Skip to main content

Διατάσεις. Ποιες είναι οι σημαντικότερες που πρέπει να κάνουμε

Οι διατάσεις μπορούν να μας βοηθήσουν για να γίνουμε πιο αποδοτικοί στην προπόνηση μας και να τραυματιζόμαστε λιγότερο. Δείτε ποιες είναι οι σημαντικότερες
διατάσεις

Αυτοί που είμαστε οι πιο δύσκαμπτοι είμαστε συνήθως και αυτοί που συμπαθούμε λιγότερο τις διατάσεις. Οι περισσότεροι τις παραμελούμε είτε γιατί προτιμούμε να αφιερώνουμε πιο περισσότερο χρόνο στο βασικό κομμάτι της προπόνησης όπως τα βάρη ή απλά επειδή τις βαριόμαστε.

Όμως οι διατάσεις μπορούν να μας βοηθήσουν για να γίνουμε πιο αποδοτικοί στην προπόνηση μας και να τραυματιζόμαστε λιγότερο. Ο καθένας μπορεί να βρει 15-20 λεπτά την ημέρα για διατάσεις το βράδυ πριν πάει για ύπνο και αν αυτό είναι πάλι πολύς χρόνος για μερικούς μπορούμε να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε ποιες είναι οι απαραίτητες διατάσεις για εσάς που μπορούν να γίνουν σε 5-10 λεπτά γρήγορα και αποδοτικά.

Πως η καθημερινότητα μας σχετίζεται με την δυσκαμψία

Ανάλογα με την προπόνηση που κάνουμε και τη στάση του σώματος που απαιτεί η καθημερινότητα μας (καθιστικές δουλειές, πολύ ορθοστασία κτλ) οι περισσότεροι από εμάς αναπτύσσουμε κάποιες δυσαναλογίες στο σώμα μας σε μικρό ή μεγάλο βαθμό που άλλοτε είναι εμφανείς (όπως κύφωση , λόρδωση κτλ) και άλλοτε όχι.

Διάβασε επίσης: Back to gym με πρόγραμμα μυικής προσαρμογής 3 ημερών

Αυτές προσαρμογές των μυών μας οδηγούν στην δημιουργία τονικών και φασικών μυών, και όταν έχουμε και γεννητική προδιάθεση για συγκεκριμένες μυοσκελετικές δυσαναλογίες τότε το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Τα προβλήματα αυτά μπορούν στις περισσότερες περιπτώσεις αν όχι να αντιστραφούν πλήρως σίγουρα να βελτιωθούν κατά πολύ.

Τονικοί και φασικοί μύες

Ο τονικοί μύες είναι οι μύες που γίνονται σφιχτοί-κοντοί. Ένα τυπικό παράδειγμα τονικού μυ στις γυναίκες είναι ο υποκνημίδιος (ο μυς ανάμεσα από το ‘’καλάμι’’ και την γάμπα) που γίνεται τονικός από την συνεχή χρήση ψηλοτάκουνων παπουτσιών. Υπάρχουν επίσης και μύες που έχουν την τάση να κάνουν το αντίθετο δηλαδή να βρίσκονται συνεχώς σε διάταση και γίνονται αδύναμοι, αυτοί ονομάζονται φασικοί μύες.

Ποιες διατάσεις είναι απαραίτητες για όλους μας

Για τους παραπάνω λόγους οι διατάσεις σας θα πρέπει να στοχεύουν κυρίως στους τονικούς μύες. Δοκιμάστε μια μέρα ένα πλήρες πρόγραμμα διατάσεων, ιδανικά υπό την καθοδήγηση ενός γυμναστή και σημειώστε σε ποιες διατάσεις νιώσατε μεγάλη ένταση (σφίξιμο), σε ποιες μικρή έως και καθόλου. Οι διατάσεις με την μεγαλύτερη ένταση υποδεικνύουν τονικούς μύες που θα πρέπει να διατείνονται σε καθημερινή βάση. Καλό είναι επίσης ανά μήνα περίπου να επαναλαμβάνεται αυτό το τεστ.

Αν κάποιες από αυτές τις διατάσεις περιλαμβάνουν μύες-περιοχές που έχουν υποστεί παλαιότερα κάποιο τραυματισμό τότε αυτές οι διατάσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν να γίνονται με πολύ μικρή ένταση η οποία μπορεί να αυξηθεί πολύ σταδιακά με τον καιρό. Αν έχετε κάποια εμφανής μυοσκελετική δυσαναλογία τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε κάποιον φυσικοθεραπευτή για δυναμώσετε σταδιακά τους φασικούς μύες και να επαναφέρεται όσο γίνεται στο αρχικό τους μήκος τους τονικούς.

Δυσκαμψία οφειλομένη σε παλιούς τραυματισμούς

Ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί επίσης να οδηγήσει στην δημιουργία τονικών και φασικών μυών είναι ένας τραυματισμός του οποίου η ανάρρωσή θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα που μπορεί να προκαλέσει μόνιμα προβλήματα όπως για παράδειγμα το σύνηθες φαινόμενο του δύσκαμπτου αστράγαλου σε κατάγματα των κάτω άκρων.

Για αυτό είναι πολύ σημαντική η όσο το δυνατόν άμεση και σωστή αποκατάσταση της τραυματισμένης περιοχής, κάτι που απαιτεί αρχικά καλή συνεργασία γιατρού-φυσικοθεραπευτή και αργότερα φυσικοθεραπευτή-γυμναστή. Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι που δεν εφαρμόζεται τόσο πολύ στην χώρα μας ιδίως λόγω του ότι οι γιατροί δεν εκτιμούν όσο θα έπρεπε το κομμάτι της αποκατάστασης-φυσικοθεραπείας στην πλήρη ανάρρωση ενός ασθενή.


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ