πρέπει να είναι κάτι που θέλετε να κάνετε, όχι που θα πρέπει να κάνετε.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ