fbpx

Γενικές οδηγίες προπόνησης για όγκο και δύναμη

Διαβάστε πως και με ποιούς τρόπους μπορείτε να προσαρμόσετε την προπόνηση όγκου και δύναμης σας στο γυμναστήριο για βέλτιστα αποτελέσματα
Προπονήσου στο σπίτι ή το γυμναστήριο με δεκάδες δωρεάν προγράμματα γυμναστικής για κάθε στόχο
Προπόνηση όγκου

Ο κόσμος κάνει γυμναστική για διαφορετικούς λόγους. Κάποιοι θέλουν να χτίσουν μυς, άλλοι για να δυναμώσουν και άλλοι για να κάψουν λίπος με κάθε τρόπο. Κάποιοι θέλουν απλά να δείχνουν ωραίοι. Κάθε στόχος είναι διαφορετικός και τα μονοπάτια που θα πάρει κάποιος για την επίτευξη καθενός από αυτούς τους στόχους είναι διαφορετικά επίσης. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τι πορεία θα πρέπει να χαράξετε όσον αφορά την προπόνηση όγκου και δύναμης.

Πόσες ασκήσεις, πόσα σετ;

Πρώτον, ας δούμε τα μαθηματικά πίσω από τα σετ και τις επαναλήψεις. Το βαρύ μέρος της προπόνησης θα πρέπει να έρθει πρώτα. Επιλέξτε 2 σύνθετες, πολυαρθρικές* ασκήσεις για κάθε μυϊκή ομάδα. Το εύρος των επαναλήψεων για αυτές τις ασκήσεις θα είναι 5 έως 8 ανά σετ. Ολοκληρώστε 3 έως 5 σετ για κάθε άσκηση. Ακολουθήστε με δυο απλές, μονοαρθρικές** ασκήσεις με παρόμοια προσέγγιση.

Τέλος, επιλέξτε δύο κινήσεις απομόνωσης με τροχαλίες ή όργανα ανά μέρος του σώματος. Το εύρος των επαναλήψεων για αυτές τις ασκήσεις θα είναι 8 με 12 σε κάθε σετ, και ολοκληρώσετε 3 έως 4 σετ ανά άσκηση. Μετά από αυτό, αν δεν έχετε εξαντλήσει πλήρως τη συγκεκριμένη ομάδα μυών τότε δεν έχετε δώσει αρκετή προσπάθεια.

Ποιές ασκήσεις;

Εξετάζοντας τις ασκήσεις που απαιτούνται για προπόνηση όγκου και δύναμης μπορεί να διαπιστώσετε ότι ίσως να έχετε αμελήσει ορισμένες σημαντικές κινήσεις. Τα πόδια ασκούνται καλύτερα με βαθιά καθίσματα και πρέσες, το στήθος με οριζόντιο και επικλινή πάγκο καθώς και με εκτάσεις, οι άρσεις θανάτου αναπτύσσουν μια δυνατή πλάτη, οι δικέφαλοι θα πρέπει να προπονούνται με πολλά βάρη στη μπάρα και κάμψεις αλτήρων, ενώ οι τρικέφαλοι με βυθίσεις και γαλλικές πιέσεις. Για τους ώμους οι καλύτερες ασκήσεις είναι οι στρατιωτικές πιέσεις και οι πλάγιες εκτάσεις.

Στο Ασκησιολόγιο του Ensomati θα βρείτε μια πληθώρα ασκήσεων για όλες τις μυικές ομάδες, κάθε είδος εξοπλισμού και κάθε επιπέδου δυσκολίας.


Χτίσε μυς. Χάσε βάρος. Go Fitpro.

Διάλεξε το πρόγραμμα που σου ταιριάζει και ξεκίνα τώρα

ΜΠΕΣ ΣΤΟ ENSOMATI FITPRO

Ειδικές τεχνικές

Αυξήστε την ένταση των ασκήσεων για μεγαλύτερη πρόκληση και διέγερση περισσότερων μυϊκών ινών εκτελώντας ιδιαίτερες τεχνικές: Η μέθοδος “stripping” (απογύμνωση) περιλαμβάνει την ολοκλήρωση όσο το δυνατόν περισσότερων επαναλήψεων σε ένα σετ με ένα συγκεκριμένο βάρος και σταδιακή αφαίρεση των κιλών μέχρι να μη μπορείτε να κάνετε ούτε μια ακόμη. Θα έχετε κάνει 22 επαναλήψεις σε ένα σετ αντί για 8 επαναλήψεις, και οι μυϊκές σας ίνες (τόσο αργής όσο γρήγορης σύσπασης) θα έχουν διεγερθεί στο μάξιμουμ.

Μπορείτε επίσης να εναλλάξετε τις ασκήσεις στην προπόνηση σας, τοποθετώντας ορισμένες κινήσεις απομόνωσης πριν από βαριές και σύνθετες κινήσεις για προ-εξάντληση των μυών. Για παράδειγμα, στην προπόνηση στήθους, εκτελώντας γαλλικές πιέσεις τρικεφάλων πριν από τις πιέσεις πάγκου θα οδηγήσει σε προεξάντληση των πρώτων μυών, αφήνοντας έτσι τους μυς του στήθους να σηκώσουν το μέγιστο του βάρους που θα τοποθετήσετε στην μπάρα. Αυτό ισχύει για κάθε σύνθετη άσκηση, αρκεί φυσικά να ξέρετε ποιοι μυς δρουν συνεργιστικά (δουλεύουν μαζί με τους κύριους μύες που θέλετε να ασκήσετε) και να τους προ-εξαντλήσετε.

*Πολυαρθρικές ασκήσεις ονομάζονται οι ασκήσεις που για την εκτέλεσή τους απαιτείται η κίνηση παραπάνω από μια αρθρώσεις. Παράδειγμα: Τα βαθιά καθίσματα είναι πολυαρθρική άσκηση διότι για την εκτέλεσή της κάμπτονται τα γόνατα και οι γοφοί.

**Μονοαρθρικές είναι οι ασκήσεις που εκτελούνται με την κίνηση μίας και μόνο άρθρωσης: Παράδειγμα: Οι πιέσεις τρικεφάλων στην τροχαλία είναι μονοαρθρική άσκηση διότι για την εκτέλεσή της κινούνται μόνο οι αγκώνες.

Προπονήσου στο σπίτι ή το γυμναστήριο με δεκάδες δωρεάν προγράμματα γυμναστικής για κάθε στόχο

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να χτίσεις το σώμα που θες
Προπονήσου στο σπίτι ή το γυμναστήριο με δεκάδες δωρεάν προγράμματα γυμναστικής για κάθε στόχο
EnSomati Mealpro
EnSomati Mealpro

Προγράμματα διατροφής για απώλεια βάρους ή χτίσιμο μυικής μάζας, ειδικά σχεδιασμένα για αθλητική απόδοση, υγεία και ευεξία.


μάθε πως να χτίσεις μύες

Μάθε πως να χτίσεις μύες

Απλά και αποτελεσματικά

μάθε πως να χτίσεις μύες

Μάθε πως να χτίσεις μύες

Απλά και αποτελεσματικά


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ


Η προπόνησή σου στο επόμενο επίπεδο

EnSomati Fitpro

Κατέβασε προγράμματα γυμναστικής σχεδιασμένα για τους δικούς σου στόχους. Γυμνάσου με πρόγραμμα. Γυμνάσου σωστά.

Όλα τα εργαλεία που χρειάζεσαι για να χτίσεις το σώμα που θες

Χτίσε μύες. Χάσε βάρος.

Εγγράψου στο εβδομαδιαίο newsletter του EnSomati και λάβε δωρεάν προγράμματα και συμβουλές προπόνησης ειδικά για τους στόχους σου.Copyright © 2012-2021 EnSomati - Όλα τα νομικά δικαιώματα κατοχυρωμένα. Οι εικονογραφήσεις σε αυτό το site αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία της EnSomati. Συμβουλευτείτε πάντα τον προσωπικό σας ιατρό πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα γυμναστικής ή διατροφής. Το περιεχόμενο σε αυτόν τον ιστότοπο προορίζεται αποκλειστικά για ενημερωτικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως ιατρική συμβουλή ή ως αντικατάσταση ενός εξειδικευμένου επαγγελματία υγείας.